ETA in fata TAE!

Scris de Thomas CSINTA. Posted in Ancheta


Anul trecut, in cursul zilei de vineri, 30 noiembrie, Justitia Spaniola a emis nu mai putin de 46 de mandate de arestare contra unor indivizi suspectati, care ar apartine organizatiei separatiste ETA[1], considerata (clasata) terorista de catre autoritatile compotente ale Statului.
Cele 56 de persoane aflate initial pe lista "neagra" au fost monitorizate timp de opt ani si figureaza printre inculpatii celui mai mare proces organizat in Spania contra ETA intre intr-un dosar crininal de mare anvergura (dimensiune) instruit de catre Judecatorul de Instructie Baltasar Garzo.
Audienta nationala, TAE (Tribunalul Antiterorist Spaniol), a justificat emiterea acestor mandate de arestare prin faptul ca "exista un risc ridicat de disparitie" ai celor acuzati in acest dosar in care verdictul a fost pronuntat cu o severitate maxima, fara precedent.

 

Din informatiile pe care le detinem (ulterior confirmate partial si oficial si de catre autoritatile Justitiei Spaniole!), patru persoane dintre leaderi au fost deja interpelate de catre autoritatile politienesti locale in Tara Basca Spaniola[2], in nordul Spaniei, iar pedepsele celor adusi in boxa acuzatiilor vor fi de cel putin noua ani de detentie criminala, adica, ceva mai mult decat a solicitat parchetul la proces (opt-zece ani, maximum)!

Conform declaratiilor facute de catre Jone Goirizelaia, AGA (Avocatul General al Acuzarii), reprezentand Ministerul Public, 37 de persoane din cele 46 arestate, se pare ca risca intre 11-12 ani de recluziune criminala!

"Protagonistii" listei negre apartin unui conglomerat de organizatii din Tara Basca, activand atat pe plan politic (KAS-Ekin) cat si international (XABI), mediatic si cultural (Jurnalul Egin) sau promovand diverse actiuni contra societatii civile (Fundatia Joxemi Zumalabe).

In timpul procesului, parchetul a "estimat" ca aceste organizatii fac parte in realitate din aparatul politic al "institutiei" armate separatiste, teroriste ETA, responsabila de moartea a 819 persoane (civili si militari) din care 200 membri ai GCE(Garda Civila Spaniola [3]), in cei 39 de ani de lupta pentru independenta Tarii Baste franco-spaniole !

Conform tezei Judecatorului de Instructie madrilian (din Madrid) Baltasar Garzon, care a instruit dosarul intre 1998-2002, ETA, o "adevarata institutie criminala" nu ar fi putut supravietui si nici "functiona" fara sa fi fost sustinuta si sprijinta de catre organizatiile mai sus mentionate.

Un responsabil cu finantarea miscarii KAS, Bixente Askasibar, a negat in timpul procesului pe care l-am urmarit de aproape, existenta unui "fond unic" pentru finantarea toturor organizatiilor separatiste de stanga, inclusiv ETA. (Desi eu dispun copiilor unor documente, din partea unori ex-membri ETA, fie "cazuti" la datorie, fie s-ar fi retras pentru totdeauna, care contrazic aceasta afirmatie).

Emiterea acestor mandate marcheaza o noua faza a ofensivei judiciare spaniole declansate contra ETA, dupa ce in iunie ea anunta ca intrerupe "armistitiul" declarat societatii civile in martie 2006 datorita esecului negocierilor cu Guvernul Spaniol socialist !

Din documentele la care am avut acces si pe care le-am putut studia, cu sau fara acordul autoritatilor, am aflat ca Dl. Garzon ar fi arestat pe la mijlocul lunii octombrie majoritatea membrilor aflati la directia Batasuna (printre care si unul dintre leaderi, Arnaldo Otegui), bratul politic al ETA, interzis de catre lege din 2003 in Spania, insa cu un statut legal in Franta !

Mai mult, ca o "prelungire prin continuitate" a jurisdictiei spaniole in Tara Basca Franceza (Sudul Frantei), a permis retinerea pe baza unui MEA (Mandat European de Arestare) la Saint-Martin d'Arrossa (Departamentul Pyrénées-Atlantiques) de catre BRI (Brigada de Cautare si Interventie) de la Bayonne (Departamentul Landes) aflata sub DIPJ (Directia Interregionala a Politiei Judiciare) Bordeaux (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: "Asediul"http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2010/07/asediul.html) si a unui alt spaniol pe nume Maria-Jesus Arriaga Martinez, un apropiat al organizatiei sepratiste ETA.

