Un luptator desavarsit, acoperit de glorie! Theodor Matican, un monument de ambitie cu o vitrina plina de trofee

Scris de Horatiu SIMA. Posted in Educatie


Theodor Matican are 16 ani, este elev in clasa a-IX-a la Liceul Energetic din Craiova. Imediat dupa nastere a fost diagonsticat cu paralizie cerebrala, tulburari de statica si dinamica si are probleme de coordonare, ale miscarilor fine, greutate atat in statica, cat si in dinamica. Dar toate aceste grele incercari nu l-au descurajat pe tanarul craiovean, care se poate lauda cu o seama de medalii la concursuri de anvergura.

Parintii lui Teo, medici amandoi, s-au lasat de medicina si s-au dedicate exclusive cresterii copilului cu probleme

Contactat de Sport Total FM, tatal sportivului, doctorul Sorin Matican a expus in detaliu drumul lui “Teo”, asa cum il alinta, de la un caz medical la un campion in toata regula.


“Teo este un ambitios, un luptator si l-as caracteriza un invingator. A reusit sa se impuna in lupta cu indiferenta prin sport, sa devina in fata prietenilor si a colegilor un nume.
Lui Theodor i-am explicat ca e mai dificil de practicat anumite sporturi, dar el si-a dorit sa invete sa schieze. Nu va spun cat de greu si de complicat a fost. Am mers weekend de weekend, la Ranca, o statiune de schi foarte aproape de noi. Era acolo un instructor de schi care s-a dovedit mai presus de un prieten. Un om adevarat, l-a ajutat sa faca primul pas, sau acel «V» pentru a se opri. Nu va spun de cate ori cadea cu fata in zapada si il ridicam cu greu.
Cu acest diagnostic practica schi, inot si, mai nou, ciclism. In timp am inceput sa participam la competitii. Totul a inceput cu un mic trofeu la Ranca, dupa care am contactat fundatia mondiala Special Olympics si spre uimirea noastra nu doar ca am gasit bunavointa, dar si oameni care sa ne indrume sa se valorize intrutotul”, a declarat Sorin Matican in emisiunea “Trafic sport”, realizata de Horatiu Sima la Radio Sport Total FM.

Prima medalie, la schi

“A participat la competitii, a fost in Austria de doua ori si a luat medalie de argint de fiecare data si, mai mult decat atat, la Jocurile Mondiala de iarna din Coreea de Sud, in statiunea unde va avea loc urmatoarea Olimpiada de iarna. A venit de acolo cu o medalie de bronz la slalom, locul 4 la super-urias si locul 6 la urias. A fost o manifestare cu peste 3500 de sportivi, si Romania, cu 10 sportivi, s-a intors cu 10 medalii. Sunt printre putinele medalii pe care le mai cucereste Romania, dar mai putin mediatizate”, a spus tatal sportivului.

Un nou salt… in apa
“Un alt sport pe care Theodor il practica cu succes este inotul. Facem acest sport datorita marii noastre inotatoare Carmen Bunaciu. Cu ajutorul dumneaei, Teo a reusit sa treaca de la inotul asistat din apa, el nu se putea tine la suprafata si inota cu ajutorul unei plute, la inotul liber. Ultima lui realizare a fost la meeting-ul international de la Monaco, unde a fost cu o alta mare campioana  la inot, Anca Patrascoiu, si Teo a obtinut acolo locul 4″, a precizat doctorul Sorin Matican.

Aurul venit pe roti

“Si-a dorit foarte mult sa mearga pe bicicleta. Crescand am reusit sa-i achizitionam din SUA niste roti ajutatoare speciale. Ne-am dus la prima cursa, am inceput cu greu la Special Olympics Germania, tocmai la Hamburg, si acolo Teo a reusit sa castige la biciclete speciale. Bicicleta lui Teo era o bicicleta normala si avea doua roti ajutatoare, dar in cadrul acelui concurs tot ceea ce insemna roti ajutatoare, propulsie cu ajutorul mainilor, sau triciclete erau considerate biciclete speciale”, a explicat tatal lui Teo. Acum ne dorim sa confectionam o bicileta speciala, care poate fi si cu patru roti pentru a lua parte la cursele de ciclism. A participat la o cursa de mountain bike in statiunea Ranca.Ciclistii au mers pe teren accidentat, el a mers pe sosea, dar a facut cu 2 kilometri mai mult.Speram sa obtinem si ajutor financiar, ne este foarte greu, deplasarile sunt lungi si costisitoare a mai spus medicul craiovean.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023