România, printre țările în care Pfizer a redus masiv livrările de vaccin

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Justitie


Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccin împotriva COVID-19 în unele țări ale UE în această săptămână, au declarat oficiali guvernamentali, pe fondul nemulțumirilor față de decizia companiei americane de medicamente.
România a obținut numai 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate urmând să fie alocată treptat, până la sfârșitul lunii martie, iar livrările urmează să revină la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
O situație similară a avut loc în Polonia, care a primit luni numai 176.000 de doze, cu circa 50% mai puțin față de ceea ce era așteptat, potrivit anunțului autorităților.
Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, săptămâna trecută, încetinindu-și campania de vaccinare chiar când era în derulare administrarea celei de a doua doze de vaccin Pfizer BioNTech.„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a noilor vaccinări”, a declarat ministrul Sănătății Jan Blatny. Livrările Pfizer au scăzut cu aproximativ 15% în această săptămână și se estimează o nouă scădere cu până la 30% în următoarele două săptămâni, a precizat el.
Mai multe reduceri de doze de vaccin Pfizer decât au fost anunțate

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze noua reducere a livrărilor de vaccin COVID-19. Săptămâna trecută au anunțat reduceri ale livrărilor, motivând că se intensifică producția în Europa.

Unele țări au precizat că pot face față acestei situații. De exemplu, autoritățile de sănătate publică din Norvegia au anunțat că au o rezervă de vaccin și vor continua să administreze doze conform planificării.

Compania farmaceutică a declarat Bulgariei și Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au transmis oficiali de rang înalt.

Institutul Seric din Danemarca a declarat, însă, că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va conduce la o deficiență de 10% în primul trimestru.
Reducerea livrării dozelor de vaccin împotriva COVID-19 subminează campaniile de vaccinare

Oficialii țărilor afectate de decizia Pfizer afirmă că reducerea livrării dozelor de vaccin împotriva COVID-19 le subminează eforturile de a-și vaccina cetățenii și de a limita pandemia care a ucis peste 2 milioane de oameni.

Italia a amenințat cu acțiuni legale împotriva Pfizer. Comisarul special pentru COVID-19, Domenico Arcuri, a declarat că Pfizer a transmis țării să se aștepte la o reducere de 20% săptămâna viitoare, după reducerea aprovizionării din această săptămână cu aproape 30%.

În Ungaria, unde autoritățile au aprobat utilizarea vaccinurilor AstraZeneca și Sputnik V produs de Rusia, înaintea autorității de reglementare din UE, un înalt oficial a solicitat Bruxellesului să încerce să se asigure că livrările de la Pfizer respectă programul.

Nu doar țările din UE se confruntă cu întârzieri în livrarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, produse de Pfizer BioNtech. Canada se confruntă cu întârzieri, la fel și Elveția, unde Cantonul montan Grisons a primit numai 1.000 de doze de la Pfizer săptămâna aceasta, în loc de cele 3.000 pe care le anticipase.

https://www.descopera.ro/stiinta/19623862-romania-printre-tarile-in-care-pfizer-a-redus-masiv-livrarile-de-vaccin

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022