Medicul-șpăgar Lucian Jianu primea directive clare de la la soția lui. ”Să nu vii azi acasă fără 6.000 de lei!”

Scris de Cristian Burcioiu. Posted in Ancheta


La finele câtorva luni de anchetă, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au pus pe masa procurorilor suficiente probe pentru ca medicul-șpăgar Lucian Jianu să fie trimis în judecată pentru mită și spălare de bani. Din cercetări a reieșit faptul că specialistul în expertize medicale privind capacitatea de muncă avea tarife fixe, calculate în procente, dar și normă zilnică de ”încasări” pe care, câteodată, chiar soția lui i-o impunea!
La jumătatea lunii februarie, în cabinetul lui Lucian Jianu – medic primar, specialitatea expertiza medicală a capacității de muncă în cadrul Cabinetului Teritorial de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Sinaia -, intrau polițiștii DGA. În urma unui flagrant, Jianu – care era filat și interceptat  de ceva vreme -, a fost prins cu o mică avere pe care nu a putut să o justifice decât într-un singur fel.


    ”Sunt bani primiți de la pacienți drept recunoștință”, le-a spus el investigatorilor care au numărat 8.500 de lei făcuți într-o zi obișnuită de lucru la cabinet.

De fapt, în urma unor informații primite în timp, polițiștii au aflat că doctorul Jianu obișnuia să plece zilnic acasă cu sume foarte mari de bani primite drept ”recunoștință”. În schimb, specialistul care lua mită în toată regula trebuia să evalueze capacitatea de muncă a pacienților și să-i mențină în gradul de invaliditate care le permitea să încaseze ajutoarele sociale.

Șpaga medicului, zece procente din pensiile de invaliditate ale pacienților

Ca orice întreprinzător care se respectă, Jianu își făcuse, spun surse judiciare, un tarif fix, calculat în procente în funcție de pensia de invaliditate pe care o gira cu parafa sa.

    ”Zece procente din pensia anuală de invaliditate încasată  de pacient intrau în buzunarul lui. Banii erau plasați în dosarul de pensionare, iar în cabinet, între pacient și medic, nu exista vreun dialog explicit. Toată lumea știa ce are de făcut. În încercarea de a se proteja le interzicea pacienților să vorbească pe holuri între ei sau cu alte persoane”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei.

Doctorul Jianu avea normă zilnică de șpagă

Însă, pe cât era Jianu de precaut în a-și ține afacerea ilegală departe de ochii poliției, afacere care, se pare, i-a adus bani frumoși ani de-a rândul, pe atât de neglijentă, de  indiferentă în fața pericolului, a fost soția lui. Înainte de flagrantul ofițerilor DGA, Jianu a avut o convorbire halucinantă la telefon cu partenera lui de viață care i-a impus, fără putința de negociere, o normă de șpagă. ”Să nu vii azi acasă fără 6.000 de lei!”, i-ar fi spus femeia. Și, ca să fie cât mai convingătoare, a adăugat că a cumpărat niște perdele de foarte bună calitate, dar foarte scumpe. Câteva zile mai târziu, medicul-șpăgar Lucian Jianu era prins cu 8.500 de lei mită făcuți într-o zi…

Medicul-șpăgar Lucian Jianu e arestat la domiciliu, în vila sa de lux cu jacuzzi și piscină

Ancheta și-a urmat cursul și doctorul a fost trimis în judecată pentru mită și spălare bani. Din calculele anchetatorilor a reieșit că Jianu a fost mituit de 185 de ori, iar suma care i-a intrat în buzunare se ridică la aproape 74.000 de lei. În acest moment, medicul Jianu își ispășește pedeapsa la domiciliu. Adică e plasat în arest în superba sa vilă de la Sinaia, una cu dotări de cinci  stele, cu jacuzzi și piscină, precum un hotel de lux.

Instanța a pus sechestru doar pe acest imobil aflat în proprietatea medicului după ce s-a stabilit că sume de bani provenite din șpagă au fost investite acolo. Jianu a mai construit sau a mai cumpărat alte patru imobile, dar prin interpuși motiv pentru care încă nu pot face obiectul anchetei.

http://www.libertatea.ro/stiri/medicul-spagar-lucian-jianu-1831203

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020