Tabăra pentru copii și tineret a Uniunii Culturale a Rutenilor din România - Deva, Complexul Căprioara, august 2019

Scris de Francisc Gal. Posted in Politica


În perioada 13 - 18 august 2019, la Deva, în Complexul Căprioara, aparținând Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, în organizarea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, s-a desfășurat Tabăra pentru copii și tineret a UCRR, activitate ce a ajuns astfel la cea de-a IX-a ediție.
    Pe perioada desfășurării acestei acțiuni, copiii din filialele județene ale UCRR din Peregu Mare, județul Arad, Dărmănești, județul Suceava, Bistra, județul Maramureș și Alba Iulia, precum și reprezentanți ai românilor din mai multe locuri din țară au avut ocazia, ca în aceste zile, să cunoască pe lângă diferite aspecte ale tradițiilor, culturii și spiritualității rutene din diferite regiuni ale țării și diverse aspecte ale istoriei și culturii românești din această zonă a țării. Astfel participanții au vizitat cetatea Alba Iulia, Casa Memorială “Lucian Blaga”, Complexul Memorial “Aurel Vlaicu”, precum și alte obiective turistice din municipiul Deva și județul Hunedoara, zonă cu încărcate semnificații din istoria multimilenară a acestor meleaguri. Activitățile s-au desfășurat ca o continuare firească a anului 2018 - Centenarul Marii Uniri.


Pe perioada taberei, copiii au participat la activități specifice: concursuri de desen și pictură, concursuri sportive și de dans, activități culturale, spectacol interactiv organizat de actorii unui treatru de păpuși din țară, activități de dezvoltare interpersonală și colectivă, prin care s-a dorit crearea unor punți de legătură între participanții din diferitele zone ale țării. În încheierea taberei am organizat un spectacol de muzică tradițională ruteană și românească având ca protagoniști grupurile folclorice Lastivocica (Privighetoarea) din Dărmănești - Suceava, Holubok (Porumbelul) din Peregu Mare - Arad și Cervona Ruja (Bujorul Roșu) din Bistra - Maramureș, care au reprezentat și reprezintă uniunea noastră la diverse festivaluri de profil din țară și străinătate. La încheierea spectacolului s-au acordat diplome pentru toți participanții. Suntem convinși că participanții veniți din țară, sub îndrumarea doamnelor Viorica Bojcsuk, Cristina Bodnariuc, Mihaela Seuciuc, Mariana Petrețchi, Maria Comșa au trăit clipe de neuitat în acest minunant loc.
    În încheiere mulțumim pentru deosebita colaborare de-alungul timpului în organizarea și desfășurarea taberei UCRR, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, domnului director Széll Lörincz.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024