Din investigatiile pe care le-am facut se pare ca MEA a fost emis de catre autoritatile spaniole inca din 1985 pentru asasinarea de catre "Comando-ul Navarre" al ETA a unui General de Armata, pe care insa nu l-am putut identifica ! (Din cauza unor date care "diverg", la un nume destul de "comun")

In sfarsit, alte trei persoane, o femeie si doi barbati, presupusi membri activi ETA sunt cautate in Franta.

Urmariti de catre GCE, sambata 1 decembrie, in jurul orelor 09H30, in timpul schimburilor de focuri ei si-au abandonat masina lor un autoturism Peugeot 307 la Mont-de-Marsan (Departamentul Landes) in care s-ar fi gasit 300 de grame de clorat care putea servi la fabricarea ("artizanala") de explozive (explozibili).

Ei au reusit sa dispara la bordul unui vehicul furat (acelasi model !) al carui conductor (o femeie) a fost luat ostatec si lasat liber la cca 15 km de Bordeaux, intre Léognan si Saucats (Gironde), legat de un copac !

Ministrul francez de Inrerne si omologul sau spaniol Alfredo Perez Rubalcaba s-au regasit la Capbreton (Landes), o statiune balneara aflata la cca 20 de km de Tara Basca Franceza si cca 50 de Km de Spania unde a avut loc schimbul de focuri, pentru a declansa planul "Epervier" (un plan de urmarire, o operatiune simultana a GCE si a Jandarmeriei Nationale Franceze pentru a lupta impreuna contra organizatiei teroriste separatiste ETA. (A se vedea si articolul autorului: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/05/padurarul-din-ardennes-partea-ii.html)

Din informatiile pe care le detinem din surse apropoate anchetei lansate de catre autoritatile franceze, DIPJ Bordeaux, in timpul schimburilor de focuri, un membru al garzii civile Raul Centeno in varsta de 24 de ani a fost ucis, iar colegul lui, Fernando Trapero in varsta de 23 de ani, grav ranit, a fost spitalizat in stare critica (cu "moarte cerebrala"), la Bayone (Departamentul Pyrénées-Atlantiques), ne-a declarat directorul spitalului !

COMENTARIUL AUTORULUI

Oficial, cei doi membri ai GCE erau intr-o misiune de "culegere de informatii" contra luptei teroriste dezlantuite de catre ETA la bordul unui vehicul al Ministerului de Interne Francez (vehicul banalizat, inmatriculat in Franta).

Se pare ca ei si cei trei membrii presupusi ETA, echipati cu pistoale mitraliere se cunoasteau "din vedere"! (Dar luptau impreuna, numai "din placere" si "intamplator").

Este motivul pentru care vehiculul Ministerului de Interne s-a lansat in urmarirea suspectilor.

Din pacate insa, acesta a luat sfarsit chiar pe parking-ul supermarket-ului din Capbreton unde cei trei au fost zariti de catre cei doi membri ai GCE !

Dosarul se afla in studiu la sectia antiterorista a parchetului de la Paris, iar seful ei Anne Kostomaroff, s-a deplasat la fata locului insotit de catre Frédéric Veaux, seful DNAT (Divizia Nationala Antiterorista) !

Evenimentul este de o gravitate deosebita pentru ca Raul Centeno este primul membru al GCE care este ucis pe teritoriul francez de catre un presupus membru ETA ! (In 1976 doi inspectori ai Politiei Spaniole au fost deja asasinati la Hendaye din Pyrénées-Atlantiques, unde au venit pentru vizionarea unui film, iar colegul sau Fernando Trapero aflat intr-o coma profunda, a decedat in dimineata zilei de miercuri la orele 10h43, dupa vizita oficiala la spital, in ziua de marti, al sefului Guvernului spaniol insotit de catre Alfredo Perez Rubalcaba, Ministrul spaniol de interne).

Nu peste mult timp, o reculegere (meditare) a fost organizata la Madrid in memoria celor doi membri ai GCE cazuti la datorie la Capbreton in lupta antiterorista contra organizatia ETA considerata criminala, prin lege !

AVT (Asociatia Victimelor Terorismului), principala asociatie spaniola care militeaza pentru-si, sustine victimele terorismului a boicotat aceasta adunare, neacceptand ca guvernul spaniol sa fie autorizat sa negocieze cu gruparea separatista ETA in cazul in care aceasta ar renunta la violenta.

