MENSA

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Organizatie internationala, Mensa a fost fondata la Oxford (Anglia) in 1946 de catre Avocatul Roland Berril si Omul de stiinta, Dr. Lance Ware, la propunerea Profesorului Cyrille Burt intr-un interviu realizat pe Canalul de televiziune BBC in 1945.
Cuvantul provine din limba latina si inseamna «masa» (rotunda), in sensul ca membrii sai sunt egali, indiferent de nationalite, rasa, varsta, sex sau religie.
Numiti «mensani» (sau pe scurt M’s), ei au particularitatea ca au obtinut la testele de inteligenta (IQ Test) propuse de catre organizatie (statut de asociatie lege 1901), rezultate superioare a 98% din populatie.

 

Cu aproape 100.000 de membrii (din care 24.000 in Marea Britanie), cu varstele cuprinse intre 04 si 94 de ani (majoritatea intre 20 – 60 de ani), din peste 1000 de tari (activi in cca 40), Mensa, cauta sa identifice si sa stimuleze inteligenta umana in profitul umanitatii (folosul omenirii).

Cel mai tanar membru al ei este o fetita de doi ani, Carina Oakley care a obtinut un scor de 160 de puncte la testare.

Daca numarul membrilor sai pana in 1963 nu numara decat cca 4000 de persoane (si numai britanici!), ulterior, sub conducerea lui Victor Serebriakoff, Mensa a cunoscut o « dezvoltare» de mare amploare, in special, incepand cu sfarsitul secolului (mileniului) trecut. 

Deja in 1972, ea dispunea de 20.000 de aderenti (peste jumatate in SUA), pentru ca numarul lor sa ajunga in 2001, la sfarsitul anului, la cca 87.000.

Ideea centrala a fondatorilor Mensa era « recuperarea » persoanelor cu inalte abilitati intelectuale care proveneau din mediile sociale modeste sau chiar ai celor care erau marginalizate (aflate in custodia serviciilor sociale), avand in vedere ca cele care proveneau din familii instarite aveau posibilitatea de a fi remarcate (a se vedea si cartea : « Prea inteligent pentru a fi fericit, adultul supradotat », Jeanne Siaud-Facchin).

 

Conform curbei lui K. F. Gauss [1] (geniu matematic de rangul I), numai 2% din populatia lumii poseda asermenea abilitati intelectuale deosebite, adica intr-o comunitate de 4000 de persoane, ar exista cca 80 M’s.Mai exact, in termeni de IQ, 150 inTestul Wechsler, 131 in Testul Cattel si 133 in Testul Stanford-Binet.Mensa are o structura de baza numita SIGHT (Service of Information, Guidance and Hospitality to Travellers) care îi permite, practic, intrarea in contact, cu orice oras, orice comunitate, pentru “recrutarea” de noi aderenti.

 

Mensa (international sau nationale) “distribuie” membrii sai dupa SIG (Special Interest Groups), corespunzand unor centre de interese comune.

Conform unor specialisti (psihologi, pedagogi, experti in educatia de excelenta), majoritatea membrilor Mensa nu sunt suficient apreciati in anturajul lor, la locul de munca, in familie, avand ca urmari conflicte si tensiuni (de natura sociala), motiv pentru care ei sunt intr-o cautare a recunoasterii lor, «oficiala».

Unii adera la Mensa (evident daca IO-ul lor permite !) insa si pentru a face contacte, relatii cu persoane avand un IQ ridicat sau pentru simplul motiv de a impartasi o pasiune comuna care cere un IQ ridicat !

 

Alegerea procentului de 2% (repartitia IQ-ului in populatie conform Curbei lui Gauss) este oarecum arbitrara.

In lume, membrii Mensa provin din toate domeniile si paturile sociale: de la ciobani, soferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple.

Singurul criteriu de admitere in Mensa este obtinerea unui scor care plaseaza aplicantul in procentul de 2% din esalonul superior al populatiei.

Acest rezultat trebuie obtinut intr-un test de inteligenta aprobat de Mensa.

Candidatii trebuie sa raspunda la 36 de intrebari in 40 de minute.

Pentru ca cineva sa fie admis in Mensa, acesta nu trebuie sa greseasca mai mult de 6 raspunsuri.

Mensa constituie un fel de club al inteligentei.

 

Exista si organizatii de acelasi tip, mai putin selective, care aleg 5% sau chiar 10% din populatie !Altele insa sunt si mai « severe » care aleg numai 1% (“Top One Procent Society”, “Intertel”) sau chiar si 1/1000 (“IQuadrivium society”, “Triple Nine Society” et “Glia Society”) !«Prometheus society» (ex-Four sigma society) alege numai 1/30.000 din populatie, iar «Ultranet» al «Mega Foundation», numai 1/100.000 !

«Mega Society» sau « Mega Foundation » et la «Pi society» nu accepta decat 1 dintr-un million !Majoritatea organizatiilor utilizeaza ca teste de baza : «Titan», «Mega» si «Ultra».

