Superbe „Doamnele Metaforei” şi admirabil fenomenul maestru R.I.R. (Romeo Ioan Roşiianu)

Scris de Ioan Lazăr. Posted in Cultura


Un excelent regal de poezie, o odă şi un valoros festival al creaţiei şi prieteniei s-a derulat la Baia Mare, în cadrul unei deosebite, utilă, sensibilă şi eficientă manifestare, sugestiv intitulată „Doamnele Metaforei” – o acţiune dedicată „Lunii Femeii” şi „Zilei Internaţionale a Poeziei”.
    Au onorat cu prezenţa un număr mare de creatori de versuri şi proză din ţară, Republica Moldova, Italia, Germania, în majoritate genul feminin, făcând ca sala frumosului şi elegantului Hotel „Mara” să răsune de vibraţiile imaginiilor sonore şi vizuale create de autorii minunatelor versuri.
    Dar toate acestea nu se puteau derula, în data de 23 martie 2019, fără implicarea, coordonarea, dăruirea, altruismul şi organizarea impecabilă de către cunoscutul şi apreciatul scriitor şi jurnalist Romeo Ioan Roşiianu ( R.I.R.), un vaşnic, valoros şi mare patriot român, care a devenit un simbol şi un fenomen în literatură, viaţa socială, în domeniul prieteniei sincere, al creaţiei şi promovării, cât şi a susţinerii tinerelor talente şi valorilor româneşti autentice în cadrul Asociaţiei Social-Cultural Creştină „eCreator”, unde îndeplineşte şi funcţia de director, iar site-ul www.ecreator.ro se află pe locul locul 5 în lume în domeniul pe care îl abordează.


    Despre valoarea şi importanţa evenimentului au vorbit, cu aplecare, maestru Romeo Ioan Roşiianu, Eva Monica Szekely, cât şi ceilalţi invitaţi, iar doamnelor şi domnişoarelor le-au fost oferite flori, din partea apreciatului scriitor Roşiianu.
    Au urmat pertinete, elocvente şi profesioniste, cât şi profesionale prezentări ale celor prezenţi, cu un CV bogat împreună cu operele pe care le-au editat, fiecare participant citind şi recitând, la microfon, din creaţia sa.
    O deosebită şi plăcută prezenţă a fost cunoscuta şi consacrata scriitoare Nadia Urian Linul,  care a reprezentat judeţul Bistriţa Năsăud şi care şi-a lansat un valoros volum de proză intitulat sugestiv „Satul poveştilor”, apărut la Editura „eCreator”, în colecţia proză, editură care este înscrisă în Registrul Internaţional al Editorilor.
    Despre valoarea volumului cât şi a autoarei au vorbit, cu argumente veridice, precizări şi motivaţii pertinente, privind puterea de creaţie, sinteză şi fină observaţie a fenomenelor din satul românesc, maestrul Ioan Romeo Roşiianu care a precizat, pe coperta a patra a cărţii, că: „Nadia Urian Linul respiră-n textele ei un parfum aparte a lumii satului, cu predilecţie a celui bistriţean”.
    O motivantă şi elocventă prefaţă, intitulată „Întoarcerea acasă sau în căutarea mitului fondator al originiilor” a realizat-o conf.univ.Eva M Szekely de la Unversitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu-Mureş, lăudând „osârdia şi curajul de a se apropia de o temă atât de necesară de aprofundat”.
    În postfaţa scrisă de Daniel Luca, intitulată „Poveşti...vii” precizează că „Majoritatea „poveştilor” reprezintă un omagiu adus dascălilor”.
    A fost scos în evidenţă faptul că soţul Nadiei Urian o sprijină pe soţie foarte mult în domeniul creaţiei, fiind un exemplu demn de urmat de cei de sex masculin.
    Autoarea a mulţumit, din suflet, pentru aprecierile făcute cât şi editurii pentru calitatea tiparului şi a cărţii realizate, gazdelor generoase, citind un fragment din proză pentru care a primit Diploma cu „Titlul de Ambasator al Poeziei”, meritând felicitările noastre. Nadia promite multe şi mult, de calitate pe scara valorilor.
    Din judeţul Bistriţa Năsăud a mai fost invitat şi prezent, la deosebita acţiune, scriitorul şi jurnalistul Ioan Lazăr, care a prezentat un poem „Vis îmbălsămat”, din volumul cu acelaşi titlu, primind aprecierile asistenţei şi care a punctat faptul că munca şi efortul depus de R.I.R. (Romeo Ioan Roşiianu) este titanică, ţara având nevoie de asemenea români neaoşi, patrioţi şi plini de românism, în număr de cel puţin 500 de mii de persoane, iar ţara ar merge foarte bine şi într-o direcţie optimă de dezvoltare.
    Cunoscutul poet Ioan Lazăr a fost gratulat, de către maestru R.I.R., cu „Titlul de Ambasador al Poeziei”, fiindu-i înmânată diploma doveditoare.
    Menţionăm şi prezenţa Elenei Borcuti care a prezentat volumul „Natură, flori şi iubire” apărut la „eCreator”, în colecţia poesis, fiind originară din Bistriţa şi care a primit elogii referitor la creaţie şi compoziţia din poeme.
    De asemenea merită să subliniem că printre cei prezenţi am întâlnit şi vechi prieteni consacraţi cum este Geta Stan Palade, cu volumul „Prinţesa din nufăr”, cât şi consacratele şi recunoscutele poete, creatoare de frumos şi de o snsibilitate aparte, care este Daniela Mărginean, o tenace şi ambiţioasă creatoare în lumea mirifică a poeziei, Sanda Savolszky, Mărioara Vişan cu şoţul Franco Lordi din Italia, două persoane care freamătă de românism, cât şi reprezentanţi din ţara soră şi de dincolo de Prut, Republica Moldova.
    A fost o zi cu o încărcătură emoţională, deosebită, un eveniment dedicat valoroasei prietenii sincere, un fapt de mare cultură romănească şi românism, o pată de culoare în lumea creaţiei lirice, o încântare a sufletului şi a inimii creată de lumea minunată a versului şi nu numai.
    Felicitări organizatorilor, gazdelor, dar în mod special maestrului fenomen R.I.R. care este demn de urmat, în special pentru sacrificiul făcut artei de către Romeo Ioan Roşiianu.
    Frumoasa şi dinamica acţiune s-a încheiat cu o agapă destinată prieteniei literare şi sincerei prietenii pentru poezie, pentru minunatele doamne şi domnişoare, care ştiu să ofere clipe superbe de viaţă.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020