Adunarea Generală a MediaSind a stabilit strategia pentru recâștigarea drepturilor lucrătorilor din mass-media!

Scris de Mediasind. Posted in Justitie


În zilele următoare filialele  MediaSind din AGERPRES, TVR și Radio România vor trimite membrilor documentele privind demersurile în justiție
Se impune de urgență modificarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES!
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a stabilit astăzi, 24 februarie 2023, în ședința Adunării Generale convocată în sesiune extraordinară, strategia pe care o va adopta în anul în curs, pentru recâștigarea drepturilor lucrătorilor din mass-media. Au fost discutate problemele cu care se confruntă filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România și MediaSind Freelanceri.


În ceea ce privește situația jurnaliștilor din Agenția Națională de Presă AGERPRES, delegații prezenți au fost informați despre o Decizie a Curții de Conturi potrivit căreia s-ar diminua veniturile pentru personalul redacțional, calculate începând cu anul 2018. De asemenea, aceeași Decizie ar duce la returnarea unor diferențe salariale consistente, în condițiile în care angajații din AGERPRES au deja cele mai mici salarii din presă!

Deși Decizia a fost atacată în instanță de către conducerea instituției, delegații prezenți au analizat și votat și alte variante de soluționare, printre care se află amendarea Legii de organizare și funcționare a ANP AGERPRES nr.19/2003, în sensul acordării aceluiași statut de “serviciu public autonom de interes național”. Acest statut ar conferi personalului  AGERPRES drepturi similare cu cele ale colegilor din TVR si Radio România. În aceeași ședință s-a votat pentru membrii MediaSind AGERPRES  prelungirea termenului de depunere a documentelor până la data de 15 martie 2023, în vederea recuperării  în instanță a diferențelor salariale neacordate pentru concediul de odihnă. (amănunte aici: MediaSind AGERPRES începe demersurile în justiție pentru recuperarea indemnizației de concediu!)
În ceea ce privește filialele MediaSind TVR și MediaSind Radio România, în cursul zilelor următoare vor fi transmise membrilor de sindicat Împuternicirile pentru depunerea în instanță a cererilor pentru recuperarea primelor și a drepturilor neacordate din contractele colective de muncă din aceste instituții. (amănunte aici: TVR a pierdut definitiv procesul pentru neplata Primei de Crăciun din 2021! )

La inițiativa Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, delegații MediaSind au stabilit funcțiile redacționale care vor fi propuse de către organizație în proiectul Legii Pensiilor, în scopul reducerii vârstei de pensionare. S-au discutat, de asemenea,problemele cu care se confruntă freelancerii.

Referitor la procesele judiciare, Adunarea Generală a reconfirmat decizia privind reprezentarea gratuită în instanță a membrilor MediaSind, toate cheltuielile judiciare – avocați, taxe etc. – fiind achitate exclusiv de către organizația sindicală!

În cadrul ședinței au fost prezentate și votate Raportul de activitate pentru anul 2022, Raportul Comisiei de Cenzori și Raportul activității economice pentru anul 2022 și a fost descărcată de gestiune conducerea organizației. A fost aleasă o nouă conducere, pentru un mandat de 4 ani:

Cristi Godinac – Președinte

Tudor Janina – Vicepreședinte domeniul Radio

Sorin Torică – Vicepreședinte – domeniul TVR

Dumitru Mangu – Vicepreședinte –domeniul Edituri, Tipografii si Difuzare

Liviu Grosu – Secretar General

Statutul SRJ MediaSind a fost actualizat în conformitate cu noua Lege a Dialogului Social nr. 367/2022.

https://www.mediasindtv.ro/adunarea-generala-a-mediasind-a-stabilit-strategia-pentru-recastigarea-drepturilor-lucratorilor-din-mass-media/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023