Securizarea frontierelor fără contracte de mentenanță, anchetată încă de DNA

Scris de LB. Posted in Ancheta


Contractul de achiziție și mentenață a sistemului de supraveghere cu termoviziune pe timp de noapte situat pe granița asigurată de brațul Chilia este printre înțelegerile financiare verificate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).  
Echipamentele denumite SCOD de pe hotarul de 85 de km cu Ucraina, inaugurate în 2011 în schimbul unei investiții de 11.5 milioane de euro, nu funcționează pentru că a expirat contractul de mentenanță încă de acum doi.
Urmarea: pe timp de noapte frontira acvatică este păzită aproape exclusiv uman.

Reamintim că, în numărul de ieri, “Libertatea” a dezvăluit că aceste contracte au fost realizate defectuos pentru statul roman, aparatele nefiind în funcțiune.  Cât despre întreaga investiție de securizare a tuturor frontierelor, începută în 2004, aceasta a costat 1, 470 milioane de euro (1,5 miliarde).

Securizarea granițelor a costat aproape 1,5 miliarde de euro

Contractele, printre care și cel pentru Chilia, sunt analizate de procurori în cadrul Dosarului “EADS”. “Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene și trebuie să ne coordonam și cu ei. Nu am derulat anumite activități până în prezent, pentru că așa a fost cursul anchetei, nu pentru că nu ne-am fi dorit”, a explicat Laura Codrușa Kovesi, șefa DNA, încă de anul trecut.

În baza declarațiilor lui Vasile Blaga, fost ministrul al Internelor, securizarea tuturor granițelor a costat aproape 1,5 miliarde de euro. Este vorba de: 670 milioane de euro – fonduri europene Schengen, 500 de milioane de la bugetul public și 300 de milioane de euro – fonduri Phare de preaderare. Mare parte din banii publici au ajuns la concernul european EADS.

http://www.libertatea.ro/stiri/securizarea-frontierilor-1759134

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020