 

Mensa France, creata in 1965, nu are decat 1100 de aderenti grupati in 17 regiuni administrative, ceea ce este foarte putin in raport cu numarul aderentilor britanici (24.000) sau belgieni 950 (pentru o comunitate de sase ori mai mica decat cea franceza !).

Majoritatea aderentilor locuiesc in regiunea pariziana (peste 40%), urmata de regiunile din jurul marilor metropole franceze Lyon, Marsilia, Lille, Toulouse, Bordeaux, Strasbourg si Nantes.

 

Din punct de vedere statistic Mensa France are de doua ori mai multi aderenti de sex masculin decat femei si peste 80% dintre aderenti au varstele cuprinse intre 20 si 60 de ani.

Activitatile ei, la nivel national, sunt dirijate de catre un Comitet Director (National) si el sunt de doua tipuri, reszervate membrilor:

• Scolii (Universitati) de Vara

• Conventii Nationala

Si deschise publicului :

• Turnee de sudoku (joc simplu de logica), cu faze eliminatorii regionale si finale

• Conferinte la «Grande Arche» (Défense, Paris)

Activitatile regionale sunt organizate independent de cele 17 regiuni, care permit membrilor sa se intalneasca si sa faca schimburi de idei.

Fiecare regiune organizeaza lunar, cel putin o intalnire cu membrii sai, in majoritatea cazurilor in localuri.

 

SIG (GIS, Grupuri de Interes Specifice)-urile organizeaza activitati tematice in paralel cu activitatile regionale, care in principiu sunt:

• Schimburi de idei in cadrul GIS

• Discutii tematice GIS

• Dezbateri online despre :

- supradotare, abilitati intelectuale inalte

- informatica si aplicatiile ei

- filme si filmografie

- perspective tehnologice, tehnofile (viitorologie, etc)

- activitati culturale (muzee, expozitii, concercte

- plimbari avand ca tematica arhitectura sau astronomia

- momente ludice (jocuri de societate, etc.)

- festivitati

 

Mensa Romania are ca membri, romani cu un coeficient de inteligenta de peste 132.

Numarul lor a scazut dramatic in ultimii ani, mai ales din cauza emigrarii acestora.

Daca in anii ’90 existau 300, la sfarsitul anului trecut numarul acestora nu se apropia de 100.

La testare se pot inscrie tineri de peste 16 ani.

Odata devenit membru se plateste o cotizatie de 60 de lei pe an, cu reducere de 50% pentru elevi si studenti.

 

Cercetarile asupra influentei genetice in supradotare au deja o traditie si exista multa dezbatere pe acest subiect.

Exista date neconcluzive de cateva decenii deoarece inca nu avem o harta a genomului uman conectata cu reactiile comportamentale, dar se lucreaza la aceasta harta si sunt multe institutii de cercetari implicate in acest studiu.

In intelegerea datelor despre geniu si gene ne impiedicam inca de barierele date de curentele politice si filozofiile sociale inca la moda.

De exemplu filozofia democratica odata zgandarita de unele date ar putea duce la taierea fondurilor de cercetare si atunci datele raportate sunt precaute.

 

Ne mai lovim insa si de variabilitatea genomului demonstrata experimental de Shi Jianong, directorul Centrului Pentru Copii Supranormali din Beijing care a experimentat pe gemeni.

Gemenii din experiment au avut modificari genetice in urma experimentului si cresteri de IQ.

Experimentul a constat in antrenarea proiectiilor mentale 3d a unor obiecte cu fete colorate care se puteau roti, descompune si recompune in alta pozitie si cu o alta forma, fiecare sectiune de descompunere avand o culoare diferita.

In urma experimentului s-a constatat aparitia de modificari asupra cromozomilor 3, 4, 9, 11, uneori 16, dar si cresteri de IQ cu 20-30 de unitati IQ.

 

__________________________________

 

[1] Curba (Clopotul) lui Gauss este reprezentarea grafică a (probabilităţii) repartizării unor valori în funcţie de o medie standard.  Ea poartă numele marelui matematician german (geniu-matematic) Karl Friedrich Gauss (1777-1855) şi, datorită formei, i se spune adesea "clopotul lui Gauss" sau "pălăria lui Gauss" (de la pălăriile-bicorn din timpul lui Napoleon).

Formula acestei curbe este : Y= (1/√2∏) exp (-x2/2).

 

Articolul pe CUFR –Prepa Grandes Ecoles

http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.ro/2010/12/mensa.html

 

Thomas CSINTA

Profesor de Matematici Aplicate in Stiinte Ingineresti si Social-Economice
Centrul de Consultanta in Pedagogie si Scolarite, Studii si Cercetari de pe langa Scolile de Inalte Studii (Conférence des Grandes Ecoles Paris)

Director Stiintific  CUFR  Romania

(Conseil Universitaire-Formation-Recherche aupres des Grandes Ecoles Francaises) 

Vicepresedinte EDUGATE 

(Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati)

Cofondator IRSCA Gifted Education 

(Institutul Roman pentru Studii si Cercetari Avansate in Educatia de Excelenta) 
http://cufr-romania.blogspot.ro/2014/03/ouvrages-cufr-lucrari.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022