NU LE-A MERS – Proiectele faraonice ale Casei de Asigurari a Avocatilor au picat cu brio la votul din Congresul UNBR

Scris de Elena DUMITRACHE. Posted in Economie


Investitia imobiliara a CAA de 18 milioane euro a inghetat, iar salariile lucratorilor Casei nu se majoreaza. Presedintele UNBR, Gheorghe Florea: "S-a decis inghetarea salariilor de la Casa de Asigurari a Avocatilor. A existat vot majoritar pentru respingerea acestor propuneri, iar democratia si-a spus cuvantul".

Congresul din 2014 al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea, a fost de departe cea mai atipica reuniune anuala a avocatilor.

Dincolo de atmosfera tensionata din sala si de tonul ridicat al vocii avocatilor care au luat cuvantul, existente aproape pe toata perioada de derulare a lucrarilor Congresului, si peste care toti au putut trece intr-un final, au existat si reactii care au generat importante hotarari pentru Uniune, dar si pentru Casa de Asigurari a Avocatilor, peste care nu s-a trecut la fel de usor. Doua dintre cele mai disputate proiecte din Congresul Avocatilor, care au starnit un val de nemultumiri, dar si demisii, cum a fost cea a avocatului Ionel Hasotti din functia de vicepresedinte al UNBR, au fost, fara indoiala, aprobarea investitiei de 18 milioane euro pentru ridicarea unei cladiri de birouri in Bucuresti in care sa isi desfasoare activitatea UNBR, Casa centrala si filiala Bucuresti si majorarea salariilor lucratorilor CAA cu 25%.

Pentru cine se intreba ce s-a intamplat cu aceste doua propuneri, trebuie sa afle ca atat investitia de 18 milioane euro a Casei de Asigurari a Avocatilor impreuna cu filiala Bucuresti, cat si propunerea de majorare a salariilor lucratorilor Casei cu 25% au picat cu majoritate la exprimarea votului din Congres Avocatilor. Pentru esecul acestor propuneri s-a dat vina fie pe schimbarea de generatii prezente la Congres din randul avocatilor, care nu a mai aprobat pe banda rulanta proiectele Uniunii si ale CAA, dar si pe o lipsa de comunicare si transparenta, care au avut un rol hotarator in respingerea celor doua proiecte de anvergura.
Avocatul Gheorghe Florea: “S-a decis inghetarea salariilor de la Casa de Asigurari a Avocatilor”
Presedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea (foto), a confirmat pentru Lumeajustitiei.ro ca proiectele privind investitia de 18 milioane euro a CAA, cat si majorarea salariilor cu 25% a lucratorilor Casei au fost respinse cu majoritate de voturi. De altfel, avocatul Gheorghe Florea a dezvaluit ca s-a decis ca salariile de la Casa de Asigurari a Avocatilor sa fie inghetate si sa ramana la nivelul din prezent: "Nu s-a aprobat nici proiectul care prevedea investitia a 18 milioane euro de catre Casa de Asigurari a Avocatilor in comun cu filiala Bucuresti pentru ridicarea unei cladiri de birouri, dar nici propunerea privind majorarea salariilor lucratorilor Casei din fondul de cheltuieli cu salariile. Ba mai mult, pot sa va spun ca in Congres s-a decis inghetarea salariilor de la Casa de Asigurari a Avocatilor. A existat vot majoritar pentru respingerea acestor propuneri, iar democratia si-a spus cuvantul, lucru care nu poate decat sa ma bucure".
Amintim ca spre finalul primei zile de Congres al Avocatilor reprezentantii Casei de Asigurari a Avocatilor, condusa de avocatul Nicu Tiberius, le-a propus membrilor Conducerii Uniunii si participantilor din sala sa aprobe marirea cu 25% a salariior lucratorilor din cadrul CAA, motivand ca a fost inregistrat un excedent de 4.153.002 lei la bugetul Casei, "la care, bineinteles, se adauga in conturile Casei centrale suma reprezentand fondul de rezerva, respectiv cei 12.312.615 lei de care am vorbit mai sus, suma totala fiind de 16.465.617 lei".
Tot atunci, Casa de Asigurari a Avocatilor a propus aprobarea unei investitii de 16-18 milioane euro pentru achizitionarea unui teren in Bucuresti, pe suprafata caruia sa fie construita o cladire de birouri in care sa isi desfasoare activitatea UNBR, Casa Centrala si filiala Bucuresti a avocatilor. Iata ce se specifica in Raportul de activitate pe 2013 intocmit de Consiliul de Administratie al CAA, in care era prevazuta investitia de milioane de euro, care primise aprobarea Consiliului UNBR inainte de vacanta de iarna: “In luna decembrie 2013 am supus Consiliului UNBR o propunere privind un plan investitional pe anul 2014 cu extensie in perioada 2014-2018 in comun cu filiala Bucuresti pentru o investitie de 16-18 milioane euro din care o cota de participare a CAA este de 25% pe intreaga perioada. Din cele patru variante propuse, in sedinta din 13-14 decembrie 2013 Consiliul UNBR a adoptat acel punct privind achizitionarea unui teren in Municipiului Bucuresti si edificarea unei constructii de birouri, dar in care sa se regaseasca si sediul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a Casei centrale si a filialei Bucuresti.
Varianta discutata la acea data privind terenul in suprafata de 2.100 mp situat in bulevardul Unirii nr.29J am abandonat-o desi pretul negociat era foarte convenabil (680 euro/mp) dar fiind vorba de un teren situat in asa-zisul amplasament Esplanada nu exista un PUZ (plan urbanistic zonal) iar in urma discutiilor purtate cu membrii comisiei de elaborare a acestui PUZ ni s-a prezentat un termen de asteptare de 2-3 ani. Solutia de a investi este o solutie care rezulta din faptul ca dobanzile mici pe care le incasam la certificatele de trezorerie sunt din ce in ce mai mici, ultimele pe care le-am achizionat cu o perioada de maturitate de 12-18 luni au fost de de 2,8-3,0% astfel ca planul de buget pe anul viitor vom lua in calcul un coeficient si mai mic cuprins intre 2 si 2,5%”.

http://www.luju.ro/avocati/barouri/nu-le-a-mers-proiectele-faraonice-ale-casei-de-asigurari-a-avocatilor-au-picat-cu-brio-la-votul-din-congresul-unbr-investitia-imobiliara-a-caa-de-18-milioane-euro-a-inghetat-iar-salariile-lucratorilor-casei-nu-se-majoreaza-presedintele-unbr-gheorghe-flore

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024