eCreator la nr.2 sau Prietenii literare Baia Mare-Sibiu

Scris de Marian Ilea. Posted in Edi(c)torial

O idee generoasă a propus eCreator. “Prietenii literare” între oraşele acestei ţări. Sigur că PRIETENIA întru literatură nu e de ici de colea. Costă! Trebuie să te duci prin oraşe, să cunoşti grupări literare, etc.
eCreator s-a dus la Sibiu PE BANII SCRIITORILOR  şi nu pe banii vreunei entităţi judeţene. S-a născut un VOLUM, O CARTE de 356 de pagini.
Consiliul municipal Baia Mare a marşat la acest proiect aprobând 7.500 de lei (şapte mii cinci sute de lei).

E o sumă care a acoperit costurile hârtiei şi tipăririi. Orice persoană poate verifica astfel de costuri, la 356 de pagini, format carte (revistă tip Viaţa Românească) preţul de 7.500 de lei e MODIC.
Bun! Nicolae Scheianu şi Emanuel Luca alături de culegătoare şi tehnoredactori au muncit pentru cultură.
7.500 de lei reprezintă salariul pe vreo trei zile al unei handbaliste. Ca s-o lămurim şi pe asta! Şi mai e ceva…scriitorii au primit “pe spezele lor”, gruparea sibiană.
Cu toate astea (cultura se face greu) gestul Consiliului Municipal Baia Mare merită salutat. Gruparea sibiană va face o reclamă literară acestei reviste.
Ioan Romeo Roşiianu e cel care a demarat proiectul. Şi bine a făcut. În nr.2 am publicat vreo patruzeci de pagini, CU TITLU DE GRATUITATE, pentru comunitatea băimăreană. Am mai făcut acest lucru cu piesa de teatru “MEDIO-MONTE” pentru Baia Mare. Nu am pretins bani pentru cultură. Bun!
Un PEZEVENCHI BĂIMĂREAN AFIRMA CĂ NR.2 AL eCREATOR A COSTAT DOUĂ SUTE DE MILIOANE! PROBABIL A VISAT FRUMOS NUMĂRÂNDU-ŞI PURCOAIELE DE BANI.
Spun că am lămurit aceast chestiune pseudo financiară. E O MARE MIZERIE SĂ MINŢI CA UN PORC VORBIND DESPRE BANI COMUNITARI. AI AUZIT, MĂ!

P.S. Să mai spun (scriu) că la ora lansării revistei eCreator (Sala Millenium - Baia Mare) aveam (vineri) lansare de carte la Târgul Gaudeamus din Bucureşti cu “Berăria Luther”, apărută la Editura Eikon? O spun! Am stat la Baia Mare în semn de respect pentru ceea ce ar trebui să însemne “Cultura Ospitalităţii”.
Culmea e că organizatorii îi lăsaseră primarului Cherecheş un scaun care a rămas gol. Nu m-a deranjat deloc, dar… AŞA CEVA NU SE FACE! La Baia Mare pare o obişnuinţă să-l aştepţi pe acest ales al băimărenilor şi să te trezeşti că e ABSENT! N-am fost organizator aşa că…Dumnezeu cu mila! Cât priveşte “modelul Sibiu” folosit pentru ca Baia Mare să devină Capitală Culturală Europeană în 2021, voi scrie curând. Aici sunt multe de spus şi trebuie scrise APĂSAT!

P.P.S. Ne-am abţinut în a comenta tot soiul de evenimente pseudostranii, petrecute în Baia Mare, din care cel mai recent ţine de “uniformele şcolare de la Colegiul Şincai”. Sunt o “grămadă“ de astfel de mărunte lucruri care definesc ÎNTREGUL.
Cred că a relata derularea lor, pas cu pas, e păguboasă din pricină că finalul e întotdeauna ca-n Caragiale: “Privesc să se schimbe, pe ici-pe colo, dar să rămână toate cum au fost”. Aşa că e de dorit ca orice comentariu să aibă MORALA URBANĂ LA FINAL!

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022