Cătălin Botezatu a dat 500 € pe două biblii de pe vremea lui Stirbei Vodă

Scris de Luana Mare. Posted in Cultura


Cătălin Botezatu (46 de ani) s-a cam săturat de cluburile de noapte şi de petreceri şi, cum în ultimii ani a avut serioase probleme de sănătate din cauza muncii, el are acum nevoie şi de ajutor divin. Weekendul trecut, în timpul unei vizite de reculegere la Mănăstirea Voroneţ, designerul a achiziţionat două volume de rugăciuni, tipărite în urmă cu 150 de ani.

Cătălin Botezatu n-a ratat nici târgul de antichităţi aflat la poarta Mănăstirii Voroneţ şi, fascinat de două cărţi bisericeşti foarte vechi, de pe vremea lui Ştirbei Vodă - o Biblie scrisă în slavonă şi tipărită în 1856 şi un Minei (n.r. - carte liturgică ce conţine slujbele sărbătorilor cu dată fixă dintr- o lună) din 1853 -, le-a achiziţionat fără să mai stea pe gânduri:

“Sunt două cărţi foarte valoroase din punct de vedere spiritual, istoric şi cultural totodată, pentru că sunt tipărite într-o perioadă în care în Ţările Române se foloseau caracterele chirilice. Banii pe care i-am dat pe ele sunt puţini în raport cu importanţa lor istorică şi spirituală”, a declarat Cătălin Botezatu, pentru Libertatea.

Un astfel de volum este apreciat, pe piaţa liberă, de la câteva sute de euro şi poate ajunge până la câteva mii de euro, în cazul în care a fost tipărit în ediţie limitată.

Designerul va trebui să aibă mare grijă de aceste cărţi, aşa că a decis să-şi cumpere şi o trusă specială de întreţinere a volumelor vechi.

http://www.libertatea.ro//detalii/articol/catalin-botezatu-biblii-stirbei-voda-470596.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022