Mare sărbătoare pentru românii și rutenii din Pojoga

Scris de Maria Comșa. Posted in Politica


Sâmbătă 1 iulie, a avut loc hramul Bisericii Sfinții Petru și Pavel din localitatea Pojoga, comuna Zam, Sfânta Liturghie arhierească fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de un sobor de preoți. Români și ruteni, cu toții și-au unit rugăciunile, foarte multă lume fiind îmbrăcată în straie populare, ca semn de respect față de valorile și tradițiile creștine.
În ultima perioadă, lăcașul sfânt a beneficiat de mai multe lucrări de reabilitare și dotare cu mobilier. Totodată, aici s-a construit o casă parohială care a primit și ea binecuvântare. La eveniment au luat parte Sorin Nistor - primarul din Zam, dr. Gheorghe Firczak - președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Francisc Gal - vicepreședinte UCRR și subsecretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, deputatul Iulius Firczak și Maria Bocicor, consilier local din partea UCRR și totodată președinte UCRR Filiala Hunedoara.


Hramul a prilejuit o întâlnire deosebită între românii și rutenii din Pojoga. Practic, cu toții, împreună, am sărbătorit acest mare Praznic și în mod evident, prezența Preasfințitului Nestor a creat o adevărată emulație printre toți credincioșii ortodocși din Pojoga. Noi, rutenii, ne implicăm în treburile comunității, fiind cu toții cetățeni români și fiindcă tuturor rutenilor din România le pasă de soarta țării în care trăim. Ne bucurăm de generozitatea poporului român, pentru că ne putem manifesta identitatea noastră ruteană și în același timp suntem mândri că suntem cetățeni români.
Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, l-a numit pe dr. Gheorghe Firczak ca fiind neobosit în activitatea pe care o desfășoară, iubește istoria, a cercetat-o, o cunoaște și a și scris pagini de istorie, prin activitatea bogată pe care a desfășurat-o. La vârsta cu care l-a binecuvântat Dumnezeu, la fel ca și în tinerețe, implicarea îi este maximă și are râvnă pentru ceea ce face. Este important ca să fim neobosiți, doar așa lăsând în urmă obligație și responsabilitate pentru cei care vin să calce pe aceleași urme, a adăugat Preasfințitul Părinte Nestor.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024