UK Bookmakers

Eva Șimon: Ce au in comun orașele Jula și Balcic?

Scris de Eva Simon. Posted in Edi(c)torial

Pe timp de vară, oraşul Jula se transformă într-un centru multicultural şi multilingvistic. Aproape în fiecare week-end, parcul din faţa Cetăţii medieval se transformă într-un bâlci adevărat, cu festivaluri de muzică şi dansuri în primul rând ungureşti, dar şi cu puţină cultură internaţională, festivalul dedicat marelui Shakespeare chiar atrage şi foarte multă lume bună, din toate colţurile pământului, la fel cum şi mâncarea este multă şi bună de fiecare dată.
Şi ce poate să vrea mai mult un turist (fie el român sau de orice naţionalitate) pe timp de vară decât distracţie civilizată, servicii corecte, bucate gustoase şi voie bună.

Turistul e turist, iar atunci când încearcă să tragă concluzii „minoritare" din cele văzute/trăite într-un orăşel de lângă graniţa româno-maghiară, cum este Jula, uşor poate s-o dea în bară.

Mi-a atras atenţia zilele trecute un articol apărut în ziarul bucureştean „Cotidianul", cu titlul „Steagul ca simbol al bunăstării", şi supratitlul: „Româneşte despre românii din Ungaria". M-am aşteptat să citesc un articol despre comunitatea românească de la noi, dar repede m-am lămurit când mi-am dat seama că scrie pe „româneşte despre românii din Ungaria" din experienţe proprii şi vorbind numai cu... unguri din Jula.

Jurnalistul-turist a pornit de la o remarcă personală cum că în Jula „steagul românilor – sau alte simboluri purtătoare de românism – sunt prezente peste tot. Când spun peste tot, nu mă refer numai la instituţiile cu caracter românesc (liceu, grădiniţă, biserică) ci la majoritatea restaurantelor, pensiunilor sau parcurilor de distracţii." Adică unde??? Trăiesc în Jula de mai bine de 20 de ani, dar jur că nu am văzut niciodată nici un restaurant, pensiune sau parc de distracţie unde ar fi afişate steaguri ale României. Simboluri purtătoare de românism să fie oare toboganele în culorile roşu, galben şi albastru? „Dacă vreţi, punem pe fiecare balcon steag românesc. Dacă vor veni mai mulţi turişti facem orice. Dacă trebuie, şi eu mă îmbrac în haine populare româneşti, dacă am şansa de a prinde un grup în plus...", ar fi zis un întreprinzător julan, care poate nu a încheiat sezonul turistic cu venitul dorit şi în disperarea sa după bani (care pot să fie forinţi, euro sau în cel mai rău caz şi lei) şi-ar şi vopsi casa în culorile drapelului românesc. Când faci turism faci o afacere, nu te uiţi la naţionalitatea sau orientarea politică a clientului. Cert este că, în ultimii 10–15 ani, oraşul Jula este căutat de tot mai mulţi turişti din România, ceea ce este bine pentru bugetul oraşului şi pentru familiile sau firmele care se ocupă de servicii turistice. Însă turismul tot mai „românesc" din Jula nu are prea multe legături cu comunitatea istorică din acest oraş (doar dacă vrem să ne referim la faptul că şi mulţi români băştinaşi dau camere în chirie pentru turişti).

La fel cum nici situaţia comunităţii băştinaşe a românilor din Bulgaria nu este nici mai bună şi nici mai rea pentru că în Castelul Reginei Maria de la Balcic se vorbeşte tot mai mult româneşte, toate restaurantele din jurul castelului au meniuri în limba română, toţi chelnerii vorbesc perfect limba română, fetele de la chioşcurile cu săpunuri sau siropuri de trandafir vorbesc o română cu accent moldovenesc, toate pliantele sunt traduse pe lângă engleză sau germană şi în limba română. Spun din experienţă personală că anul trecut am cheltuit ca turist la Balcic mult mai mulţi bani (mai exact lei, pentru că nici măcar nu trebuia să ne schimbăm euro sau leva) decât acum 10 ani, când nimeni în jur nu vorbea româna şi nici măcar un pliant în limba română nu puteam cumpăra. Dar la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii româneşti din Bulgaria nu cred că au ajutat banii mei, oricât mi-aş fi dorit...

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=22958:eva-imon-ce-au-in-comun-oraele-jula-i-balcic&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020