Care este cel mai sigur mijloc de transport în pandemie: Avionul, trenul sau autobuzul?

Scris de DN. Posted in Ancheta


Unde se pot infecta oamenii cel mai ușor cu noul coronavirus: în avion, tren sau autobuz? Avantaje și dezavantaje. Răspunsul unui cercetător la Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicații de Calcul al Consiliului Național de Cercetare (CNR).
Giovanni Sebastiani, prim-cercetător la Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicații de Calcul al Consiliului Național de Cercetare (CNR), a vorbit despre avantajele și dezavantajele celor trei mijloace de transport, scrie „La Stampa”.

Avion

Este considerat de mulți cel mai sigur mijloc de transport. Sebastiani explică de ce: „Comparativ cu trenul și autobuzul, are un avantaj important: reduce timpii în care se schimbă aerul la jumătate față de celelalte două mijloace”.„Avionele folosesc aproape întotdeauna filtre Epa, care garantează filtrarea particulelor până la 0,3 microni. Virusul are o dimensiune care variază între 0,05 și 0,14 microni, deci ar fi filtrat. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că, pe măsură ce concentrația virusului crește, dimensiunea medie scade”, spune Giovanni Sebastiani.

Înainte de îmbarcare trebuie făcut check-in-ul, sunt cozi pentru bilete sau pentru îmbarcarea bagajelor, apoi urmează toate procedurile de securitate. Mai trebuie luat în calcul transportul cu autobuzul până la aeronavă, dificultăți în distanțare și posibilitatea servirii cinei în călătoriile lungi.

Tren

În acest caz există mai multe avantaje decât dezavantaje. „Nu avem o problemă de check-in, există un volum mai mare de spațiu pentru călători”, adaugă Sebastiani.
Dezavantajele, în comparație cu avionul, constă în lipsa filtrelor Epa, potrivit Mediafax.

Autobuzul

Este de departe cel mai nesigur mijloc de transport, conform lui Sebastiani. Sspațiul între călători este mai mic decât în tren, sistemul de ventilație e mai puțin eficient decât în avion.
Un avantaj îl reprezintă ventilația verticală, care nu este prezentă, de exemplu, în tren.
„Un sfat pe care aș dori să-l dau este utilizarea a două măști, în special pentru distanțe mari. Apoi, s-a dovedit că distanțarea a încetinit contaminările. Prin urmare, cel mai sigur vehicul este acela unde există o distanță mai mare între persoane.
Întrebat, în final, ce mijloc de transport alege, Giovanni Sebastiani a spus că topul său arată astfel: tren, avion, autobuz.

https://www.descopera.ro/dnews/19728823-care-este-cel-mai-sigur-mijloc-de-transport-in-pandemie-avionul-trenul-sau-autobuzul

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021