Drumul spre Ruscova

Scris de Daniela Guzu. Posted in Opinii


Se aștern zăpezi, întru pecetluirea unor clipe dăltuite de frumusețea trăirii intense, în stânca memoriei, pentru cel puțin încă o viață de om!
Ne duce, pe drumul care se vrea pierdut către istorie, un microbuz cu oameni Lumină, toți Oameni de Cuvânt, în ambele sensuri ale spunerii, cu sufletul foiță de pergament, gata să se lase amprentat de frumusețea anotimpului, a locurilor, dar mai ales a localnicilor, la Ruscova, comunitate de ucrainieni, împământeniți cu credință și cu datini între maramureșeni, făcând cinste acestora.
Alături de doamna Maria Nagy și de domnul Firita Carp sporovăim, pe locurile din spate ale microbuzului, cu entuziasmul dimineții, perfuzată suficient de cofeina administrată la micul dejun. Împletim gânduri, impresii. Glumim cu bucurie copilărească pe șaua imperceptibilă a timpului care nu-și mai află repere și care descheie cu subtilitate sufletele noastre până către aproape de inimă.
Sunt fericită să fiu. Să fiu acolo. Alături de ei, toți. Sunt fericită să îi cunosc și să le descopăr grația și seriozitatea cu care venerează frumosul din jur, ca să-l reverse prin cuvânt, mai apoi, semenilor.
Din loc în loc, șoseaua își șerpuiește trecerea, balansându-ne. Ne atingem unii de alții ca să înțelegem că e un adevăr tot ce se petrece, dincolo de coperțile de poveste pe care i le zămislește întâmplării, curgerea.


La Ruscova ne așteaptă o filă de istorie scrisă de penița timpului pe zidul bisericii, vorbită nu doar prin cuvinte, ci chiar cântată dumnezeește în colinde, de o mână de june izbitor de curate și fragede în limpedele curs al gândirii, întărind o speranță că noi toți, ca nație, mai avem o șansă la un viitor demn și onorant.
Admirăm interiorul, structura, picturile, podoabele bisericești.
Ne-am rupt de lume.
Colindele aprind, prin glasurile armonios împletite, în fiecare din noi, luminița Nașterii lui Iisus. Ne purifică și ne înfrățesc. Ne asemănăm dintr-o dată! Am trăit atunci revelația!
Ne-am găsit punctele comune care ne pot ține uniți, indiferent de origine: români, unguri, ucrainieni, pentru cel puțin o altă sută de ani!
Mulțumesc, cu plecăciune, celui ce a făcut posibilă o asemenea experiență înălțătoare, domnului Romeo Ioan Rosiianu și Consiliului Județean Maramureș care au sprijinit financiar acest proiect!

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021