José Blanco, al doilea om ca importanta in PSE (Partidul Socialist Spaniol) estima ca unitatea fortelor democrate ar putea invinge grupul separatist basc!

Acest punct de vedere este impartasit si de catre Mariano Rajoy, leader al PPE (Partidul Popular Spaniol), o organizatie conservatoare, aflata in opozitie.

Ceea ce ar putea fi un adevar istoric, doar teoretic.

Pentru ca practic, crearea unei asemenea unitati la nivel national in Spania, este o utopie !

Pentru ca parerile "in materie" diverg foarte mult.

Chiar si in sanul partidelor politice.

Fie ele de stanga sau de dreapta.

In sfarsit, doi dintre cei trei suspecti, un barbat si o femeie, inarmati cu un pistol automatic si cu un revolver, in posesia unei mari sume de bani in lichid, cautati de trei zile de catre autoritatile franceze, ale caror semnalmente corespondeau cu declaratiile unui martor oculari caruia masina urma sa-i fie furata luni de catre cei doi in Périgueux (Departamentul Dordogne), fara a opune nicio rezistenta au fost retinuti de catre jandarmi, miercuri, in momentul in care urmau sa urce intr-un autobuz la Châteauneuf in Randon (Lozère), situat nu departe de masivul de la Margeride.

Cei doi suspecti arestati la Montpellier (Hérault) si anchetati de catre PJ din Bordeaux au fost transferati prin avion in jurul orelor 21h00 in localurile SADT (Sub-Directia Antiterorista a Politiei Judiciare pariziene) din Levallois (Hauts de Seine, regiunea pariziana) si a caror identitate nu a fost comunicata presei, am reusit sa-i identificam totusi in persoana lui Asier Bengoa Lopez de Armentia in varsta de 31 de ani, respectiv, Saoia Sanchez Iturregui, in varsta de 26 de ani.

Din cele afirmate de catre catre Jean-Claude Marin, Procurorul Republicii de la Paris, ei au recunoscut apartenenta lor la organizatia separatista ETA, insa negau cu fermitate faptul ca ar fi fost ei responabili de uciderea celor doi membri ai GCE pe 1 decembrie 2007, care colaborau cu RGF (Serviciul Francez de Informatii) !


Retinerea lor ca suspecti, asa cum rezulta din procesele verbale aflate in dosar si pe care le-am putut studia, se datoreaza unor elemente "sigure", dupa Ministrul Francez de Interne, cum ar fi : "similitudini fizice" pentru " ea" (inaltime, coafura, bijuterii, cercei, pantaloni, vesta, etc.,) respectiv "elemente balistice", dar si "urme de ADN" pentru "el" recoltate la fata locului.

Aici mentionam in special faptul ca, ADN-ul lui Asier Bengoa Lopez de Armentia (arestat in aprilie 2003 si eliberat in noiembrie 2006) a fost gasit pe periuta de dinti in masina abandonata de cei trei suspecti, Peugeot-ul 307, Comando-ul de la Capbreton, in Mont-de-Marsan (Departamentul Landes, sud-vestul Frantei).

Conform investigatiilor noastre, Saoia Sanchez Iturregui (supranumita Hintza), ar putea apartine comandou-lui Biscaye si ar putea fi una dintre cele mai cautate cinci persoane de catre Politia Spaniola.

Atat ea cat si Asier Bengoa Lopez de Armentia se pare ca ar fi "apropiati" ai lui Garikoitz Aspiazu, alias "Txeroki", unul dintre cei mai cautati teroristi de catre autoritatile spaniole, seful militar al organizatiei separatiste armate ETA.

Companionul ei aflat in cavala (sustragere de sub control judiciar), probabil al treilea individ participand la comando-ul de la Capbreton, a disparut in 2006 imediat dupa condamnarea la sapte ani si jumatate de detentie criminala pentru roulul important pe care l-ar fi avut in recrutarea personalului "terorist" in cadrul "intreprinderii" teroriste ETA.

In plus, masina era furata in departamentul Cher in luna iulie si avea placute false de inmatriculare, pe care ar fi fost gasite deasemenea amprentele genetice ale suspectului.

In sfarsit, ei au fost vazuti si la bordul unui Renault Clio verde care a fost gasit marti, accidentat, in Puylaurens (Departamentul Tarn) in care din cele 142 dulii trase, 71 ar fi fost identice cu cartusele trase, cu armele celor doi suspecti.

