Adevăratul castel al lui Dracula, vampirul fictiv al lui Bram Stoker
Castelul Bran din județul Brașov a ajuns, de-a lungul timpului, să fie asociat în mod eronat cu personajul fictiv Dracula și castelul acestuia. Castelul Bran este, fără îndoială, una dintre principalele atracții ale României.
Prima fortăreață cunoscută în apropiere de Pasul Rucăr-Bran, un culoar pentru comerț care traversa Munții Carpați, a fost ridicată după 1211 de către Cavalerii Teutoni, însă a rămas în posesia acestora pentru scurtă vreme. În 1377, regele Ludovic I al Ungariei le-a dat voie sașilor transilvăneni din regiunea Brașov să construiască un castel pentru a se împotrivi expansiunii Imperiului Otoman. Castelul a fost finalizat până în 1388.
Castelul Bran a fost folosit, de asemenea, ca vamă pentru Transilvania, iar mai apoi pentru un voievodat al Ungariei. La începutul secolului XV, regele Sigismund de Luxemburg a oferit temporar castelul lui Mircea cel Bătrân. În 1441, Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, a învins armata otomană la Castelul Bran.
Castelul Bran a fost deschis publicului în 1956
În 1498, sașii transilvăneni din regiunea Brașov au cumpărat castelul de la regele Vladislav al II-lea al Ungariei, și au continuat să îl dețină chiar și după cucerirea capitalei ungurești de către sultanul Suleiman Magnificul în 1541. În timpul anilor 1620, principele Transilvaniei Gabriel Bethlen a desfășurat modificări și fortificații extinse. Casa de Habsburg a preluat controlul asupra regiunii în 1687, însă castelul a rămas în mâini transilvănene, după cum este confirmat de Diploma leopoldină din 1691. Sub controlul local, castelul a fost restaurat de mai multe ori, cel mai recent în anii 1880, însă a ajuns într-o stare precară după aceea.
În 1920, orașul Brașov a predat Castelul Bran reginei Maria, care l-a restaurat și l-a folosit ca reședință de vară, locuind acolo atât înainte cât și după moartea soțului său din 1927, regele Ferdinand I. Totodată, regina Maria a construit principala dependință modernă a castelului, transformând vechea șură din lemn în Casa de Ceai. Regina Maria a murit în 1938, iar fiica sa, principesa Ileana, a fost forțată să fugă din țară de către regimul comunist instalat în 1948. Comuniștii au deschis castelul publicului drept muzeu în 1956. Principesa Ileana a murit în 1991, iar guvernul român post-comunist a predat castelul fiului său, arhiducele Dominic de Habsburg, în 2009. Castelul Bran a continuat să funcționeze ca muzeu, scrie Britannica.
Castelul Bran, asemănător cu cel al lui Dracula?
Castelul Bran este adesea asociat cu vampirul fictiv Contele Dracula. Castelul din România seamănă cu cel descris de Bram Stoker în romanul său „Dracula” (1987), ambele fortificații fiind ridicate pe culmi stâncoase și oferind vederi spectaculoase. Însă, Stoker, un scriitor irlandez, nu ar fi vizitat niciodată Transilvania. Romanul „Dracula” al lui Stoker a fost mai târziu ecranizat în „Nosferatum – Simfonia groazei”, însă fără autorizație. Filmul mut german din 1922 îl are în rol principal pe Contele Orlok, aparent inspirat de Contele Dracula.
Mai mult, Vlad Țepeș, personajul istoric cel mai des identificat cu vampirul Dracula al lui Stoker, nu a domnit niciodată peste Castelul Bran, deși unele surse susțin că acesta ar fi fost întemnițat aici timp de două luni. Vlad Țepeș, nepotul lui Mircea cel Bătrân, a fost voievodul Valahiei în secolul XV.