Gara, CFR, visuri nerealizate...

Scris de Horia Picu. Posted in Opinii


Duminică dimineaţa am avut timp să văd mai bine ce se mai întâmplă prin gară şi pe lângă gară. De fapt, nu se întâmplă mai nimic.
În afară de taxiuri, de lume care aşteaptă sosirea sau plecarea trenului, de explozia de verdeaţă, de copaci crescuţi bine pe locul fostului hotel, împrejmuit acum cu ceva material care a pus capăt (pentru că nu se vede prin el) controversei legate de întrebarea „ dar aici ce-o fi (fost)?”, sunt puţine lucruri de semnalat. Eu o s-o fac, poate cineva se ruşinează când citeşte. Mă refer la cineva – mă rog, la unii - care chiar au posibilitatea să îndrepte nişte nereguli atât de evidente.
În faţa gării e un sens giratoriu. Are o vegetaţie netunsă cam de multişor, după cum arată. E atât de mare, că un eventual şofer grăbit s-o ia prin sens după sensul de rotire al acelor de ceas, ar putea fi cu mare dificultate observat de şoferii care merg regulamentar.

Pe urmă, unui sens giratoriu îi stă bine să arate şi încotro te îndrepţi când ai ieşit din el. La noi nu-i nevoie de aşa ceva. Toţi ştiu unde-i centrul, chiar şi cei care ajung pentru prima dată în Sighet...
În gară, e de apreciat refacerea holului de la casa de bilete. Tot ca punct pozitiv este şi amabilitatea doamnelor care vând bilete. Ele sunt acum şi birou de informaţii, şi vânzătoare de bilete. Aici, la amabilitatea angajatelor CFR de la casa de bilete, trebuie să insist puţin. Nu-i uşor să răspunzi la tot felul de întrebări despre mersul trenurilor, când, în mod normal (dar ce mai e normal la CFR?), tabelul cu mersul trenurilor de pe peron, ar trebui s-o facă simplu şi eficient.
Am avut timp să mă uit pe tabelul afişat, mai ales că trenul care vine din Capitală a avut întârziere. Mai demult scria, să zicem, trenul accelerat nr... Bucureşti – Sighetu Marmaţiei, sau invers, Sighetu Marmaţiei-Bucureşti, cu ora plecării şi ora sosirii. Acum, trebuie să întrebi la casa de bilete dacă trenul în care vrei să te sui te duce direct la destinaţie, sau merge doar până la Beclean, Vişeu de Jos, Valea Vişeului sau Cluj-Napoca.
Trenul direct spre Bucureşti, e unul care ajunge la Cluj, dar are vagoane pentru Bucureşti, după indicaţiile din tabelul cu pricina. Dacă vrei să mergi la mare cu trenul, niciun semn nu arată că există aşa ceva! Doar o mică şi discretă informaţie că trenul nr... merge din iunie până în septembrie. Un joc al CFR-ului, cu taine bine ascunse, care se lasă descifrate folosindu-ne de indicii? Nu prea cred...  Doar dacă întrebi la casa de bilete afli răspunsul. Nu era mai simplu dacă pe tabelul ăsta cu trenuri, care oricum e extrem de redus, ar fi scris „ trenul nr...Sighet-Mangalia”, ora plecării, ora sosirii???
Traversele şinelor sunt vai de capul lor. Aproape că te bucuri când ştii că trenul face 7 ore până la Cluj, aproape că devii recunoscător pentru mecanicul de locomotivă care îşi aduce bătrâna maşinărie, legănându-se toată, aşa bine dotată în tone cum e ea, în siguranţă acasă.
Auzeam şi eu prin campaniile electorale că se vor face multe, cu fonduri europene. Se vede treaba că Europa dă bani pentru proiecte bine întocmite. Cine să le facă la noi? Nu-i mai bine de văzut cum cresc buruienile în sensul giratoriu din faţa gării?

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024