Spioane legendare care au sfidat prejudecăţile vremurilor

Scris de DN. Posted in Dezvaluiri


Operează din umbră, lumea nu trebuie să ştie cine sunt. Dar, uneori, cortina cade şi le este dezvăluită identitatea – spionii sunt demascaţi şi poveştile lor rămân în istorie, stârnind interesul cititorilor şi inspirând pelicule hollywoodiene.
 Chiar şi celebrul cuceritor Casanova a fost spion, în anii 1774 – 1782, pentru Inchiziţia Veneţiană. Cunoscut ca primul spion american,  Nathan Hale a spionat pentru britanici în timpul Războiului de Independenţă american (1775 – 1783). În secolul al XIX-lea, Piotr Ivanovich Rachkovski a condus Okhrana, serviciul secret al Rusiei imperiale, iar fostul analist de informaţii, americanul Jonathan Jay Pollard, a furnizat date clasificate Israelului.

 
Deşi pare a fi un domeniu preponderent masculin, spionajul a fost cu demnitate, dar şi cu graţie reprezentat şi de numeroase femei. Mai aproape de zilele noastre, o atrăgătoare rusoaică, Anna Chapman, fiică de diplomat, cu un gust deosebit pentru viaţa de lux, a fost arestată la New York, în iunie 2010, sub suspiciunea de a fi lucrat în cadrul unei reţele de programe ilegale de spionaj, în cadrul agenţiei de informaţii externe a Rusiei, SVR (Sluzhba Vneshnei Razvedki). Ea a fost deportată înapoi în Rusia, ca parte a unui schimb de prizonieri.
 
indexNici vremurile îndepărtate nu sunt mai prejos în materie de spionaj, intrigile istoriei fiind ţesute şi de iscusinţa unor femei-spion. Aşa-numitul Escadron Zburător a fost creat în secolul al XVI-lea de Caterina de ‘ Medici, regina Franţei, soţia regelui Henric al II-lea, ca proprie reţea de spioane. Se spune că recruta femei frumoase, care să aibă legături intime cu bărbaţi influenţi de la Curte, pentru a le afla secretele şi a i le transmite ei. Membră a faimosului Escadron Zburător a fost şi Charlotte de Sauve (1551 – 1617), amanta regelui Henry de Navarra, care a spionat pentru regină. Şi Napoleon Bonaparte s-a bucurat de serviciile unei femei-spion, Madame d’Oettlinger, care a jucat, se pare, un rol ingrat în căderea Ducelui de Enghien şi în spionarea Regelui Gustav al IV-lea Adolf al Suediei, în timpul şederii acestuia în Germania.

http://www.descopera.ro/istorie/16190775-spioane-legendare-care-au-sfidat-prejudecatile-vremurilor

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024