Neamurile Europei

Scris de George Coșbuc. Posted in Edi(c)torial

Nici  un popor nu răsare de- a gata din pământ, ci se naște cu încetul dintr- alt popor  care piere ,ori din două ce se amestecă.
Grecii de azi sunt urmașii vechiului popor al Elenilor, care atâta s- a prefăcut în cursul vremii, încât  s- a stins, dănd viață unui popor nou.
Italienii , tot așa, sunt dea dreptul urmașii  vechiului popor  al Romanilor, care a pățit tot ca Elenii. Noi ,Românii suntem  popor născut  din amestecul poporului Romanilor cu al Dacilor.
Sângele unui popor ,adică spița neamului său  este adevărată ființa a sa. După părinți, popoarele cele mai luminate ale Europei  sunt de trei neamuri.
Un neam latin, ieșit din încrucișarea  poporului roman cu alte neamuri  felurite si anume: din amestecul Romanilor cu Galii au ieșit Francezii. Din amestecul cu Iberii au ieșit Spaniolii și Portughezii, din amestecul cu Dacii, au ieșit Românii ; iar Italienii cum am spus ,sunt urmași de- a dreptul, măcar iesiți și ei din amestecătura  mai puțină de Romani  cu alte popoare.


Toate aceste cinci popoare se zic popoare latine  sau romanice. Sunt popoare frați ;vorbesc cinci limbi care în ființa lor  nu mai seamană, dar sunt una și aceeași limbă latină, prefăcută  mai mult ori mai puțin în cinci feluri.
Aceste popoare au aceeași moșie părintească ,trăiesc  legate unele de altele ,în Sudul Europei.
Sunt de aceeași ființă, un singur neam.
Alt neam mare  e al popoarelor balcanice : Germani, Englezi, Olandezi, Suedezi și Norvegieni.
Acestea sunt din același popor ieșite ,al vrechilor Goți.
Vorbesc tot atătea limbi , căte popoare  frați sunt, dar toate  sunt una din ființa lor ,o limbă  germanică.
Aceste neamuri trăiesc de asemenea  legate  și au moșia părintească  a lor, în N Europei.
Al treilea neam mare este al Slavilor :Ruși, Sârbi, Boemi, Poloni, Croați.
Si aceștia au aceeași limbă –slavă ,felurită mai mult sau mai puțin după popoare. Trăiesc în răsăritul Europei.
Mai sunt și alte neamuri ,afară de aceste trei în Europa. Al Ovreilor, neam fără țară și fără limbă. Ei vorbesc ba nemțește stricat, ba spaniolește, ba alte limbi ,a țării  pe unde trăiesc. Alt neam, venit de prin lume, cu limba lor însă, e al Armenilor.
Neamuri așezate statornic în țara lor sunt: Ungurii, Turcii și Bulgarii; iar aceștia  sunt de un neam , sunt de o apă.
Român pe lume e numai Romănul.
Toți acei ce își zic singuri lor că sunt Români și nu le este rușine s- o spună, nici când sunt putrezi de bogați ,toți câti au învățat  de la mamele lor românește  și tot românește  își învață copiii lor să vorbească ,dar mai ales  toți acei care suferă la fel și vreau să sufere  la fel toate amarurile ce cad peste țara și peste neamul lor românesc și au aceeași dușmani  și aceiași prieteni, toți într- un gând. Aceștia sunt Români și alcătuiesc neamul românesc.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021