Gabriel Zetea: ”La SMID Fărcașa reparăm greșelile administrațiilor PNL”

Scris de CJMM. Posted in Politica


Miercuri, 8 iulie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a făcut o nouă vizită de lucru în Fărcașa, pentru a vedea stadiul în care se află proiectul Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor (SMID), unul dintre cele mai importante și complexe proiecte derulate de administrația județeană. SMID presupune gestionarea problematicii deșeurilor de la momentul în care ele sunt aruncate până la depozitarea lor într-o formulă finală. Acest sistem se construiește pe două componente: una care ține de colectarea deșeurilor și una ce ține de depozitarea lor.

Șeful administrației județene a fost însoțit de către Claudia Breban, directorul Direcției de Implementare Proiecte din cadrul CJ Maramureș, dar și de proiectant și de prof. univ. dr. Dan Păunescu de la Universitatea Tehnică de Construcții București. Directorul DDIP a precizat că a fost o nouă ședință de management pentru evaluarea lucrărilor, iar astfel de întâlniri la care să participe și primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegerean, dar și toți cei implicați, vor avea loc periodic, până la finalizarea contractelor.


 
 Președintele Gabriel Zetea arată că vina în cazul SMID o poartă administrațiile de dreapta care au gestionat foarte prost acest proiect, până în anul 2016. ”Am fost nevoiți, în ultimii ani de zile, să identificăm soluții tehnice pentru îndreptarea erorilor din proiectul tehnic inițial al Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor din Fărcașa. În ultimii zece ani, studiile tehnice, geo, topo au fost greșit concepute de administrațiile anterioare, iar un proiect când începe prost este extrem de dificil de îndreptat. Oricine a construit o casă înțelege că greșelile inițiale de la fundația care a fost făcută eronat sunt foarte greu de remediat după ce ai construit și pereții. De aceea am avut nevoie, în această perioadă, de unul dintre cei mai buni experți din România, pentru a repara toate aceste deficiențe. După ani de zile de muncă, studii noi efectuate la mare adâncime, expertize tehnice, putem să vorbim astăzi, cu optimism, despre proiectul SMID de la Fărcașa”, a declarat Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș.  
În prezent este un proces continuu de verificare a lucrărilor efectuate deja la stabilizarea întregului amplasament al depozitului de la Fărcașa. ”Am fost alături de primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegerean, de proiectant și de prof. univ. dr. Dan Păunescu de la Universitatea Tehnică de Construcții București să vedem cum decurge execuția. Probele arată că lucrările efectuate până acum sunt stabile și în ciuda condițiilor meteo (ploi abundente de o lună de zile pe întregul amplasament) nu s-au mai produs alunecări de teren decât de suprafață, care pot fi remediate într-un timp foarte scurt. Am avut o nouă discuție cu proiectantul și antreprenorul și și-au asumat termene foarte clare. Astfel, la începutul lunii august au promis finalizarea construcției saltelelor pentru stabilizare și până la finalul lunii august terminarea inclusiv a ancorelor care se montează la mare adâncime. Ne asumăm finalizarea lucrării de stabilizare și ne vom încadra în termene”, a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020