AFACERILE PUTERII SI ALE OPOZITIEI: BANUL PARALEL

Scris de Rise Project. Posted in Dezvaluiri


Banii lasă urme care te ajung din spate.
Cum ar fi aproape jumătate de milion de lei care leagă firma Tel Drum de primul șef instalat de PSD-ul lui Dragnea în fruntea unei instituții-cheie:
#Oficiul (Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor), care a trimis gruparea Dragnea de mai multe ori la Procuratură.
Sunt facturi de acum cinci ani, când Revoluția Fiscală încă nu începuse în studioul Antena 3, iar Tel Drum fenta bugetul de stat, ascunzând alte milioane cu ajutorul unei grupări specializate. Până au fost prinși exact de același Oficiu.
Investigațiile de atunci au contribuit la aproape toate anchetele penale care implică azi colosul din Alexandria.
Inclusiv la ultimul dosar, unde șeful partidului de guvernământ, adică omul care ceartă public evaziunea și reformează colectarea taxelor, e acuzat acum de crimă organizată.

 

Și RISE a urmarit 10 luni banii organizației Dragnea, descoperind 3 niveluri de protecție.

Asta-i povestea lor. N-o vezi la televizor.

Mediafax Foto: Remus Badea

SECRETE DE FAMILIE

Marius Vorniceanu a condus Oficiul pentru combaterea spălării banilor din luna iulie. Numirea lui a fost printre primele decizii ale premierului Tudose.

Vorniceanu avea deja expertiză în sistem.

S-a format în Garda Financiară și a ajuns șef la direcția Mari Contribuabili, ANAF. De aici a plecat la Finanțe, la maneta direcției care reglementează industria jocurilor de noroc. A bifat apoi Curtea de Conturi (consilier) și ASF (vicepreședinte), iar acum, ca-n Matrix, îi trec prin fața ochilor toate tranzacțiile din România. Grindeanu l-a pus în plenul Oficiului, Tudose l-a înaintat în grad de președinte până în octombrie, când omul Internelor, propus de Carmen Dan, l-a înlocuit. Acum e vicepreședinte.

Marius Vorniceanu, fost președinte, actual vicepreședinte al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timp ce Marius Vorniceanu exersa poziții-cheie la stat, fiica lui se mișca profitabil în privat.

Pe ea o cheamă Laura. Laura Vorniceanu, căsătorită Sprianu.

E contabilă. A debutat la grupul Niro, lucrând pentru magnatul Dumitru Nicolae, condamnat recent pentru corupție. A devenit, între timp, consultant fiscal și auditor financiar, începând să lucreze pe firma proprie, Griffin Corporation. Acolo muncește și mama ei, Rodica Vorniceanu, soția șefului de la combaterea spălării banilor.

Compania familiei Vorniceanu a încasat aproape jumătate de milion de lei de la Tel Drum.

Au existat 6 plăți în intervalul mai 2012 – septembrie 2014. În total, 404.122 lei pentru serviciile de audit prestate de fiica fostului șef de Fisc.

În aceeași perioadă, Tel Drum s-a confruntat cu un singur control fiscal din toate cele 122 pe care le-a înregistrat de-a lungul existenței sale. Una dintre plăți s-a suprapus cu inspecția.


SAURONUL PLĂȚILOR

Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor își are cartierul general pe lângă Centrul Vechi din București, într-un imobil istoric pe care nu scrie nimic. O pereche de steaguri flanchează intrarea și șase camere video acoperă toate unghiurile posibile din stradă. Geamurile securizate cu folie anti-șoc par oglinzi de afară.

Asta-i tot ce indică sediul unei instituții de forță. Aici vine la serviciu Marius Vorniceanu.

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

Înăuntru, duduie o mașinărie de informații cu rol vital în aparatul de securitate.

Oficiul contribuie de la combaterea terorismului, a crimelor economice, a traficului de orice și până la contra-spionaj. Monitorizează toate plățile din România, extragerile de cash, are acces la conturi bancare din Europa și lucrează inter-operativ cu instituții omoloage de peste tot.

Livrează date la cheie către toate parchetele din România, către SRI, Poliție sau BNR. Din proprie inițiativă sau la cerere. În funcție de atribuții și-n baza unor acorduri.

Majoritatea informațiilor sunt clasificate.

Fluxul curge direct din bănci. Fiecare bancă trebuie să aibă un departament care să supravegheze tranzacțiile din propria ogradă, să le identifice pe cele suspecte și să le semnaleze la Oficiu.

Computerele din clădirea cu geamuri reflectorizante au acces inclusiv la conturi bancare din țările UE. De exemplu, pot vedea în timp util plăți din România către Cipru, Italia sau Danemarca. La fel, și banii care intră de afară, indiferent cum – cash, card sau online.

E un Big Brother nișat pe interceptarea fluxurilor financiare suspecte.

Citești această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

CÂND OFICIUL NUMĂRA BANII TEL DRUM

La Oficiu lucrează 98 de specialiști, conduși de un președinte și un plen director format din șapte reprezentanți ai instituțiilor partenere – ministerele Economiei, Justiției, Internele, Ministerul Public, Curtea de Conturi și Asociația Română a Băncilor. Anul acesta, au un buget de aproape trei milioane de euro, din care peste 2,6 milioane reprezintă salariile.

Oficiul a realizat 1.351 de „produse de intelligence” anul trecut, toate transmise agențiilor de aplicare a legii, susține în ultimul bilanț. Au existat chiar și 416 „informări spontane” despre Statul Islamic.

Dar câteva dintre operațiunile importante ale Oficiului s-au numit „Tel Drum”.

Ultima analiză pe circuitele grupării din Teleorman a fost emisă în mai anul curent și s-a dus la DNA. Se întâmpla cu trei luni înainte ca Marius Vorniceanu, tatăl auditoarei Tel Drum, să fie numit la șefia Oficiului.

Au mai fost „lucrări”, toate au vizat schemele financiare ale Tel Drum și s-au împrăștiat pe la diferite parchete, contribuind astfel la mai multe anchete care urmăresc gruparea „Dragnea”.

Citeste mai multe: https://www.riseproject.ro/articol/banul-paralel/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024