Profesorul Băraru face din elevi campioni la NASA. Unii au ajuns la Harvard și Cambridge

Scris de LB. Posted in Educatie


Ion Băraru, profesorul de fizică din Constanța, a luat până acum cu elevii săi peste 70 de premii la concursurile organizate anual de NASA. Nu stă la catedră, ci printre elevi.  ”Domn Trandafir” modern are foști elevi care au ajuns la cele mai prestigioase universități din lume, Princeton, Harvard și Cambridge.
Dacă definiția modestiei ar avea un exponent, acesta ar fi fost cu siguranță profesorul de fizică Ion Băraru. Constănțeanul predă la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și din 2002 participă în fiecare an la concursurile organizate de NASA.


Anul acesta, echipele românești au participat la două competiții de la NASA, iar cea mai importantă a fost la Kennedy Space Center, unde s-au făcut echipe mixte din mai multe țări care au avut ca temă un proiect pentru colonizarea planetei Venus. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât condițiile pe această planetă sunt vitrege. „Presiunea e de 90 de atmosfere, asta ar fi la echivalentul presiunii de la 900 de metri sub apă, iar temperatura este undeva la 478 de grade Celsius. Deci condițiile extreme ne forțează să stăm doar în interiorul așezării, în interioriul domurilor care vor fi făcute din reardoniu, un material care ni s-a impus să-l folosim de către organizatori și care are o rezistență deosebită”, explică Alexandra Iamandii, una dintre elevele participante la concurs.

https://www.libertatea.ro/video/ion-bararu-profesorul-din-constanta-care-face-din-elevi-campioni-la-nasa-2055808

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023