Congresul Mondial al Rutenilor 2023 – Novi Sad, Serbia

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Politica


În perioada 17 – 19 august 2023 a avut loc la Novi Sad în Serbia, cel de-al XVII-lea Congres Mondial al Rutenilor și cea de-a XI-a reuniune a Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Pe de o parte a fost un prilej de bucurie reîntâlnirea noastră, a rutenilor de pretutindeni, pe de altă parte această întâlnire a fost umbrită de durerea prin care trec rutenii din Ucraina, datorită războiului declanșat de Rusia în februarie 2022. Ca de obicei, au fost reafirmate idealurile noastre de promovare a identităţii, culturii și tradițiilor rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865), cel care a trezit conștiința națională a poporului rutean: Am fost, sunt şi voi rămâne rutean.


În prima seară au fost organizate diverse evenimente culturale: vernisarea expoziției de artă plastic a artistului Vlado Niaradi și întâlnirea poeților ruteni de pretutindeni la galeria Centrului Cultural din Vojvodina Milos Crnjanski, precum și o slujbă religioasă pentru rutenii de pretutindeni. A urmat apoi o ședință de lucru a Consiliului Mondial al Rutenilor pentru definitivarea programului congresului.
Deschiderea congresului a fost marcată de cuvinte de salut din partea oficialităților statului. În mesajele oficiale s-a menţionat că majoritatea covârşitoare a rutenilor trăiesc în ţări membre ale Uniunii Europene, că aşteptăm momentul în care rutenii din bătrânul continent vor fi cu toţii cetăţeni europeni. S-au prezentat rapoartele de activitate pentru perioada scursă de la precedentul congres din Polonia până în prezent. Au fost prezentate rapoarte de activitate ale fiecărei organizaţii membre a Congresului Mondial al Rutenilor, ale comisiilor de specialitate ale congresului, al Forumului Mondial al Tineretului Rutean, precum și al preşedintelui forului mondial. Un moment aparte a fost acele când dl. Mikola Bobineț, reprezentantul Ucrainei a mulțumit Uniunii Culturale a Rutenilor din România pentru ajutoarele primite după declanșarea războiului. În raportul României președintele UCRR a reafirmat politica statului român de protecție a drepturilor minorităților naționale, aceasta putând fi un adevărat model și pentru alte state. Acestea au fost supuse la vot și au fost aprobate cu o majoritate covârşitoare. După dezbateri marcate de un amplu dialog și diverse propuneri punctuale legate de viața și activitatea organizațiilor rutenilor din țările membre ale forumului mondial, acestea au fost adoptate cu majoritate de voturi. S-a discutat, votat și aprobat o rezoluție a acestui congres, prin care s-a reafirmat poziția Congresului Mondial al Rutenilor în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. Astfel s-a reiterate necesitatea găsirii soluțiilor de afirmare a identității naționale rutene în Ucraina, dar și modul de colaborare dintre toate țările membre ale acestui for mondial.
Congresul Mondial al Rutenilor a acordat diploma Vasil Turok Hetes secretarului CMR  domnul Vladimir Protivneak, pentru activitatea desfășurată în cadrul Consiliului Mondial al Rutenilor. La finalul ședințelor în plen, a fost ales Consiliul Mondial al Rutenilor, organ executiv al Congresului între reuniunile acestuia, în care sunt reprezentaţi rutenii din: America de Nord (SUA şi Canada), Cehia, Croaţia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor a fost reales Stepan Ljavinec (Ungaria). Ca o recunoaștere a activității de promovare a rutenismului prin activități culturale atât în România cât și în celelalte țări membre ale CMR, președintele UCRR dr. Gheorghe Firczak a fost ales vicepreședinte al CMR, doamna Svetlana Mureșan preşedintă a Comisiei de Revizie a CMR și Svetlana Bojcsuk președintă a Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Totodată plenul congresului a votat ca următorul congres și forum al tineretului rutean, din anul 2025 să se desfășoare în România.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024