Hramul Bisericii Greco-Catolice Rutene Acoperământul Maicii Domnului, din Peregu Mare

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


Ne bucurăm ca, în fiecare an în prima duminică din luna octombrie, să fim alături de comunitatea ruteană din localitatea Peregu Mare la sărbătoarea hramului Bisericii Greco- Catolice - Acoperământul Maicii Domnului. Însă, în acest an, această sărbătoare a avut o însemnătate mai aparte. Am sărbătorit și 25 de ani de la hirotonirea preotului Vasile Bojcsuk, secretarul general al UCRR, precum și tot atâția ani de căsătorie cu doamna Viorica Bojcsuk. Cu prijelul acestei triple sărbători, Preasfinția Sa Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, alături de un sobor de preoți, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Preasfințitul Părinte a dăruit preotului Vasile Bojcsuk Diploma de Excelență acordată de Episcopul Eparhiei PS. Alexandru Mesian.

După sfânta liturghie, pentru a da o notă festivă evenimentului, au fost rostite mesaje de către PS Ioan, Episcop auxiliar - Episcopia Lugoj, Pr. Salman Demeter, preot romano-catolic, Pr. Iaroslav Kaloszek, preot evanghelic-reformat. Apoi au luat cuvântul domnul dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR, domnul Firczak Iulius, deputatul UCRR și domnul Kovacs Emerik,primarul comunei Peregu Mare, care au prezentat activitatea familiei preotului Vasile Bojcsuk atât în cadrul Uniunii Culturale a Rutenilor din România precum și în localitate.Apoi au fost înmânate cadouri personalizate, realizate de d-na Firczak Constanța, ca însemn al meritelor în activitatea de promovare a spiritualității rutene, Preasfintiei Sale Ioan, Episcop auxiliar - Episcopia Lugoj, preotului Bojcsuk Vasile, domnului Kovacs Emerik,primarul comunei Peregu Mare. După Sfânta Liturghie a urmat, respectând toate normele sanitare în vigoare, o foarte restrânsă agapă fraternă. Atmosfera a fost una deosebită. Episcopul Auxiliar a avut răgazul de a discuta cu cei prezenți oferindu-le binecuvântarea și încurajarea Presfințitului Părinte Alexandru Mesian.
    Pe lângă însemnătatea acestui moment, în tradiția localității se serbează și plecarea recruților, o sărbătoare a tinerilor care în acest an au împlinit vârsta de 19 ani, aceasta fiind vârsta la care tinerii plecau în armată. Ne-am bucurat, într-o zi frumoasă de toamnă, împreună cu membri ai comunității rutene din Peregu Mare, fiind convinși că astfel de manifestări transmit tradițiile moștenite către generațiile următoare.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024