Fara sa mai adaugam ca la Toulouse, politistii de la Brigada Antiterorista (BAT) au descoperit si un "apartament conspirativ" care nu ar fi exclus sa fi fost locuit de catre suspecti sau alti teroristi ETA cu care acestia erau in contact!

Atragem insa atentia asupra faptului ca armele gasite asupra cuplului in momentul arestarii, miercuri, la Chateauneuf sur Randon (Lozère), un revolver 375 Magnum si un pistol automatic 9mm nu sunt, dupa investigatiile noastre, cele care ar fi ucis cei doi membri ai GCE la Capbreton!

Si totusi, Dl Jean-Claude Marin, Procurorul Republicii de la Paris, sustine ca exista "probe" suficiente care permit sa "admitem" ca "suspecta" este cea care i-ar ucis pe cei doi membrii ai GCE!

Pentru ca focurile au fost trase de la portiera dreapta de langa sofer, iar tanara membra a Comando-ului ocupa acel loc in vehiculul Peugeot 307, conform celor declarate de catre martori. (Nu foarte credibili!).

In incheiere, cu ocazia zilei constitutiei a Spaniei, 6 decembrie, oficialii reuniti in Parlamentul tarii la Madrid au inceput sedinta de lucru cu 5 minute de "liniste" in memoria celor doi membrii ai GCE cazuti la datorie, iar Manuel Marin, presedintele parlamentului a adus un pios omagiu celor doi ucisi, precum si tuturor celor care au cazut victime de-a lungul timpului separatistilor organizatiei ETA.

In paralel, odata cu organizarea funeraliilor celor doi ai GCE la care au asistat si Regele Juan Carlos, Printul mostenitor Felipe, respectiv, Seful Guvernului, precum si leaderul opozitiei de dreapta Mariano Rajoy, in orasul Vitoria, capitala Tarii Baste Spaniole a fost organizata chiar o manifestatie (autorizata !) al carei scop era "nevoia de liniste" in "tara" !

In schimb, in majoritatea zonelor urbane si periurbane ale Comunitatii Autonome Baste au avut loc acte de violenta ("kale borroka"), in semn de protest contra "persecutiei" organizatiei separatiste, teroriste baste, armate: ETA !

In restul tarii, dar in special la Madrid zeci de mii de persoane au manifestat contra guvernului, cerandu-i demisia, avand in vedere faptul ca el a acceptat sa "negocieze " cu organizatia armata separatista ETA, pentru a ajunge la un nou armistitiu.

Din contra, la Bilbao (nordul Spaniei) in Tara Basca Spaniola, mai multe mii de persoane au manifestat contra arestarii abuzive ai celor doi suspecti in asasinatul de la Capbreton.

Un haos total din care nu putem intelege mare lucru.


Cu alte cuvinte, ne este greu sa intelegem cine sunt vinovatii!

AVT-ul este pentru prima oara cand isi manifesta nemultumirea, dupa ce un tribunal spaniol, luna trecuta a recunoscut 21 de persoane, majoritatea marocani, responsabili de atentatele feroviare din 11 martie 2004 la Madrid care au facut 191 de morti.

In ceea ce priveste ETA, ea a ripostat cu fermitate si a anuntat "oficial" ca doreste sa deschida un nou "front" in Franta, contra FSS (Fortelor de Securitate Spaniole).

Deplasand la fata locului si contactand resprezentanti de seama ai organizatiei ETA, ei ne-au declarat ca cele intamplate la Capbreton nu a fost rezultatul unui incident intamplator, o coincidenta, cum s-a presupus la inceput, ci un act terorist pregatit din timp de care ETA, pe care ea l-a si revendicat!

Atragem atentia ca din informatiile pe care detinem, 275-300 de politisti spanioli si membrii ai GCE isi desfasoara in prezent activitatea in Franta pentru combaterea actelor teroriste comise de catre ETA, in colaboorare cu fortele franceze de securitate !

Mentionam ca organizatia ETA in afara de evenimentul de la 1 decembrie, in care cei doi membri GAV si-au pierdut viata, a revendicat si alte acte teroriste comise in ultimul timp cum ar fi : cele patru atentate cu masini "capcan" pe 9 septembrie, dintre care unul la Delegatiei Ministerului Apararii Spaniole din Logrofio (nord-est), explozia unei incarcaturi la Comisariatul din localitatea basca Zarautz pe 25 septembrie, atentatul cu masina "capcana" care a ranit o garda de corp la Bilbao pe 9 octombrie, precum si unul de la Tribunalul de Inalta Instanta din localitatea basca Getxo in care un politist a fost grav ranit, pe 11 noiembrie 2007.

