Gimnastică ritmică și educație prin sport

Scris de Daniel Mariș. Posted in Cultura


Nu de puține ori se întâmplă să apară cărți despre sport semnate de nume care nu au sau au puține tangențe cu acest fenomen în sine.
Nu este cazul cu acest volum „Gimnastică ritmică în școală – Exerciții pentru ciclul primar, gimnazial, liceal” (Ed.Ecreator, Baia Mare-2023). Autoarele, Carmen Mihaela Coca și Carmen Aneta Isac sunt două nume de referință în materie.
Despre Carmen Mihaela Coca se poate spune faptul că îmbină în mod fericit disciplina științifică cu cea practică atât în calitate de absolventă a Academiei de Educație fizică și Sport, Maestru al Sportului, antrenor de gimnastică ritmică în Baia Mare, arbitru federal și international la această disciplină, totul prin prisma performanțelor sportive realizate – multiplă campioană națională și dublă vicecampioană balcanică.
Și cealaltă coautoare a cărții, Carmen Aneta Isac se poate mândri cu o bogată activitate în acest domeniu.


Aceasta este beneficiara unei vaste cariere didactice la mai multe instituții de învățământ superior parcurgând un traseu ascendent, de titular al disciplinelor legate de educație fizică și sport, actualmente ocupând un onorant post de lector univ. doctor la Univ. Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Baia Mare.
Iată așadar destule motive să apreciem profesionalismul și experiența celor două autoare, transpusă în aceste pagini.
Dincolo însă de aceste necesare repere trebuie menționată atenția acordată mișcării expresive până la detaliu,elementelor și procedeelor tehnice ilustrate cu imagini acolo unde este cazul.
Ca și sport, această disciplină, prin excelență feminină (dar nu numai) presupune mult exercițiu, grație, eleganță dar și multă emoție.
Sufletul și natura feminină, metodica și practica, ritmul și muzicalitatea mișcării sunt abordate didactic și pedagogic cu multă suplețe și egală rigoare.
Volumul de față este o excelentă pledoarie pentru o educație fizică și sportivă modernă, parte inseparabilă a culturii umane, prin complexitatea și diversitatea abordărilor precum și a metodelor de analiză și explicare, condiții esențiale de stabilire a unor norme și obiective în procesul tehnic și educativ al acestei valoroase discipline, gimnastica ritmică.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023