Gabriel Zetea: ”PSD a sancționat practicile neconstituționale de asumare a răspunderii practicate de Guvernul PNL”

Scris de PSD. Posted in Politica


În cadrul conferinței de presă convocată miercuri, 5 februarie, la sediul județean al PSD Maramureș, președintele filialei județene a social-democraților, Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD al Regiunii de Nord-Vest a vorbit cu foarte multă siguranță despre faptul că acest Guvern incompetent care a pârjolit județul și regiunea de Nord-Vest de fonduri și investiții va fi demis prin votarea Moțiunii de Cenzură depusă de către PSD.
”Nu pot spune că mi-am dorit neapărat acest lucru, dar faptul că liberalii au continuat această sarabandă de asumări a răspunderii Guvernului pe anumite legi, -chiar dacă Curtea Constituțională a decis că procedurile de asumare pe legi care sunt deja în dezbaterea Parlamentului reprezintă o procedură neconstituțională-, dar mai ales că și-au asumat răspunderea pentru modificarea legislației electorale cu atât de puțin timp înainte de scrutinul electoral este un lucru pe care Partidul Social Democrat trebuia să îl sancționeze prin moțiune de cenzură. Și mă bucur că atât de multe forțe politice s-au raliat la demersul PSD și sper ca, împreună, să propună un nou premier către președintele României, Klaus Iohannis, chiar dacă șeful statului a afirmat că va face o propunere tot de la PNL”, a precizat liderul județean al PSD Maramureș, Gabriel Zetea.


Făcând referire la alegerea primarilor în două tururi, președintele filialei județene a social-democraților a arătat că, personal, nu este deranjat de alegerea primarilor într-un tur, în două sau în cinci tururi, deoarece acest lucru nu este relevant. Rezultatele electorale din ultimii ani arată că la nivel național, deci și în Maramureș, aproximativ 50% dintre primari sunt aleși cu peste 50% din voturi, încă din primul tur. Apoi, în turul doi, un procent de 40% dintre cei aflați pe primul loc în cursă își păstrează avantajul, iar schimbarea se face în maximum 10% din cazuri.
”Eu știu că alegerea primarilor din două tururi ar avantaja și primarii PSD în multe localități, însă ceea ce contestăm noi este asumarea guvernului și modificarea legislației împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, care spune să nu fie schimbări cu un an de zile înainte votului, dar și cu deciziile Curții Constituționale din trecut, care arată că nu se pot face modificări cu șase luni înaintea unui scrutin electoral. Dacă ar fi un vot în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi sau alegerea președinților de Consiliu Județean dintre consilierii județeni, începând cu viitorul ciclu electoral, PSD nu ar avea nimic împotrivă. Însă este deranjant că alegerea primarilor într-un singur tur a fost solicitată tot de către PNL, cu aproximativ zece ani în urmă, când o delegație condusă de primarul Oradei, Ilie Bolojan, s-au dus la președinție și Guvern pentru că, la acel moment, un singur tur avantaja PNL. Acum trebuie schimbată legea pentru că PNL consideră că are nevoie de două tururi la alegerea primarilor”, a subliniat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.
Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban a fost adoptată cu 261 de voturi pentru și 139 împotrivă.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024