România oferă 20 de milioane de euro pentru reparația grădinițelor din Republica Moldova

Scris de RGN. Posted in Educatie


România oferă 20 de milioane de euro pentru construcția și reparația tuturor grădinițelor din Republica Moldova. Banii sunt alocați din contul celor 100 de milioane de euro nerambursabili pe care Țara mamă a decis, în 2010, să-i direcționeze celui de-al doilea stat românesc, pentru proiecte de modernizare, transmite Romanian Global News.
Anunțul a fost făcut de către ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la www.unimedia.info.

"Au ajuns 9 milioane de euro din cele 100 de milioane. Cu acești banii au fost cumpărate materiale de construcție din zona sinistraților, la Cotul Morii și alte sate care au suferit în urma inundațiilor. După ultima întâlnire cu premierul României Victor Ponta și omologul meu, Liviu Dragnea s-a decis ca să mai fie alocate 20 mln de euro pentru construcția și reconstrucția grădinițelor din Republica Moldova. Lista a fost transmisă la București și sperăm cât mai curând să beneficiem de aceste mijloace", a precizat ministrul.

Demnitarul și-a exprimat speranța că grădnițele vor fi reparate până la sfărșitul acestui an, iar proiectul să înceapă cel târziu la vară. Acesta va fi implementat prin Fondul de Investiții Sociale din Moldova și va cuprinde toate grădinițele din Moldova.

Întrebat dacă au mai fost finațate și alte proiecte cu sprijinul financiar al părții române, Marcel Răducan a spus că în acești ani s-a bătut pasul pe loc.

"Proiecte au fost destul de multe care au fost transmise de multe ori părții române, dar România este cea care decide care proiecte sunt bune pentru implementare. Am transmis de mai multe ori proiecte, am bătut pasul pe loc, nu am reușit să avem un manual operațional ca să știm condițiile. Acum s-a deblocat această situație", a mai menționat oficialul.

De asemenea, potrivit ministrului, din cele 100 de milioane de euro, o parte sunt direcționate și la construcția Gazoductului Iași-Ungheni. Este vorba despre suma care revenea R. Moldova și care a fost inclusă în contul acestui sprijin financiar al Bucureștiului. Conducta de gaze Iaşi-Ungheni, care va interconecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova, presuspune costuri de 26,5 milioane euro. Contribuția Chișinăului este de 8,3 milioane de euro euro, dintre care 3 mln euro provin din grantul oferit de UE, iar 5,3 mln euro reprezintă contribuția R. Moldova.

UNIMEDIA amintește că în anul 2010, în urma unei întrevederi dintre președintele României, Traian Băsescu, și președintele de atunci al R. Moldova, Mihai Ghimpu, Bucureștiul a decis să acorde un sprijin financiar în valoare de 100 milioane de euro nerambursabil pentru R. Moldova, derulabil în 4 ani. Banii urmau să fie alocaţi în patru tranşe anuale a câte 25 mln euro.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=12815:romania-ofer-20-de-milioane-de-euro-pentru-reparaia-grdinielor-din-republica-moldova&catid=48:economic--social&Itemid=76

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021