UK Bookmakers

Lacrimi de decembrie

Scris de Eva Şimon. Posted in Edi(c)torial

De 25 de ani încoace, decembrie stoarce lacrimi din ochii românilor. La unii, lacrimi de durere pentru cei pierduţi în revoltele stradale de la Revoluţia din decembrie 1989, la alţii, lacrimi de bucurie pentru că au scăpat de sub jugul comunist al dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Toţi cei care au luptat atunci trupeşte sau sufleteşte pentru libertate au fost nişte eroi ai zilelor noastre. În acele zile sângeroase mulţi s-au rugat pentru poporul român. Iar aceste rugăciuni nu au fost rostite doar în interiorul ţării, ci şi în afară…
Trăim azi vremuri în care uneori e stânjenitor să vorbe şti despre eroi, pentru că este mult mai uşor de blamat trecutul cu eroii lui cu tot, decât să-l cunoşti şi să-l înţelegi.

„Eroii nu mor niciodată”, spune o vorbă înţeleaptă, dar pentru ca ei să „trăiască” e nevoie de memoria noastră, de transmiterea faptelor lor către generaţiile viitoare. În primele 11 luni din fiecare an, lumea parcă ar şi uita de martirii libertăţii care au ieşit din viaţa pământească pentru a intra în ceaţa istoriei, dar odată cu venirea iernii şi a lunii decembrie, românii îşi amintesc de cei ce nu mai sunt… 1104 morţi şi 3321 răniţi – acesta a fost rezultatul trist al Revoluţiei Române din 1989, care s-a extins din Timişoara, de pe 16 decembrie, prin mai multe oraşe mari, ajungând înainte de Crăciun la Bucureşti. Au murit atunci oameni împuşcaţi pe străzi, au ars clădiri şi cărţi, muzee şi biblioteci. Au fost împuşcaţi în ceafă tineri şi copii. Trist a fost Crăciunul din 1989.
Dar şi plin de speranţe…
Noi, românii din afara României am trăit acele momente revoluţionare în direct, în faţa televizorului. Urmăream cu sufletul la gură ce se întâmplă dincolo de graniţă, la doar câţiva kilometri. Atunci, cu mintea mea de tânăr de 19 ani, înţelegeam că românii vor o lume nouă, vor libertate, vor să scape de dictatura soţilor Ceauşescu, vor să nu mai fie închişi între graniţele ţării.
În acei ultimi ani dinainte de 1990, cu excepţia României, toate statele est-europene au trecut într-un mod paşnic la democraţie, asta în Ungaria am simţit deja prin anii 1985–86. De exemplu, când am ajuns eu în 1984 la liceu, la Jula, nici măcar nu ne-a mai fost obligatoriu să intrăm în UTC (Uniunea Tineretului Comunist). În cinematografele noastre rulau deja filme americane. România a fost singura ţară din acest colţ al Europei, care a trecut la democraţie printr-o revoluţie violentă şi în care conducătorii comunişti au fost executaţi. Iar această trecere de la dictatură la democraţie s-a făcut prin vărsarea sângelui a 1104 de oameni. Acest preţ scump l-au plătit românii pentru oprirea construcţiilor grandomane, pentru desfiinţarea statului poliţienesc şi a regimului de austeritate.
Cele 1104 victime ale Revoluţiei Române din 1989 sunt eroi ai neamului, la fel cum sunt cei care au căzut în războaiele mondiale, în luptele de independenţă sau în răscoalele pentru pământ. Eroii care au trecut în eternitate trăiesc veşnic printre noi, datorită pomenirii de care trebuie să beneficieze. Ei sunt cei care prin idealuri sau din patriotism şi-au oferit viitorul, darul cel mai de preţ, însăşi viaţa. Dar eroi sunt şi cei care au suferit până la moarte pentru credinţă, în temniţele comuniste. De 25 de ani încoace, fiecare decembrie readuce în memorie acele zile sângeroase şi eroii lor, care au luptat şi au suferit pentru ca românii de azi să-şi poată alege liber conducătorii, să poată călători nelimitat prin toată lumea, să trăiască într-o lume mai bună. Gloanţele reci ale miliţienilor au răpus trupuri şi suflete, dar nu a omorât speranţele.
Iar pentru ca lumea noastră chiar să fie mai bună, mai corectă şi mai prosperă suntem responsabili noi, cei vii. Eroii şi-au făcut deja datoria. Acum e rândul nostru.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=15823:eva-imon-lacrimi-de-decembrie&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii   

+1 #1 justitiar 01-01-2015 15:29
Doar Ceausestii au fost marii vinovati?
Cei care au dat ordine sau au apasat pe tragaci si-au facut datoria? Toti erau in slujba datoriei sau cum? Cei care au tras sunt eroi cei care au murit tot eroi sunt iar cei care s-au expus si au ramas in viata sunt ... ce?... fraierii care au predat puterea in mana urmasilor de comunisti. Intradevar cei de azi nu au fost comunisti dar sunt puii naparcilor de atunci!
Citat
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020