Ungaria, peste 100 de MILIOANE de euro pentru diaspora maghiară. Cât alocă România?

Scris de Dan TANASA. Posted in Ancheta


Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, alocă anual zeci de milioane de euro pentru pentru programele destinate maghiarilor de peste hotare. În Transilvania, sumele sunt direcționate și către propaganda revizionistă, știut fiind faptul că Budapesta nu este împăcată cu Tratatul de la Trianon.

Informații oficiale cu privire la sumele alocate de Guvernul de la Budapesta pentru programele destinate maghiarilor de peste hotare apar într-un articol din cotidianul de limba maghiară Haromszek, ce apare în județul Covasna.

„Maghiarii de peste hotare/ Se planifică un sprijin mai mare

Maghiarii de peste hotare se pot aştepta la un sprijin semnificativ în viitor: în proiectul de buget de anul viitor al Ungariei, sprijinul bugetar apare pe mai multe capitole şi defalcat în cazul unor ministere.

La capitolul – Oficiul primului ministru figurează suma de 8,4 miliarde, iar Fondul Bethlen Gabor ar putea gestiona suma de 26 miliarde. Pentru programele destinate maghiarilor de peste hotare, pentru activitatea legată de politica naţională, la capitolul – Oficiul primului ministru s-au alocat în acest an peste 6,5 miliarde de forinţi, iar această sumă ar creşte la 8,4 miliarde. Din suma de 26 de miliarde de forinţi, aflată la dispoziţia Fondului Bethlen Gabor, pentru proiectele legate de politica naţională se alocă suma de 19,6 miliarde, iar cheltuielile de funcţionare a fondului se ridică la suma de 1,15 miliarde de lei. Programul Casa Maghiarilor figurează în cadrul proiectului cu suma de 216 milioane. Programul călătoriilor de studii intitulat Fără frontiere! Figurează în bugetul Ministerului Resurselor Umane cu aproape 2 miliarde de forinţi, în comparaţie cu suma de 1,2 miliarde de lei din acest an. La capitolul cheltuieli legate de învăţământul de peste hotare figurează suma de 231,6 milioane de lei, iar la capitolul învăţământ superior 801 milioane de lei. În ceea ce priveşte sarcinile educaţionale de peste hotare, suma din acest an a fost de 800 milioane. Asemănător sumei din acest an, Institutul de Cercetare în domeniul Strategiei Naţionale va putea administra suma de 1,2 miliarde de lei. Asociaţia Rakoczi figurează în proiect cu suma de 50 de milioane de forinţi. În ceea ce priveşte capitolele de dezvoltare economică, Voivodina figurează cu suma de 7,5 miliarde de lei, Ucraina Subcarpatică cu 5 miliarde de lei, Croaţia şi Moravia cu câte 500 milioane de lei, Transilvania şi Slovacia cu câte 1 miliard de forinţi”. Sursa: Haromszek nr. 8087 din 03.05.2017 (traducere din limba maghiară a Centrului Europen de Studii Covasna-Harghita)

Potrivit cotidianului de limbă maghiară, Guvernul condus de Viktor Orban este pregătit să aloce în 2018 aproape 112 milioane de euro (34,4 miliarde de forinți) pentru programele destinate maghiarilor de peste hotare, în condițiile în care diaspora maghiară numără 4,9-5,1 milioane de unguri (detalii aici).

Prin comparație, România alocă doar 4,18 milioane de euro (19,202 mii lei, bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, detalii aici). Adică de 28 de ori mai puțin pentru o populație estimată la 6,3 milioane de români (detalii aici).

http://www.dantanasa.ro/exclusiv-ungaria-peste-100-de-milioane-de-euro-pentru-diaspora-maghiara-cat-aloca-romania/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020