Cât costau asasinii plătiți în România. Ucideau și pentru câteva sute de euro

Scris de LB. Posted in Ancheta


Ucigașii plătiți care au acționat în ultimii ani pe teritoriul României proveneau fie din Bulgaria, fie din spațiul ucraineano-moldovean. Prețul pentru un asasinat pleca în medie de la 3.000 de dolari, iar rețele de trafic de țigări îi treceau granița.

Asasinii plătiți să ucidă în țara noastră au avut contracte ieftine, conform rechizitoriilor procurilor care au anchetat în ultimii ani loviturile acestora. Prețul unui asasinat pleca de la câteva sute de euro și rar ajungea la 50.000 de euro. Costurile relativ nu foarte piperate s-au regăsit, uneori din fericire, și în calitatea muncii lor. Rackeții contractați să acționeze în România fie au fost prinși în apele Prutului când se pregăteau să intre în țară, fie au greșit ținta.

Sorin Ovidiu Vîntu s-a lăudat, conform interceptărilor din dosarele sale, că a umplut dealurile din Moldova cu victimele asasinatelor comandate de el. El mai dezvăluie într-un interviu cât costa un racket din Ucraina și Republica Moldova.

Cel mai tânăr, 19 ani

Prezenţa asasinilor plătiţi pe teritoriul României este o realitate confirmată de autorităţi şi nu doar de poveştile lui Vîntu. Sub zece cazuri de asasini la comandă care au fost prinși în România în ultimele două decenii. Cei mai cunoscuți sunt Konstantinos Passaris care a fost însă capturat după ce a ucis în România doar ca să-și impresioneze iubita, bulgarul Sergei Gorbunov și ucraineanul Vitalie Proca.

Cel mai tânăr a fost, probabil, Andrei Cîrpă (19 de ani), militar din Republica Moldova. El a fost prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot în martie 2014. Avea asupra lui 32 de cartușe de pistol mitralieră, calibrul 7,62 milimetri, două hărți, două cuțite, un telefon mobil şi un binoclu. Urma să ajungă în Iași, unde anchetatorii bănuiesc că intenționa să comită o infracțiune, posibil chiar să ucidă o țintă.

Rackeții fără milă

Racketul a intrat în țară pe o rută folosită de traficanții de țigări între Moldova și România. Traficanții de țigări sunt de fapt oamenii de legătură ai așa-zișilor rackeți, cunoscuți ca și criminalii care iau viața cuiva în schimbul banilor. Una dintre aceste rețele de trafic de țigări este controlată de cei trei frați Druţă, autorii mai multor asasinate în Republica Moldova și cu conexiuni în Ucraina. Capul clanului este Ion Anton Druţă. El și frații săi, Grigore și Tudor, au perfectat asasinatul cerut de frații Mararu, interlopi din Piatra Neamț, ca să-l ucidă pe rivalul Puiu Mironescu.

Potrivit Parchetului București, Ion Druță zis și “Pisateli” ar fi furnizat automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov folosite de Vitalie Proca, tocmit pentru o sumă undeva la 50.000 de euro, în atentatul care a avut loc în 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul bucureștean Vitan. Victima, care din fericire este în viață, a fost însă un alt bărbat, confundat de Proca cu ținta reală a asasinatului. Ion Anton Druță a mai fost condamnat de un tribunal din Chișinău pentru un triplu asasinat.

De fapt, Druță era la rândul său un locotenent al lui Ion Gușan, zis Nicu Patron sau Hoțul în lege. Gruparea sa criminală controla teritorii în Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia şi sudul Ucrainei și organizată după regulile mafiei rusești. Nici frații săi nu s-au ținut departe de a comanda asasinate. Grigore și Tudor Druță, fraţii lui Ion Anton Druţă,  au contractat o grupare de tâlhari care să-l jefuiască, în 2011, pe Valeriu Damian. Jaful s-a transformat în crimă, Damian fiind ucis de tâlhari.

http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/cat-costau-asasinii-platiti-in-romania-ion-druta-ucidea-si-pentru-cateva-sute-de-euro-1759127

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020