UK Bookmakers

Sânmărtean, declarat oficial fabulos și artist

Scris de Alin Buzărin. Posted in Edi(c)torial

Legile nescrise ale gazetărieiși ale fotbalului spun că după victoria cu Irlanda de Nord toate titlurile și toate superlativele ar trebui să plece către adresa lui Papp. Când un fundaș face, prin golurile sale, ca meciul să se termine cu 2-0, după ce a stat pe 0-0 până înaintea ultimului sfert de oră, cam despre asta e vorba.
Oferindu-i în declarațiile de după meci lui Papp tot ce i se cuvine, Iordănescu a ținut, în conferința de presă, o pledoarie meritată, dar total neobișnuită pentru el, despre Lucian Sânmărtean. L-a declarat fabulos, l-a declarat artist, ceea ce, să ne aducem aminte, doar rareori a spus despre Hagi.

Încruntatul, asprul, militărosul Anghel Iordănescu aduce elogii de această intensitate unui jucător. Ce se întâmplă? A îmbătrânit nea Puiu, și, devenind bunic biologic de la fiul Edi, a lăsat asprimea la o parte, potopind cu laude jucătorii pe care acum zece sau douăzeci de ani, abia dacă-i mângâia din vorbe? Posibil, dar puțin probabil.
Nu e exclus ca înaintând în vârstă, Iordănescu să fi devenit mai ușor impresionabil, dar și mai sentimental. Însă, în spatele frazelor rostite despre Sânmărtean putem, alături de efuziune, felii consistente de rațiune și de planificare.
Cum așa? Păi, destul de simplu. Într-adevăr, contra Irlandei de Nord, Sânmărtean a făcut un meci foarte bun. I-a luat la mână pe adversari,i-a driblat,  a dat pase fabuloase (s-o reținem pe cea prin care l-a lăsat pe Raț singur cu portarul), a găsit resurse (era deja aproape de minutul 80!) pentru a inventa acea centrare perfectă din care Papp a făcut 2-0. Iar Iordănescu a înțeles perfect că această echipă națională, ediție 2014-2015, care urmărește calificarea, are nevoie imperioasă de Sânmărtean.
Echipa României nu e o trupă de mingicari. Ei îi place mai degrabă apărarea și contraatacul, pentru că așa a fost învățată de mică. În aceste condiții, un meci cu un adversar ațos și aglomerat, așa cum a fost Irlanda de Nord, devine automat greu. Trebuie să domini, să ai posesie, iar pentru aceste acțiuni e nevoie de unul ca Sânmărtean. Neavând pe altul ca el, atunci e nevoie chiar de Sânmărtean însuși!
Lucian Sânmărtean nu e doar fotbalistul pe care-l vedem și-l admirăm. E și un tip orgolios, care are nevoie de astfel de cuvinte. Dacă-i spui că e inconsistent fizic sau că nu face faza de apărare, dacă-l schimbi, dacă nu-l bagi, nu obții de la el decât o anumită parte a talentului său. Dacă-l lauzi, îl câștigi sigur de partea ta,. Iată de ce un om versat și experimentat ca Anghel Iordănescu n-a făcut economie de superlative!

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020