ANOSR: Propunerile de buget pentru educaţie şi tineret nu prevestesc un viitor prea fericit

Scris de TL. Posted in Educatie


Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară nemulțumită de proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 prezentat de Ministerul Finanțelor Publice pentru dezbatere publică și de modul în care se reflectă în acest document finanțarea unor domenii vitale, pentru dezvoltarea societății românești, precum educația și tineretul. “În urma analizei proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2016 şi a discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Științifice și ai Ministerului Finanțelor Publice, constatăm că, în conformitate cu acest document, nici în anul 2016 articolul 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011 nu va fi respectat, iar educația va primi abia aproximativ 3,6% din Produsul Intern Brut al acestui an, în loc de minimum 6%, cum e stipulat legal.

Astfel, deşi în sume absolute bugetul educaţiei ar fi mai mare decât în 2015 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei, ca procent din PIB alocaţia pentru acest domeniu scade, anul 2015 încheindu-se, conform reprezentanților MENCȘ, cu un procent de 3,9% din PIB pentru educație, în urma tuturor rectificărilor bugetare”, arată reprezentanții studenților.

ANOSR a lansat în luna noiembrie 2015 studiul “Cifrele bugetului educației — unde suntem și unde ar trebui să fim”, în care a analizat bugetele alocate învățământului românesc în ultimii 7 ani și prin intermediul căruia a propus propus creșteri concrete pentru mai multe capitole bugetare ce țin de învățământul superior, având ca punct de referință anul 2008, an de dinaintea începerii crizei economice, pe care se presupune că țara noastră a depășit-o. Liderii studenților consideră absolut necesare creșteri bugetare pentru finanțarea de bază, fondul de investiții, subvenția pentru cămine-cantine, fondul de burse, subvenția pentru transport, Programul Național “Tabere Studențești” şi cercetare.

“Din păcate, foarte puține dintre solicitările studenților se regăsesc în cifrele bugetului pentru anul 2016. Apreciem faptul că, în conformitate cu informațiile primite de la reprezentanții MENCȘ, fondul de burse pentru studenții de la ciclurile de licență și masterat va crește în anul 2016 cu 20%, aceasta fiind prima creștere din acest domeniu după anul 2009. Totuși, nici cu această creștere nu se vor putea acorda burse într-un număr și cuantum suficient pentru a acoperi nevoile tuturor studenților, și, în special, a celor proveniți din categorii defavorizate. O altă creștere prevăzută în bugetul anului 2016, dar total insuficientă, este creșterea finanțării de bază cu 21,65% față de 2015, conform reprezentanților MENCȘ. Având în vedere că salariile cadrelor didactice se plătesc din veniturile finanțării de bază, alocate doar pentru studenții școlarizați din venituri de la bugetul de stat, iar în anul 2015 aceste salarii s-au mărit succesiv, cumulând o creștere totală de aproape 27%, conform Consiliului Naţional al Rectorilor, este evident că plusul finanțării de bază adus de bugetul pentru anul 2016 nu poate acoperi nici măcar aceste creșteri în totalitate, astfel că fondurile pentru creșterea calității actului educațional vor lipsi din nou cu desăvârșire. Deși capitole bugetare deosebit de importante, subvențiile pentru cămine-cantine și pentru transport nu vor crește în anul 2016, studenții fiind nevoiți în continuare să locuiască în condiții improprii de cazare, să nu beneficieze de suficiente astfel de locuri sau să nu beneficieze de transport în comun gratuit. Astfel, sistemul educațional românesc va continua să rămână unul inechitabil, unde studenții proveniți din categorii defavorizate vor întâmpina mari greutăți, și foarte departe de sistemele educaționale ale țărilor din Uniunea Europeană. De o ușoară creștere va beneficia în anul 2016 și bugetul cercetării (de la 0,34 la 0,36% din PIB), dar fără a se atinge ținta bugetară stabilită prin Strategia Națională pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, de 0,57% din PIB în 2016”, arată comunicatul ANOSR. Studenții subliniază și că un alt aspect foarte îngrijorător este bugetul alocat domeniului tineret, ce se află în scădere cu aproximativ 60% față de anul 2015, conform Consiliului Tineretului din România. “Deși există o Strategie Națională pentru Tineret 2015-2020 adoptată de Guvernul României la începutul anului 2015, aceasta încă nu are planuri de acțiune pentru a fi operaționalizată și nici buget specific, iar scăderea sumelor alocate pentru acest domeniu arată lipsa totală de preocupare a guvernului pentru populația tânără a României ce are nevoie de politici coerente și implementate corespunzător”, precizează comunicatul.

Reprezentanții studenților îl acuză pe premierul Dacian Cioloș că, deşi declarativ susține că educația este domeniu prioritar pentru bugetul anului 2016, acest lucru nu se reflectă și în realitatea bugetară, creșterile înregistrate fiind insuficiente și rezolvând mult prea puține probleme ale sistemului: “Solicităm Guvernului României să reanalizeze sumele alocate pentru domeniile educație și tineret prin proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, să respecte Legea Educației Naționale și să asigure finanțarea corespunzătoare a acestor domenii, astfel încât să se asigure o investiție consistentă și sustenabilă în viitorul României. De asemenea, așa cum am mai solicitat, ne exprimăm în continuare deschiderea pentru a avea o întâlnire cu premierul Dacian Julien Cioloș și cu ministrul finanțelor publice Anca Dana Paliu Dragu pentru a prezenta poziția noastră referitoare la acest subiect. În plus, ne declarăm dezamăgiți de atitudinea reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice prezenți la ședința de ieri a Comisiei pentru Dialog Social a ministerului, care au transmis public participanților la întâlnire că nu vor ține cont de nicio propunere de modificare a bugetului prezentată, ci doar de posibile erori materiale semnalate, înţelegând dialogul social ca fiind un concept unidirecţional”.

Liderii studenților vor prezenta, miercuri, opinia studenților cu privire la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 la dezbaterea organizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social. “Din păcate, se pare că acest guvern nu a înțeles mare lucru din mesajul evenimentelor de luna trecută din România. Deși declarativ totul sună minunat, realitatea este cu totul alta. Investiția în educație este esențială și primordială pentru dezvoltarea societății. Deși există creșteri timide pe câteva capitole bugetare din domeniul învățământului, acestea nu rezolvă problemele de fond ale sistemului. Dacă ne preocupăm cu adevărat de viitorul României și dacă vrem să recuperăm decalajele formate între țara noastră și celelalte state din Uniunea Europeană, singura șansă pe care o avem este să investim masiv în educație. Nu ne mai permitem să pierdem în continuare an după an. De asemenea, neglijența cu care este administrat în prezent domeniul tineretului este una îngrijorătoare și arată lipsa de viziune pe care guvernul o are în acest sector. Sperăm că, măcar în al 12-lea ceas, înainte de adoptare, guvernul să dea dovadă de responsabilitate și să corecteze bugetul, astfel încât să avem alocări corelate cu nevoile domeniilor educație și tineret”, a declarat Vlad Chereches, preşedinte ANOSR.

http://www.telegrama.ro/index.php?option=com_k2&view=item&id=45948:anosr-propunerile-de-buget-pentru-educatie-si-tineret-nu-prevestesc-un-viitor-prea-fericit&Itemid=134

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024