Superimunitatea e o glumă pe lângă ce au mai copt parlamentarii în puterea nopţii
Puterea nu renunţă la legea amnistiei, cu toate că aceasta a fost aspru criticată atât în ţară cât şi de majoritatea cancelariilor occidentale. Retras în pripă din Parlament după ce a stârnit un adevărat scandal, proiectul privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse a fost reintrodus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare, respectiv marţi, 17 decembrie, începând cu ora 12.00.
Pe ordinea de zi, în dreptul propunerii de lege, se precizează că iniţiativa este dezbătută în procedură de urgenţă şi că forul decizional este Camera Deputaţilor. Luni seară, aminteşte COTIDIANUL, Comisia juridică a adoptat pe şest un raport favorabil la acest proiect, cu amendamente.
Proiectul în forma adoptată de Comisia juridică prevede că se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă, iar pedepsele până la şase ani sunt graţiate.
USL a avut, de la bun început, un plan secret prin care să se descotorosească de reprezentanţii Opoziţiei din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi să treacă pe şest controversatele legi privind amnistia şi modificarea a Codului penal, anunţă EVENIMENTUL ZILEI, care explică faptul că parlamentarii USL s-au prefăcut că pleacă şi a sigilat uşa sălii de şedinţe iar opoziţia a fost astfel amăgită să plece acasă. Dacă tot planul ar fi reuşit, proiectele ar fi trecut de plenul Camerei fără nici un fel de scandal şi ar fi plecat la promulgare.
Procedura prin care parlamentarii şi-au asigurat o imunitate aproape absolută în faţa legii penale respectă legile militare şi strategiile de război, constată ADEVĂRUL: pretext de declanşare a ostilităţilor, atac frontal pe timpul nopţii, operaţiuni de diversiune. Astfel, parlamentarii capătă imunităţi de neconceput, realizate prin simpla schimbare a unor sintagme sau cuvinte din Codul Penal. Indicii copleşitoare arată că operaţiunea a fost pregătită din timp şi a fost purtată după toate legile războiului.
Însă liberalii se opun proiectului. „Nefericită”. Aşa a caracterizat preşedintele PNL, Crin Antonescu, maniera în care Codul Penal şi Legea amnistiei au trecut prin comisii, noaptea, pe şest. Liderul liberal valorifică la maximum fiecare greşeala a pesediştilor, constată NAŢIONAL. În plin scandal privind modificările de largă inspiraţie operate la Codul Penal, preşedintele Senatului s-a scos frumos, aruncînd maţa moartă gata în curtea Camerei Deputaţilor. „Fără să acuz pe cineva, cred totuşi că a fost cu totul nefericită derularea evenimentelor şi maniera neclară în care s-a pregătit legea”, a afirmat Antonescu, precizînd că nu îi este clară nici acum graba deputaţilor jurişti.
Însă zgomotul în jurul modificării Codului Penal în sensul instituirii unei superimunităţi pentru parlamentari prin scoaterea lor din categoria funcţionarilor publici a aruncat în plan secund o altă schimbare făcută de deputaţi pe şest şi a cărei miză este mult mai mare. Mai exact, explică GÂNDUL, printr-o a doua lege de modificare a Codului penal, trecută cu 266 de voturi pentru şi 32 împotrivă, deputaţii au redefinit conflictul de interese, astfel încât aleşii locali - primari, consilieri sau şefi de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii să scape de răspundere penală atunci când, folosindu-se de funcţia lor, iau o decizie în avantajul lor sau al familiilor.
Mai concret, este vorba, în principal, de atribuirea de contracte din bani publici, pentru care nu vor mai fi obligaţi să dea nicio explicaţie, pentru că au fost excluşi din categoriile care intră sub incidenţa conflictului de interese sub paravanul emiterii, aprobării sau adoptării actelor administrative. Practic, s-a dat liber la furat din banii publici! Aceasta este declaraţia şefului ANI, Horia Georgescu, citată de ANTENA3. Acesta crede că odată ce Codul Penal va fi modificat, aleşii locali sau şefi de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii vor scăpa de răspundere penală atunci când vor lua o decizie în avantajul lor sau al familiilor lor.