La Târgu Lăpuș a avut loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz”

Scris de CJMM. Posted in Cultura


Duminică, 20 octombrie 2019 a avut loc cea de-a XIX ediție a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz”. Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură ”Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș și a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Târgu Lăpuș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.
Horea lungă din grumaz este un element esențial al culturii tradiționale din Țara Lăpușului și este transmisă cu mândrie din generație în generație. Acest lucru îl demonstrează faptul că participanții la acest festival – concurs au avut vârstele cuprinse între 9 și 75 de ani. ”Horea este un cântec de dor, de singurătate și foarte rar de revoltă. Ea exprimă jalea, suferința, întristarea, iubirea neîmplinită sau trădată. A nu se confund cu hora, care denumește un dans”, a declarat președintele juriului, profesor doctor Grigore Leșe.
Evenimentul a fost deschis de Alexandra Țițoc, câștigătoarea ediției precedente. Au urcat apoi, pe scenă, cei 12 concurenți înscriși în competiție. Aceștia au prezentat câte două hore și fost împărțiți în două secțiuni: vocal și instrumental. În timp ce juriul delibera, publicul spectator s-a bucurat de recitalurile artiștilor locali, Marcela Latiș, Onișor Pop, Ansamblul ”Horitoarele din Lăpuș”, Ansamblul ”Țibleșul”, Ansamblul ”Tradiții Lăpușene”, și Orchestra Casei de Cultură ”Vasile Latiș” din Târgu Lăpuș.


Juriul a ierarhizat evoluția concurenților în funcție de următoarele criterii: calități vocale deosebite, păstrarea autenticității melodiilor și textelor, modalități instrumentale speciale în performarea horei și autenticitatea costumului popular. Câștigătorii celei de a XIX ediții a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz” au fost: Aurelia Bozga – Marele Premiu, Iulia Vlad – premiul I, Victoria Petrenciuc – premiul II și Mariana Cușner – premiul III pentru secțiunea Vocal, iar pentru secțiunea Instrumental, Vasile Hereș – premiul I, Rareș Pop – premiul II și Teodor Burzo – premiul III. Decernarea premiilor a fost una inedită, deoarece a fost presărată de povești pline de înțelepciune specifice străvechii vatre a satului din Țara Lăpușului, scrise și rostite cu emoția caracteristică de maestrul Grigore Leșe. Marele tezaur uman viu a făcut sala să vibreze ”zicând hore” din grumaz, din fluier și din tilincă.
Consiliul Județean Maramureș a finanțat cea de-a XIX ediție a Festivalului – Concurs ”Horea în grumaz” cu suma de 15.000 lei, conform HCJ numărul 187 din 29 august 2019.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022