Cu cât crește riscul unui atac de cord în Ajunul Crăciunului?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Un studiu desfășurat pe o perioadă de mai bine de 15 ani, a scos la iveală faptul că șansele unui atac de cord erau cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 15% mai mari decât de obicei de Crăciun și cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou.
Emoțiile caracteristice acestei perioade, agitația determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele și excepțiile făcute de la programul normal, pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord, explică Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
”Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxați, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au.

Trebuie să adaugăm că, atât alimentația bogată în calorii din perioada sărbătorilor, ce poate decompensa pacienții, în special pacienții diabetici, cât și alcoolul care poate fi în exces, reprezintă factori suplimentari de risc pentru atacurile de cord survenite la pacienți care se știu cu boli cardivasculare și nu numai. Diabetul este un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare, iar în acest fel începe un întreg lanț vicios, care poate duce la agravarea stărilor inițiale sau la un debut acut la pacienții care nu se știau cu boli cardiovasculare”, declară Dr. Valentin Leica.

De ce crește riscul de atac de cord în Ajunul Crăciunului?

În plus, mesele îmbelșugate sau un pahar băut în plus la masa de Crăciun sunt văzute de mulți români ca o normalitate de Sărbători, sub pretextul că sunt o excepție făcută în cursul anului. Pentru unele categorii de persoane, aceste mici gesturi reprezintă un factor de risc suplimentar. Potrivit medicului cardiolog, este vorba în special de persoanele care au deja o boală coronariană sau un alt număr de factori de risc, precum diabet, consumul de nicotină, tensiune arterială mare, hipercolesterolemie. Istoricul medical, alăturat cu mese bogate în calorii, grăsimi, băuturi alcoolice în exces, în lipsa unei terapii adecvate, pot duce la afectarea unei boli cardiovasculare preexistentă sau la apariția uneia noi.

”În cazul unei decompensări a factorilor de risc, pe fondul unei boli cardiovasculare deja existente, se poate trece direct în faza acută. Să nu uitam că factorii de risc sunt de multe ori nedureroși, toți factorii enumerați mai sus nu dor, iar când încep să își facă simțită prezența poate, de multe ori, este prea târziu sau poate pacientul este deja într-un stadiu acut”, explică Dr. Leica.

https://www.descopera.ro/dnews/20252178-cu-cat-creste-riscul-unui-atac-de-cord-in-ajunul-craciunului

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024