Un alt atentat, in urma unui avertisment, a fost comis si in noaptea de 15 catre 16 decembrie, in jurul orelor 01h00 (00h00 GMT) in localitatea basca Sestao (nord), aducand pagube importante tribunalului in proximitatea caruia a fost depus explozivul (explozibilul).

Avertismentul a fost anuntat telefonic la DYA (Asistenta Rutiera) la orele 00h35 duminica (23h35 GMT sambata) conform procesului verbal consemnat de catre secretariatul general al GRB (Guvernului Regional Basc).

 

Atentie: Apelul facut inainte de atentat, in general, este o masura care sa permita autoritatilor sa evacueze riveranii din zona !

Bomba, avand greutatea de 2,70 kg, plasata intr-un rucsac a distrus fatada Tribunalului de Inalta Instanta din localitate, aflata nu departe de Bilbao.

Ultimul atentat revendicat este cel din decembrie 2006 la Aeroportul din Madrid care a facut doua victime, dupa incetarea activitatilor teroriste din martie a aceluiasi an.

__________________________________________

[1] Euskadi Ta Askatasuna (ETA) este o organizatie terorista de retorica marxista (reviolutionara) creata de tineri nationalisti pe 31 iulie 1959 care lupta pentru separarea (independenta) tarii Baste de Spania (nord) si Franta (sud) oficial, Comunitatea Autonoma Basca (CAB).

Daca numele ei a ramas neschimbat, din anii 1960 ideologia organizatiei a evoluat considerabil, in special catre cea a actelor teroriste, in special din 1962 cand cu ocazia primei adunari ea se “autodefineste” ca o “organizatie clandestina revolutionara”!

Astazi este considerata de lege nu numai o organizatie separatista dar terorista si armata.

La inceput, ea se bucura de o mare popularitate nu numai in Tara Basca, dar si in Spania, avand in vedere opozitia ei "frontala" regimului dictatorial al Generalului Franco.

In 1965 debuteaza cu atacuri armate de tip de “drept comun” in Tara Basca.

Pe 7 iunie 1968, Txabi Etxebarrieta, unul dintre leaderii ei executa politistul José Pardines Arcay, pentru ca ulterior el insusi sa fie ucis de catre fortele de ordine.

In semn de "protest" ETA executa pe 2 august comisarul Melitón Manzanas, unul dintre contastarii acestei organizatii.

Atentatul din 1973 care ucide Luis Carrero Blanco, seful guvernului si un probabil succesor a lui Franco joaca un rol omportant in caderea regimului franchist.

Din 1974, in urma unui mare numar de atentate, ETA se bifurca in doua "sub-organizatii", considerate ca "ramuri" ale organizatiei de baza.

Una, "ETA militara" compusa din exilati in Tara Basca Franceza care privilegiaza actiunile militare si cealalta "ETA politico-militara" compusa in principiu din militanti care traiesc in Tara Basca Spaniola, care privilegiaza actiunile politice fara insa a renunta la actele teroriste.
In 1976 "poli-milis" privilegiaza calea politica, subordonand cea militara acesteia si participa la creatia coalitiei nationaliste de stanga Euskadiko Ezkerra ("stanga basca").
In 1977 comandourile speciale (bereziak) al "ETA politico-militara" fuzioneaza cu "ETA militara".
In 1982 au loc primele „discutii” intre guvernul central spaniol si coalitia Euskadiko Ezkerra pentru a pune capat violentei.

Astfel, sunt amnestiati toti membrii ETA urmariti sau incarcerati pentru incetarea actelor teroriste si "ETA politico-militara" se autodizolva, adeptii sai abandonand utilizarea violentei pentru atingerea scopului lor.

In schimb, "ETA militara" (sau simplu ETA !) considera ca tradatori pe cei care au acceptat sa puna capat violentei si luptei pentru independenta si asasineaza numerosi membrii ai filierei "politico-militara" autodizolvate care se intorc acasa amnestiati.
Din 1997, ETA vizeaza in special oameni politici din tara basca, intelectuali dar si politisti basti considerati "tradatori" al cauzei baste.

Inceputul debuteaza cu asasinarea omului politic Miguel Angel Blanco reprezentant al Partidului Popular.

