Sătmărenii comemorează 100 de ani de la trecerea în eternitate a poetului maghiar ADY ENDRE

Scris de Marta Cordea. Posted in Cultura


În  27 ianuarie 2019, se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ady Endre (1877-1919).
Acestui centenar, Biblioteca Județeană Satu Mare, în colaborare cu Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, îi dedică luni, 28 ianuarie 2019, ora 14.00, un eveniment comemorativ, menit să aducă un omagiu lui Ady Endre, primul poet modern maghiar, născut în ținuturile noastre, la Mecențiu, localitate care acum  poartă numele marelui poet.
Poezia lui Ady a fost descoperită publicului român de un poet de talia sa, cu care a legat o strânsă prietenie, Octavian Goga.
Ady Endre demonstrează prin opera sa că barierele vremelnice dintre popoare pot fi depășite prin cultură.
Evenimentul dorește să scoată la lumină contribuția traducătorilor sătmăreni din lirica lui Ady, în limba română. În grupul acestor traducători se regăsesc numele lui Octavian Șireagu, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur și... lista ar putea continua.
Alocuțiunile și prezentările vor fi susţinute de Viorel Câmpean şi Marta Cordea, bibliotecari la Biblioteca Județeană Satu Mare, precum și de Muzsnay Árpád, consilier  general al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Evenimentul vq fi completat de o expoziție foto-documentară și de o expoziție de carte.
Cei care doresc să participe la importantul eveniment sunt asteptați în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022