Gabriel Zetea (deputat PSD): Judecătorii CSM lansează un strigăt disperat pentru independența justiției
Gabriela Baltag și Evelina Oprina, judecători, membri în Consiliul Superior al Magistraturii au adresat luni, 22 martie, o scrisoare tuturor parlamentarilor României, având în vedere iminenta dezbatere și adoptare a proiectului de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). ”Sunteți chemați să decideți asupra păstrării și, astfel, a întăririi independenței celor care înfăptuiesc justiția în România. Votul pe care-l veți da va reprezenta nu doar o formă de respect față de cetățenii care v-au acordat întreaga încredere, ci va constitui și o declarație de credință față de țară într-un moment ce poate fi unul al renașterii conștiinței sau, dimpotrivă, a pierzaniei. Nu puteți accepta compromisuri, nu aveți voie să faceți niciun rabat de la principiile cărora le-ați jurat credință și pe care aveți obligația morală de a le păstra nealterate în numele Adevărului, singurul ideal pe care-l slujim fiecare”, se arată în scrisoare semnată de cele două judecătoare.
Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că mesajul transmis de judecătorii Gabriela Baltaj și Evelina Oprina cu privire la desființarea SIIJ este un strigăt disperat pentru independența justiției. ”Românii au votat la referendum pentru libertatea justiției și tot românii au ieșit în stradă de fiecare dată când au simțit că există cea mai mică amenințare de control politic asupra justiției. Ce vor să facă, astăzi, PNL și USR, prin desființarea SIIJ, este o ingerință totală în justiție și eu, personal, am să mă opun acestei proceduri. Am militat și voi continua mereu să militez pentru independență în justiție și sper ca românii să ia atitudine și de această dată”, a declarat parlamentarul social-democrat de Maramureș.
Judecători CSM: ”Nu mai permiteți ca justiția să fie o armă politică”
Din scrisoare reiese faptul că, ”votând pentru desființarea SIIJ, poporul român este condamnat să nu mai aibă o justiție cu judecători peste care să nu se mai abată abuzurile. După ani nesfârșiți de filaje, interceptări nelegale, amenințări, intruziuni în viața personală, toate finalizate, cel mai adesea, cu dosare anulate definitiv de instanțele de judecată, prin înființarea SIIJ, judecătorii au avut, în sfârșit, siguranța că abuzurile la care au fost supuși vor deveni istorie. Nu mai permiteți ca justiția să fie armă politică, nu acceptați să deveniți părtași ai Răului ce se poate reinstala, nu refuzați să vedeți Adevărul, nu adoptați cu ușurință decizii ce pot marca destine, nu mai îngăduiți ca oameni nevinovați să suporte consecințele unor hotărâri pripite, nu vă murdăriți mâinile, dar mai ales conștiința, cu fapte ce vor fi greu de uitat în timp”, își încheie scrisoarea judecătorii Gabriela Baltaj și Evelina Oprina, ambele membri aleși în Consiliul Superior al Magistraturii.
Așa cum a decis Curtea Constituțională, ”Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție are ca scop crearea unei structuri specializate, cu un obiect determinat de investigație și constituie o garanție legală a principiului independenței justiției, asigurându-se protecție adecvată a magistraților împotriva presiunilor exercitate asupra lor. Înființarea SIIJ a fost apreciată și de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Funcționând în mod efectiv cu un număr de doar 7 procurori, rezultatele obținute de SIIJ reprevă un procent de soluționare a dosarelor mai eficient decât cel înregistrat de DNA, astfel că nu există niciun motiv temeinic pentru desființarea acestei secții.