Ministerul Educației: La ce sumă va fi aplicată majorarea salarială de 15%, acordată de la 1 decembrie
Salariile de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, învățământul universitar, inspectorate școlare, minister și instituții subordonate vor creşte, din 1 decembrie, cu 15 la sută. Măsura se regăsește în proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Astfel, de la 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământ se majorează cu 15% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015, arată proiectul: “Începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ se majorează cu 15% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015”. Potrivit aceluiași document, “cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază (...) se majorează cu acelaşi procent de 15%, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
Săptămâna trecută, liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a transmis Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii o adresă prin care solicită ca “majorarea salarială de 15%, de la 1 decembrie, care urmează a se acorda tutror categoriilor de salariați din învățământ, prin ordonanță de urgență, să se aplice la salariul de încadrare”. “Am primit numeroase propuneri în acest sens, de la membrii de sindicat, motivate de faptul că, atunci când se dorește contractarea unui împrumut, băncile cer adeverință privind salariul de încadrare al solicitantului creditului, neavând niciun fel de relevanță cuantumul brut al salariului de bază”.
De drepturile salariale majorate, în urma aplicării ordonanței de urgență, vor beneficia 290.000 de persoane din învățământul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unitățile finanțate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învățământul universitar și 4.460 de persoane din unitățile finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.