VIZITĂ DE LUCRU A PREȘEDINTELULUI CAMEREI DE COMERȚ ROMÂNIA – CHINA ÎN MARAMUREȘ

Scris de CJMM. Posted in Politica


Președintele Camerei de Comerț România – China, Nicolae Vasilescu, și vicepreședintele Marius Cristescu s-au întâlnit astăzi cu președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru a discuta despre sprijinul pe care firmele chineze pot să-l ofere mediului de afaceri din Maramureș și noi oportunități de dezvoltare economică.
Subiectul principal al discuțiilor s-a axat pe dezvoltarea relațiilor economice româno-chineze care se află în această perioadă în impas și pe oportunitățile de afaceri cu companii din Republica Populară Chineză.
Cei doi reprezentanți ai administrației locale au prezentat proiectele locale cu impact economic, oportunitatea dezvoltării în zona Aeroportului Maramureș a unui parc industrial ce se poate extinde cu până la 1.000 de hectare și dezvoltarea unor conexiuni de mobilitate rutieră pe axele spre Ucraina, Polonia, Ungaria și întreaga zonă a Transilvaniei.


Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, a declarat: “Relațiile româno-chineze, în special cele deschise și consolidate de administrația publică județeană în ultimii doi ani, constituie fundamentul pentru dezvoltarea unor proiecte de anvergură. Una dintre ținte este Aeroportul Maramureș, unde după modernizarea pistei la standarde superioare oricărui aeroport din zonă, următoarele etape sunt extinderea cu o zonă de cargo, precum și depunerea proiectului pentru un nou terminal. Acestea sunt două dintre obiectivele ce vor genera prosperitate în județ pe termen lung. Desigur, mai avem în vedere și conectarea printr-o soluție ce trebuie analizată la faimosul Belt&Road Initiative. Momentan, din discuțiile avute cu Voievodatul Podkarpackie cu care județul Maramureș este înfrățit, se are în vedere susținerea în comun a proiectului Via Carpatia, ce va trece prin șapte țări și va lega Marea Baltică, Marea Egee și Marea Neagră”.

Președintele Camerei de Comerț România-China, Nicolae Vasilescu, a susținut că acest proiect are un punct strategic la doar câțiva kilometri de Maramureș, în Polonia, la Bielsko-Biala, ceea ce reprezintă o oportunitate regională, dacă se gândește o conectare de transport cu această regiune.
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a apreciat vizita președintelui Camerei de Comerț România-China și a prezentat propriul proiect integrat care are în vedere identificarea zonelor pretabile pentru dezvoltare industrială în municipiu, crearea oportunităților pentru educația și instruirea forței de muncă, generarea de conectivitate de transport și dezvoltarea unui mediu cultural pentru petrecerea timpului liber. În viziunea sa, prioritatea o reprezintă dezvoltarea industriei auto în zona Baia Mare, aici existând chiar firme care se ocupă de proiectare în acest domeniu.
În final, părțile au agreat că se conturează necesitatea unei strângeri a relațiilor româno-chineze prin administrațiile județene și următorul pas logic ar fi demararea activităților specifice pentru încheierea unui acord de cooperare și înfrățire cu o zonă din Republica Populară Chineză.
La întâlnirea de lucru au mai participat și viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida, președintele Camerei de Comerț România – China, filiala Maramureș, Florin Bancoș, și Ciprian Șter, membru în biroul de conducere.
Deplasarea președintelui Camerei de Comerț România – China se înscrie într-o vizită de lucru itinerantă prin țară, prin șase județe, pentru a încerca să conștientizeze administrațiile publice locale de importanța economică a relațiilor cu Republica Populară Chineză.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020