In septembrie 1998 ETA propune un armistitiu (incetarea ostilitatilor), insa in urma unui esec al negocierilor cu guvernul central spaniol intrerupe acest armistitiu in noiembrie 1999 si isi reia activitatea terorista.

Incepand din 2002 guvernul central spaniol condus de catre José María Aznar dezlantuie o puternica ofensiva contra ETA (interdictia partididelor politice simpatizante cu ETA, interzicerea asociatiilor care sprijina ETA, respectiv ale ziarelor si revistelor de propaganda ale ETA, precum si desfintarea postului de radio in limba basca) ceea ce ulterior va alimenta ura organizatiei contra puterii centrale de stat !

Represiunea politieneasca autorizata si ea sa se desfasoara "in voie" sufoca organizatiile satelit al stangii patriote baste si dupa 2002 ETA trece printr-o criza profunda, capacitatea ei de a provoca atentate sau acte teroriste devenind din ce in ce mai redusa.

Astfel, intre mai 2003 si decembrie 2005, ETA nu va provoca nici un atentat mortal, ceea ce nu impiedica pe José Maria Aznar sa afirme (pe nedrept !) ca ETA a fost responsabila de atentatele din 11 martie 2004.

In 2005, noul guvern spaniol condus de catre José Luis Rodríguez Zapatero voteaza un text care stabileste "Principiul Negocierilor Limitate" in cazul renuntarii la violenta, « guérilla urbaine » (kale borroka).

In martie 2006, ETA declara un armistitiu, solicitand printre altele « regruparea » prizonierilor politici basti (a se vedea si articolul "Dreptul la regruparea prizonierilor politici": http://www.romanians.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=1101) si incarcerarea lor in centre de detentie aflate in proximitatea resedintei lor pentru a permite rudelor vizite regulate.

Mentionam ca in majoritatea cazurilor, membrii organizatiei separatiste baste ETA sunt incarcerati in penitenciare aflate la o distanta mai mare de 500 de km fata de la domiciliul lor. In absenta unui progres "semnificativ" in negocieri, dupa prevenirea autoritatilor spaniole, ETA comite un nou atentat pe 30 decembrie 2006 la Aeroportul de la Madrid (Barajas).

Ca urmare a acestui atentat, José Luis Zapatero anunta oficial incetarea negocierilor cu orgaznizatia terorista armata ETA inceputa din 24 martie 2006, iar incepand cu 4 iunie 2007, acesta din urma anunta reluarea din nou a activitatii sale teroriste !
Comunicatul este anuntat tot oficial in cotidianele Berria si Gara.

Iata si cronologia evenimentelor teroriste mai importante ale ETA :

7 iunie 1968 - Primul atentat mortal comis de catre ETA in Tara Basca.

José Pardines membru al GCE este asasinat.

2 august 1968 – ETA ucide Meliton Manzanas, seful brigadei politico-sociale al Gipuzkoa, considerat unul dintre cei mai importanti tortionari in timpul regimului Generalului Franco.

20 decembrie 1973 – O bomba explodeaza langa masina Amiralului Luis Carrero Blanco, care moare pe loc !

El era presedintele guvernului spaniol in timpul "domniei" lui Franco si era considerat un potential succesor al acestuia.

13 septembrie 1974 – Atentat cu bomba la cafeneaua Rolando la Madrid.

Rezultat : 12 persoane prezente aflate in cafenea sunt ucisi pe loc.

14 septembrie 1985 – Primul atentat cu masina "capcana" la Madrid.

Rezultat : 16 politisti si un civil sunt ucisi.

14 iulie 1986 – Atentat cu masina "capcana" la Madrid.

Rezultat : 12 membrii ai GCE sunt ucisi.

La putin timp dupa atentat, seful comando-ului, Iñaki de Juana Chaos, este arestat.

16 iunie 1987 – Atentat cu masina "capcana" pe parking-ul Centrului Comercial Hipercor la Barcelona ! Rezultat : 21 de morti si 45 de raniti !

15 decembrie 1987 – Atentat cu masina « capcana » in fata unei unitati a GCE la Saragosse.

Rezultat : 11 morti din care 4 copii.

19 aprilie 1995 – Atentat esuat contra viitorului sef al guvernului, Primul Ministru, José Maria Aznar.

13 august 1995 – Atentat esuat contra Regelui Spaniei Juan Carlos.

17 ianuarie 1996 – 1 iulie 1997 (532 de zile !) : rapirea si torturarea functionarului José Antonio Ortega Lara.




