Campania ”Informare acasă! Siguranță în lume” urmărește informarea migranților români cu privire la drepturile lor în UE

Scris de CJMM. Posted in Justitie


Luni, 5 august 2019, în sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș a avut loc cea de a II-a ediție a Campaniei ”Informare acasă! Siguranță în lume”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Instituția Prefectului Maramureș și Consiliul Județean Maramureș.
Mediatorul evenimentului a fost prefectul Județului Maramureș, Vasile Moldovan, alături de care s-a aflat subprefectul, Alexandru Cosma. Cuvântul de deschidere a aparținut secretarului de stat, Lilla Debelka, care a mulțumit celor prezenți pentru participare, precum și partenerilor implicați în Campania ”Informare acasă! Siguranță în lume”, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Tineretului și Sportului.


Lilla Debelka  a precizat că scopul campaniei este de a realiza o informare corectă și completă a migranților români în ceea ce privește drepturile acestora în statele Uniunii Europene. În cadrul acestei întâlniri, atât autoritățile centrale cât și cele județene au evidențiat rolul diasporei în dezvoltarea și evoluția României, nevoia de reconectare a românilor plecați în străinătate cu țara și importanța accesării capitalului de resurse umane, cunoștințe și expertiză reprezentat de românii care muncesc în străinătate.
Au fost invitați la discuții Ada Marc – consilier la Agenția Județeană pentru Ocuparea  Forței de Muncă Maramureș, Corina Nicoleta Rus – consilier la Casa Județeană de Pensii Maramureș, Mircea Onea – consilier comunicare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ioan Popa – șef adjunct la Administrația Județeană a Finanțelor  Publice Maramureș, Edith Lapsanszki – inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean  Maramureș, Mariana Macarie – director executiv la Direcția Județeană de Evidentă a Persoanelor Maramureș, Teodor Ardelean – director la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, comisar șef Alexandrina-Augusta Bora – coordonator la Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca, Loredana Rus – director adjunct la Filiala Nord - Vest a Autorității Electorale Permanente și doctor Rareș Pop – director la Direcția de Sănătate Publică Maramureș.

Temele abordate au vizat consilierea cetățenilor români aflați în statele membre UE

Temele abordate s-au adresat românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască în spațiul european și s-au focalizat pe următoarele aspecte: modalități de găsire a unui loc de muncă, sprijin pentru solicitarea dreptului la pensie, consilierea cetățenilor privind ghidurile legislative, codul fiscal din România și convențiile semnate de statul român cu statele membre ale Uniunii Europene, precum și accesul la serviciile medicale. S-a discutat și despre cartea de identitate ca document de călătorie și despre oportunitățile de reînnoire a actelor de stare civilă.
De asemenea, s-a pus accentul pe importanța bibliotecilor înființate în Spania și Franța, sprijinite cu fond de carte de către Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, instituție care va trimite anul acesta peste 10.00 de cărți în limba română unei biblioteci din Berna, Elveția. Cu foarte multă seriozitate a fost tratată campania de prevenire a traficului de peroane. Cu această ocazie,  Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca a oferit o diplomă de onoare Inspectoratul Școlar Județean  Maramureș, pentru numărul record de activități desfășurate în cadrul campaniei mai sus menționate.
În calitate de gazdă, cuvântul de încheiere a aparținut vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș care a felicitat reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru inițierea  Campanie ”Informare acasă! Siguranță în lume” și i-a asigurat de întregul sprijin al administrației județene în toate acțiunile viitoare.
De asemenea, a menționat întâlnirile cu diaspora organizate de Consiliul Județean Maramureș de la Madrid, Londra, Roma, Luxemburg și Viena, care au avut ca scop schimbul de experiență. ”Eu când mă gândesc la Diaspora, mă gândesc la frații noștri, la prietenii noștri, la familiile noastre pe care trebuie să le aducem acasă pentru ca împreună să construim o Românei cât mai frumoasă,” a conchis vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.
Pentru ca mesajul Campanie ”Informare acasă! Siguranță în lume” să ajungă la cât mai mulți cetățeni români, migranți în statele Uniunii Europene, la această întâlnire au fost invitați primari ai localităților din Maramureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Poliția de Frontieră, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023