Consiliul Județean Maramureș și Camera de Comerț și Industrie solicită Guvernului măsuri ferme pentru relansarea economiei

Scris de CJMM. Posted in Economie


Consiliul Județean Maramureș prin președintele Gabriel Zetea, în colaborare Camera de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș, președinte Florentin Tuș, adresează o scrisoare de atenționare Parlamentului și Guvernului României, în care propun o serie de măsuri concrete pentru relansarea cât mai rapidă a economiei.
În documentul transmis se va sublinia faptul că așteptările românilor sunt departe de a fi satisfăcute, iar măsurile luate în ultimele luni au fost haotice. Șomajul tehnic a fost gândit prost încă de la început, iar cu această problemă s-au confruntat peste 1 milion de salariați din România, rămași fără loc de muncă. O altă măsură care s-a dovedit a fi ineficientă este programul IMM Invest, pentru că site-ul a fost creat târziu, implică foarte multă birocrație, iar condițiile impuse pentru ca firmele să fie eligibile sunt extrem de severe. Mai mult, suma de 3 miliarde de lei alocată acestui program este cu siguranță insuficientă pentru toți agenții economici care doresc să aplice în program, iar în negocierile cu banca statul nu va interveni, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș și ai Camerei de Comerț consideră că este imperios necesar ca, după ridicarea stării de urgență și trecerea la starea de alertă, deciziile care privesc controlul pandemiei de COVID-19, dar si luarea măsurilor de relaxare treptată în vederea redeschiderii economiei să fie luate la nivel județean, fără implicarea conducerii centrale.


”În fiecare județ din România criza sanitară a fost ținută sub control în alt mod, prin măsuri luate la nivel local, fapt pentru care tot reprezentanții autoritătii locale sunt cei care pot să identifice cele mai bune soluții privind redeschiderea treptată a economiei, dar și protejarea cetățenilor. Dacă nu vom trece la descentralizarea măsurilor și acordarea deciziilor de administrare autorităților locale, economia românească și cetățenii României vor avea și mai mult de suferit”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
În contextul necesității diminuării efectelor economice negative ale pandemiei COVID-19 asupra mediului de afaceri național, Camera de Comerț și Industrie a României împreună cu membri acesteia – Camerele de Comerț și Industrie județene au propus deja Guvernului Românei un proiect de măsuri pentru limitarea pierderilor suferite de comunitatea de afaceri și reconsolidarea afacerile românești, atât pe durata stării de urgență, cât și după finalizarea acesteia.
Pe plan economic se dorește relaxarea treptată, cât mai rapid posibil, a restricțiilor impuse și reluarea activităților economice, în cât mai multe sectoare ale economiei, pentru salvarea locurilor de muncă și echilibrarea bugetului de stat și a bugetelor locale. Totodată, s-a propus redeschiderea treptată a magazinelor, începând cu cele de dimensiuni mai mici, ca măsură menită să asigure cumpărarea, de către populație, a produselor necesare, altele decât cele alimentare.
O altă propunere privește repornirea treptată a cât mai multor activități productive și de prestări servicii –unități de alimentație publică și cazare turistică, cu respectarea unor reguli clare de protecție sanitară a salariaților și a regulilor de distanțare socială. De asemenea, reluarea, treptată, a activităților de prestări de servicii precum spălătorii și curățătorii chimice, unități de frizerie și coafură, dar și redeschiderea treptată a restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor unități de alimentație publică.
S-a propus și permiterea treptată a organizării de expoziții și târguri specializate în aer liber, cu acces limitat și controlat al vizitatorilor. De asemenea, este necesară redeschiderea urgentă a cabinetelor stomatologice și a altor cabinete medicale, cu respectarea măsurilor specifice, dar și subvenționarea, totală sau parțială a unor cursuri de inițiere și perfecționare a personalului pentru dobândirea și perfecționarea cunoștințelor și abilităților acestora în domeniul digitalizării, precum și a unor cursuri de reconversie profesională.
O altă măsură privește demararea unei campanii pentru susținerea și promovarea producătorilor autohtoni, a afacerilor locale, prin crearea unui mecanism online. O propunere extrem de importantă privește suplimentarea finanțării în cadrul programului IMM Invest prin extinderea programului pentru finanțarea a cel puțin 100.000 de întreprinderi, dar și cea privind generalizarea programului „masă caldă în școli”, în locul programului „lapte și corn”. În acest mod, se acordă sprijin pentru un număr mare de firme din sistemul HORECA și pentru industria alimentară românească.
Pe plan financiar și fiscal au existat alte  propuneri menite să ajute firmele și autoritățile locale aflate în impas, concomitent cu continuarea plății șomajului tehnic pentru încă minim trei luni, după încetarea stării de urgență, pentru acei salariați care încă nu pot fi reîncadrați în muncă. S-a propus, totodată, scutirea de la plata contribuțiilor sociale și a impozitului specific pe perioada stării de urgență și până la 6 luni de la data încetării acesteia pentru salariile (indemnizațiile) aferente șomajului tehnic.
Propunerile au vizat și munca sezonieră, reducerea programului de lucru cu respectarea distanțării sociale, dar și atragerea de fonduri europene și extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe aflate în derulare. În documentul înaintat au existat și propuneri în plan investițional și în domeniul agriculturii, toate având același scop, redresarea economică a țării în cel mai scurt timp și cu cât mai puține pierderi.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024