Expulzӑri, expulzӑri...

Scris de Horia Picu. Posted in Opinii


România e solidarӑ cu UE şi USA (Uniunea Sovieticӑ Ailaltӑ-cum zice Nicolae Iuga atât de sarcastic şi de bine ţintit) şi va expulza şi ea – dacӑ n-a fӑcut-o deja pânӑ acum – un diplomat rus de la Bucureşti.
Dacӑ aş încerca un transfer de la substantivul propriu la verbul cu aceeaşi rӑdӑcinӑ, îmi vine sӑ pun întrebarea: sӑ ne bucurӑm, sau sӑ nu ne bucurӑm?
Pentru a putea da un rӑspuns cât de cât valabil, ar trebui sӑ reconstituim puţin faptele. Aşadar, Serghei Skripal, un fost spion rus în Marea Britanie, se desconspirӑ – sau este dibuit de agenţii contraspionajului englez – şi drept recompensӑ, este acceptat cu reşedinţӑ permanentӑ în insula care s-a retras din UE.
Ruşii n-au stat mult pe gânduri şi i-au ʺtratatʺ cu un agent neurotoxic pe Skripal şi pe fiica acestuia chiar în noua reşedinţӑ din Anglia a fostului dublu agent secret. Rӑsӑritenii nu stau mult pe gânduri în astfel de situaţii. Cazul Alexandr Litvinenko nu poate fi uitat.


Acum, ce-o fi spionat Seghei prin toatӑ insula care mai apoi l-a primit ca pe un fiu rӑtӑcitor, nu vom şti niciodatӑ. Ce se ştie cu siguranţӑ este cӑ acum  "Efectul exact al expunerii la substanţa respectivă asupra sănătăţii lor pe termen lung rămâne neclar, chiar dacă testele medicale indică faptul că ar putea fi compromisă capacitatea lor mentală până la un nivel necunoscut. Ambii sunt în prezent într-o condiţie fizică stabilă şi nu sunt aşteptate schimbări în viitorul apropiat. Ambii sunt trataţi cu scopul de a fi menţinuţi în viaţă şi eventual de a avea o recuperare optimă", a spus judecătorul Williams, care a citat un raport al medicilor.
(scrie agenţia de ştiri Mediafax)

Urmӑrile pentru cei doi sunt absolut devastatoare. Citez din aceeaşi sursӑ de ştiri: ʺJudecătorul a adăugat că pacienţii în cauză sunt "puternic sedaţi" şi că Serghei Skripal nu poate să comunice în niciun fel, în timp ce fiica lui nu a reuşit să comunice într-o manieră "semnificativă".ʺ

Acum, comunitatea internaţionalӑ e bulversatӑ şi indignatӑ de faptele ruşilor rӑzbunӑtori. S-au luat mӑsuri de expulzare a unor diplomaţi ruşi din UE, Ucraina, SUA. Sigur cӑ nici România nu putea sta deoparte şi se prgӑteşte sa trimitӑ la el acasӑ un angajat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Ceea ce fac Occidentul  rusofob şi Rӑsӑritul, parte din el americanofil sunt lucruri absolut inutile. Ce vinӑ au cei 100 de funcţionari de la ambasadele Rusiei de prin lumea largӑ cu cazul Skripal? Nu cumva aceastӑ rӑzbunare seamӑnӑ cu represaliile forţelor de ocupaţie de pe vremuri când dacӑ un ocupant era omorât de localnici, zeci, sute de oameni ai locului erau omorâţi drept luare aminte sӑ nu se mai întâmple aşa ceva? Îmi place cӑ  ʺPremierul britanic Theresa May a declarat luni că 18 ţări au anunţat că expulzează peste 100 de ofiţeri ruşi de informaţii ca măsură de retorsiune faţă de otrăvirea cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus pe teritoriul britanic.ʺ

E de înţeles cӑ impactul emoţional al evenimentului a fost uriaş la aflarea veştii cӑ ʺUn judecător britanic a precizat că fostul spion rus şi fiica sa ar putea avea leziuni cerebrale grave care să facă imposibilă recuperarea. O instanţă din Londra a acordat, joi, permisiunea pentru prelevare de probe de sânge de la Serghei şi Iulia Skripal, pentru efectuarea unor teste de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.ʺ  (citat din www.mediafax.ro)

Întrebarea care o pot pune este unde au fost forţele speciale ale contraspionajului britanic dupӑ ce Skripal a cerut drept de reşedinţӑ permanentӑ în Regatul Unit? Acum, toatӑ planeta e indignatӑ şi-i aratӑ cu degetul aratӑtor pe ruşi. Ruşii, la rândul lor, aratӑ lumii degetul mijlociu.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023