12 iulie 1997 – Sechestrarea si asasinarea lui Miguel Angel Blanco, tanar consilier municipal al orasului Ermua in Tara Basca.

30 ianuarie 1998 – Asasinarea la Sevilia al Consilierului Municipal Alberto Jiménez Becerril si a sotiei sale Ascensión García Ortiz.

28 noiembrie 1999 – Ruptura armistitiului declarat de ETA in septembrie 1998.

21 ianuarie 2000 – Atentat cu bomba contra lui Pedro Antonio Blanco Garcia, ofiter al Armatei Terestre in care militarul isi pierde viata.

12 iulie 2000 – Atentat cu masina "capcana".

Rezultat : 10 raniti grav.

21 noiembrie 2000 – Asasinarea fostului Ministru Socialist Ernest Lluch, in propriul sau apartament la Madrid.

6 mai 2001 – Asasinarea Senatorului si Presedintelui Partidului Popular din Aragon la Saragosse, Manuel Jimenez Abad.

6 noiembrie 2001 – Atentat cu masina "capcana" la Madrid. Rezultat : 95 de raniti, din care 67 in stare foarte grava.

1 mai 2002 – Atentat cu masina « capcana » in fata Stadionului Real Madrid cu cateva ore inainte de inceperea meciului. Rezultat : 9 raniti grav.

4 august 2002 – Atentat cu masina "capcana" in fata unei unitati militare a GAV la Santa Pola, o statiune balneara la sud-vest de Alicante.

Rezultat : 2 morti, dintre care o fetita de 6 ani si 34 de persoane ranite grav.

29 februarie 2004 – Atentat cu camioneta "capcana" la Madrid, esuat, incarcata cu 500 de Kg de exploziv.

3 octombrie 2004 – O vasta operatiune politieneasca la Salies-de-Béarn, in Franta, permite arestarea numarului « unu » al aparatului politic al ETA, Mikel Albizu Iriarte, alias Antza, precum si compagnionul lui, Soledad Iparragirre Genetxea, numita Anboto, insarcinata cu gestiunea « impozitelor revolutionare » ale intreprinderilor.

22 martie 2006 – Organizatia anunta un armistitiu incepand cu 24 martie 2006, orele 00h00.

30 decembrie 2006 – Anularea armistitiului si atentat cu masina « capcana » pe parking-ul Terminalului 4 al Aeroportului de la Madrid.

Rezultat : 2 morti si 19 raniti, din care 13 foarte grav.

6 iunie 2007 – ETA anunta anularea armistitiului « permanent ».

23 august 2007 – Atentat cu camioneta « capcana » in fata unei unitati a GCE la Durango.
Rezultat : 2 raniti grav.

In total in cei 39 de ani (din 1968) de activitate terorista, ETA este responsabila de uciderea a 819 persoane din care 341 de civili si 478 de militari (200 membri ai GCE)

[2] Comunitatea Autonoma Basca – CAB (Euskadi) este una dintre cele 17 comunitati autonome ale Spaniei. Impreuna cu Comunitatea Autonoma « Forale de Navarre » ea formeaza partea tarii baste inclusa in Statul Spaniol ! Situata in nordul Spaniei, inconjurata de marea Cantabrique (golful Gascogne, in limba basca Bizkaiko golkoa sau golful Biscaye), Franta, Castille-et-León, Navarre, Rioja si Cantabrie, CAB are o suprafata de 7234 km². Ea dispunand de o anumita autonomie in domeniile : invatamant, politie, sanatate, etc. cu capitala la Vitoria (Gasteiz, in basca) este compusa din trei provincii (oficial teritorii istorice- territorios históricos) : Álava (in basca, Araba), cu capitala la Vitoria-Gasteiz (in spaniola, Vitoria, in basca, Gasteiz) ; Biscaye (in basca Bizkaia), cu capitala la Bilbao in spaniola (si in basca Bilbo) ; Guipúzcoa (in basca Gipuzkoa), cu capitala la San Sebastián (in spaniola), in basca Donostia.

CAB este deservita de trei aeroporturi : Foronda (Álava), Hondarribia (Guipúzcoa), Aeroportul International de Bilbao la Loiu-Lujua (Biscaye) si doua porturi dintre care mai important este cel de la Bilbao (Puerto Autónomo de Bilbao).

Populatia CAB-ului este de 2 404 160, adica, 5,4% din populatia nationala, cu o densitate de 295 de locuitori/ km² si cu o speranta de viata la nastere de 74,2 ani la barbati si 82,4 ani la femei, dispunand de 4,5 medici/1000 de locuitori !

