Decizie socantă a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea! Familia fetei, ucisă de o călugărită pe trecerea de pietoni, suspectează amestecul capilor Bisericii Ortodoxe în proces

Scris de ziaruldevalcea.ro. Posted in Ancheta


O călugăriţă din Vâlcea a ucis o fetiţă de 12 ani. Pe o trecere de pietoni. În plin centrul Râmnicului. Ignorând culoarea roşie a semaforului. Se întâmpla în 15 martie 2010. De atunci familia Dianei Moţ , ucisă la 12 ani, a cheltuit o sumă impresionantă prin instanţe. Şi a obţinut doar umilinţă şi nedreptate.

Condamnare minimă cu suspendare

Claudia Oprea, măicuţa Iustina de la Mânăstirea Hurezi, care a ignorat culoare a roşie a semaforului şi accelerând a lovit-o pe trecerea de pietoni pe Diana, a primit la primă instanţă un an şi jumătate cu suspendare. Deşi Codul Penal spune că uciderea din culpă se pedepseşte cu 2-7 ani. La apelul făcut de părinţii îndoliaţi pedeapsa a crescut la 2 ani dar tot cu suspendare. La a treia şi ultima instanţă s-a păstrat decizia celei de a doua şi părinţii fetiţei ucise au fost puşi să plătească statului cheltuieli de 9 milioane lei vechi. Presa din Vâlcea, dar şi cea naţională, a încercat cât s-a putut să pună lucrurile în mişcare. Ziariştii s-au arătat revoltaţi, pe bună dreptate, că dosarul a fost trimis în instanţă abia după 6 luni şi după ce familia Moţ a apărut pe posturi naţionale TV cerând dreptate. Presa s-a arătat indignată de cum a decurs procesul penal. Apoi timpul a trecut şi majoritatea jurnaliştilor nu au mai urmărit procesul civil. Un proces civil în urma căruia s-au acordat despăgubiri minime. Familia Moţ a deschis un nou proces la Judecătorie susţinând că a fost lovită de decizia primei instanţe penale, că deşi legea prevede interogatoriul inculpatului în instanţă călugăriţa nu a fost adusă niciodată în faţa judecătorilor datorită intervenţiei capilor Bisericii Ortodoxe din Vâlcea şi că sumele acordate nu au putut acoperi cheltuielile.

Proces lung cu final neaşteptat.

De la începutul anului trecut a demarat un proces la Judecătorie. Un proces prin care familia Moţ, greu încercată nu numai de decesul Dianei dar mai ales de deciziile unor judecători influenţabili, a încercat să dovedească, cu acte şi martori, că a suportat cheltuieli mari, din surse proprii dar şi din bani împrumutaţi, pentru a face faţă rânduielilor bisericeşti ( pomeni, acatiste, etc) dar şi tratamentelor medicale necesare pentru toţi membrii familiei. Instanţa a dat 17 termene de judecată invocând diverse proceduri lipsă, solicitând citarea a fel de fel de instituţii, plus probe acte, martori. Călugăriţa ucigaşă nu a venit niciodată la acest proces. Doar firma de asigurare care asigurase autoturismul ce a fost folosit la uciderea fetiţei ( pentru suma de 1,5 milioane euro în caz de produceree a unui accident mortal) şi-a trimis jurista în instanţă. O femeie rece fără suflet care la un moment dat cerea să se spună exact câte măsline şi câte chifteluţe au fost servite la o pomană şi câte persoane au participat la acea pomană. Judecătoarea dădea semne că ar înţelege drama familiei şi că vrea să fie corectă. Acceptase şi proba cu martori iar aceştia trebuiau să depună mărturie la termenul de săptămâna trecută. Ei bine, la a doua strigare din ziua respectiva judecătoarea face brusc trimitere la un articol din codul de procedură civiă, coraborat cu alt articol şi….declină competenţa Judecătoriei de a soluţiona această cauză în favoarea Tribunalului Vâlcea unde procesul va trebui reluat de la zero.

Concluzii

Orice om cu bun simţ ştie că un judecător cu experienţă nu avea nevoie de un an şi jumătate pentru a-şi da seama că acel dosar nu trebuie judecat de respectiva instanţă ci trebuie trimis la una superioară. Avocatul familiei Moţ a declarat că nu se aştepta la aşa ceva : ,,Dacă instanţa considera că nu este îndreptăţită legal să soluţioneze cauza trebuia să facă acest lucru imediat, adică să anunţe de la primul termen. Hai să spunem de la al doilea. Dar să soliciţi atâtea documente, să pui atâţia oameni pe drumuri de zeci de ori şi apoi să spui că trebuie judecat de Tribunal mi se pare bizar…“ Părinţilor Dianei li se pare însă ,, necurat“.   Şi spun că ; ,,Aici nu Necuratul şi-a băgat coada ci aceşti preoţi haini care o protejează din răsputeri pe o ucigaşă şi care sigur au făcut intervenţii pentru ca să nu se dea nicio decizie. Nu ne-ar mira ca la Tribunal dosarul să ajungă la un anumit complet de judecată care ori ne va da daune minime ori va fi în stare să spună că de fapt nu am avut nicio sufeinţă şi nicio pierdere. Este inadmisibil, grotesc, inuman ce se întâmplă acum prin instanţe. În Dumnezeu nu mai poţi crede când vezi preoţii lui atât de avari şi ticăloşi în judecători nici atât când vezi neomenia lor !…“ Redacţia ,,Ziarul de Vâlcea“ a cunoscut nedreptatea din sălile de judecată. Dar au fost şi cazuri în care judecători onești au repectat legea şi au făcut dreptate. Nu ne rămâne decât să sperăm că în cele din urmă în acest caz dosarul va ajunge pe mâna unor astfel de judecători şi nu pe mâna unora coruptibili sau influenţabili.

http://ziaruldevalcea.ro/2013/11/21/decizie-socanta-a-judecatoriei-ramnicu-valcea-familia-fetei-ucisa-de-o-calugarita-pe-trecerea-de-pietoni-suspecteaza-amestecul-capilor-bisericii-ortodoxe-in-proces/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020