UK Bookmakers

Pentru cine trebuie falimentata TVR?

Scris de Ioana Ene Dogioiu. Posted in Edi(c)torial

Am sentimentul tot mai puternic ca in acest moment cineva forteaza intrarea TVR in faliment si, probabil, de aceea Stelian Tanase a si fost lasat in fruntea institutiei muribunde. Semnarea certificatului de deces nu este chiar un titlu de glorie si nu cred ca a fost vreo batalie pe aceasta "onoare".
TVR are datorii uriase, 800 de milioane de lei, acumulate in timp. Este nu numai pe lista neagra a datornicilor fata de institutiile statului roman, ci si fata de parteneri straini. Audientele sunt foarte slabe, pentru productie proprie nu mai sunt bani, cheltuielile cu personalul raman mari, ca dovada rectificarea de un milion de euro de anul trecut, credibilitatea institutiei e la pamant. Foarte grea redresarea din aceasta situatie.

Teoretic, in opinia mea, ea ar contine doua directii radicale. O restructurare autentica, bazata pe depolitizare, credibilizare si profesionalizare, astfel incat TVR sa isi poata indeplini in mod real misiunea publica legala, concomitent cu o majorare a taxei radio-tv. Una fara alta nu se poate.

Daca nu recredibilizezi si nu reprofesionalizezi televiziunea, prin depolitizare in primul rand, ea nu are cum sa iasa din irelevanta de acum si daca nu iese, de ce sa mai dai bani pentru ea? Dar daca vrei o televiziune cu adevarat in serviciul public, precum este BBC, nu poti sa o ai cu taxa de acum si nici in conditiile colectarii ei de acum, un sistem de colectare gandit pe vremea cand Electrica era o institutie de stat.

E un cerc vicios si uitandu-ma la componenta noului CA, sunt foarte pesimista in privinta sanselor acestuia de a gasi calea. Mai mult, a trecut deja, tacit, de Camera Deputatilor, o initiativa legislativa potrivit carei taxa radio TV va deveni optionala. O asemenea reglementare va echivala, practic, cu disparitia acestei taxe si cu sfarsitul TVR.

De ce ar avea cineva interesul sa sugrume televiziunea publica? Nu cred ca din motive de concurenta. Din pacate, ea nu reprezinta acum un competitor serios pentru nicio televiziune comerciala din Romania.

Unificarea institutionala cu radiodifuziunea publica se poate face si fara a falimenta oficial televiziunea publica.

Si, atunci, nu pot sa nu iau in calcul una dintre cele mai murdare ipoteze, singura care insa mi se pare logica, si anume ca televiziunea publica este vanata pentru zestrea ei imobiliara remarcabila, in cea mai scumpa zona a Bucurestiului. Cei 68 de mii de metri patrati din Dorobanti, 12 mii de metri patrati din strada Moliere, aproape 3 mii de metri patrati in strada Sergiu, 50 de mii de metri patrati in Pipera sunt adevarate perle imobiliare pe care se pot realiza niste investitii mai mult decat profitabile.

Sigur, te poti intreba ce nevoie are televiziunea publica de aceste terenuri? Ele pot fi concesionate pentru a scoate TVR din groapa de acum. Dar daca ar fi concesionate in conditii transparente, in urma unei licitatii corecte, la pretul real, ma tem ca afacerea nu ar mai fi nici pe departe atat de profitabila ca o jumulire a unei institutii intrate in faliment.

Exista deja o multime de informatii despre cei care ar fi foarte interesati de averea TVR. Despre vizitele unora dintre ei pe acolo presa a si relatat. E posibil sa fie mai multi, pe masura tentatiei.

Nu stiu daca este vorba doar despre fum fara foc, cat timp avem chiar o hotarare de CA de pe vremea lui Claudiu Saftoiu care sugereaza existenta unui plan: "Cladirile si instalatiile aferente sunt nepotrivite pentru o televiziune moderna si, datorita vechimii, sunt greu de intretinut si scump de reparat. Propunerea cea mai logica este ca SRTV sa primeasca finantarea unui proiect de construire a unui nou telecentru in spatiul din Pipera, urmand ca spatiile si cladirile din Calea Dorobanti si din Moliere sa fie eliberate dupa mutarea in noul telecentru."

Eliberate pentru cine?, aceasta e intrebarea.

http://www.ziare.com/media/tvr/pentru-cine-trebuie-falimentata-tvr-1292046

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020