CAB are propriul sau guvern, al carui sef se numeste « Presedinte » (Lehendakari, in basca) si propriul sau parlament pe care Juan José Ibarretxe (PNV) prezideaza din 2 ianuarie 1999.

Principalele partide politice ale CAB sunt :

Partidul Nationalist Basc (PNV-EAJ), nationalist de centru-dreapta

Eusko Alkartasuna (EA), independentist social-democrat de stanga

Partidul Popular (PP), spaniol de dreapta

Partidul Socialist d'Euskadi (PSE), socialist de centru-stanga

Ezker Batua-Berdeak (EB), federalist de stanga

Euskal Herritarrok (EH), independentist radical (actualemente interzis de catre guvernul spaniol)

Batasuna, National-Comunist si Independentist Radical (actualemente interzis de catre guvernul spaniel)

Partidul Comunist al Tinuturilor Baste (EHAK)

Aralar (Euskal Herritarrok), independentist moderat de stanga

Partidul Nationalist Basc guverneaza CAB de dupa dictatura franchista !

Ea a fost la putere si in timpul celei de-a doua Republici Spaniole, inainte de dictatura.

Grupul TAT (Torturaren Aldeko Taldea), contra torturii a denuntat numeroase cazuri de tortura comisa de catre politia locala, din care ONU a recunoscut official, 17!

Produsele chimice halucinogene sunt utilizate ca de-altfel si bataia sau simularea violului, amenintarile si umilirea !

Dupa ce in anii 80 CAB (Euskadi) traversase o grava criza economica, astazi ea se numara printre primele cele 10 regiuni cele mai industrializate si bogate ale Europei, dupa : Regiunea Pariziana (Grand Paris - Franta), Greater London (Marea Britanie), Bavaria (Germania), Bade-Wurtemberg (Germania), Lombardia (Italia), Rhone-Alpes (RU Lyon, Franta), Comunitatea Autonoma Madriliana (Spania), Renania de Nord-Westfalia (Germania) si Teritoriul Austriei de Nord (Austria).

In iunie 2007 rata somajului era de 3,4%, iar PIB-ul avea o crestere de 4,2% in ultimul an !

Cu un PIB/cap de locuitor de 25.000 €, CAB se afla peste media tarilor UE, ea fiind clasata ca a doua regiune in ceea ce priveste nivelul de trai in Spania, imediat dupa Comunitatea Autonoma Madriliana !

CAB dispune de doua limbi oficiale : spaniola (cu dialect catalan) si basca.

Invatamantul este accesibil si recunoscut in ambele limbi !

[3] Garda Civila Spaniola - GCE (Guardia Civil Espanol) este in Spania o forta de politie cu statut militar.

Ea a fost creata prin decret regal pe 28 martie 1844, (fondatorul ei istoric fiind Ducele de Ahumada), iar ulterior organizata ca un corp de mentinere a ordinii publice conform decretelor din 15 aprilie 1844, respectiv, cel din 13 mai 1844.

Decretul din 16 ianuarie 1845 instituie GCE-ului un Code Moral, ale carei principii continute in « Cartilla », un fel de Cod de Onoare sunt in vigoare si astazi.

In 1939 GCE va « absoarbe » fostul corp al carabinierilor cu misiuni fiscale si duaniere.

Din punct de vedere politienesc, GCE este o forta de securitate cu statut militar, comparabila cu Jandarmeria Nationala Franceza (apartinand Ministerului Apararii Nationale) aflata sub tutela a patru ministere.

Ministerului de Interne, in cazul misiunilor care ating interesele securitatii publice.

A fost creat un secretariat de Stat al Securitatii in sanul acestui minister pentru coordonarea actiunii directiei generale a GCE si cea a directiei generale a Politiei.

Ministerului Apararii Nationale, pentru administratia personalului, precum si a misiunilor cu caracter militar.

Ministerului Justitiei, pentru activitatea intreprinsa in domeniul judiciar (al Politiei Judiciare)

Ministerului de Finante, pentru serviciile care tin de domeniul fiscal.

In sfarsit, pentru executia unor misiuni specifice, ea poate depinde in egala masura si de Ministerul Lucrarilor Publice sau al Mediului, respectiv al Agriculturii. "

Corespondenta de la Madrid, Bordeaux si Vitoria

Articolul cu imagini pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/eta-in-fata-tae.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024