Deputatul PSD Gabriel Zetea a semnat inițiativa legislativă care prevede ca alocația de hrană a bolnavilor să fie de 40 de lei pe zi

Scris de PSD. Posted in Economie


Deputatul PSD de Maramureș, Gabriel Zetea a semnat inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 republicată, care prevede ca, încă de la prima zi de internare în spitale, alocația de hrană a bolnavilor să fie de 40 de lei pe zi, similară cu alocația de hrană din penitenciare și nu de 10 lei/zi, cum este în prezent. Inițiativa aparține deputatului PSD Bogdan Ivan Gruia și a fost semnată de toți colegii din grupul parlamentar PSD.
”Pacienții din spitalele românești trebuie respectați. Condițiile de cazare au fost îmbunătățite, însă hrana pe care o primesc bolnavii este insuficientă. Tocmai din acest motiv, Parlamentul trebuie să adopte de urgență legea care prevede ca suma pentru alocația de hrană a pacienților să fie majorată fără întârziere. Așteptăm ca PNL și USR să nu se opună și acestui proiect, așa cum ne-au obișnuit prin toate acțiunile pe care le-au făcut. Românii merită respect, iar pacienții din România au nevoie de hrană adecvată și suficientă pentru a se reface! PSD susține toate inițiativele legislative care pot oferi românilor un trai mai bun”, a arătat parlamentarul de Maramureș, Gabriel Zetea, președinte al PSD Maramureș.
Potrivit inițiativei legislative, art. 199 alin 1 din Legea din 2006 se va modifica și se va completa cu mențiunea că ”autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de suplimentare a alocației de hrană”. La art. 229 se introduce o noua literă cu următorul cuprins: ”alocația de hrană de care beneficiază asiguratul se alocă pe parcursul spitalizării, de la data internării efective, cu mențiunea că se actualizată anual cu rata inflației”. Tot la art 229, alin 6 care se introduce stipulează că ”cuantumul alocației de hrană nu poate fi mai mic de 40 lei/zi/persoană asigurată pe parcursul spitalizării”, iar la alin. 7 se stabilește ca ”în termen de 10 zile de la publicarea legii, fiecare structură are obligația de a-și desemna reprezentanții în comisie după procedurile proprii ale structurilor pe care le reprezintă și le vor înainta CNAS”. În ceea ce privește alin. 8, acesta prevede că ”alocația de hrană poate fi suplimentată prin hotărâre a autorității publice locale în subordinea căruia se află unitatea spitalicească, cu fonduri din bugetele proprii și cu fonduri guvernamentale, pe baza propunerii Consiliului de Administrație al unității spitalicești aflate în subordinea autorității”. La art. II este adăugat faptul ca alocația de hrană pentru anul 2021 să fie în cuantum de 40 lei/zi/pacient, sumă care va fi asigurată din fonduri guvernamentale și va fi alocată direct spitalelor din subordine”.

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută în cele două camere ale Parlamentului.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024