300.000 de copii vânduti în Spania cu ajutorul Bis. Catolice
Un documentar de investigație, difuzat ieri de televiziunea BBC, relatează o istorie tulburătoare. Până la 300.000 de bebeluși au fost furați de la părinții lor și vânduți unor părinți adoptivi, pe parcursul a 50 de ani.
300.000 de bebeluşi din Spania au fost furaţi şi vânduţi în ultimii 50 de ani cu ajutorul Bisericii CatoliceTotul a fost posibil prin intermediul unei rețele secrete de doctori, asistente, preoți și călugărițe care a funcționat din timpul dictaturii generalului Franco, până la începutul anilor '90, scrie Daily Mail.
Documentarul difuzat de BBC relatează cazurile a două femei care au solicitat intervenţia autorităţilor pentru rezolvarea situaţiei.
Cele două au născut acum 30 de ani şi li s-a spus că bebeluşii lor au murit. Ca ele sunt sute de alte femei, adesea tinere și nemăritate la vremea nașterii, care au reclamat că spitalele spaniole le-au furat copiii, și că atunci când au solicitat să își vadă micuții sau să meargă la înmormântarea lor, li s-a spus că nu se poate. Ce nu știau mamele atunci era că pruncii lor fuseseră vânduți unor cupluri de credincioși devotați și care dispuneau de mijloace financiare, ceea ce însemna că puteau îngriji mai bine de un copil, explică jurnalista Katya Adler, care a condus investigația.
„Situația este incredibil de tristă pentru mii de oameni," apreciază jurnalistul BBC. „Sunt bărbați și femei din toată Spania, ale căror vieți au fost răsturnate cu susul în jos când au descoperit că cei pe care îi considerau părinții lor, de fapt i-au cumpărat cu bani. Sunt, de asemenea, mame care au susținut ani de zile că pruncii lor nu au murit - și care au fost etichetate drept isterice - dar care descoperă azi că bebelușii lor nu au murit, ci probabil trăiesc după ce au fost crescute de altcineva în tot acest timp."
Experții intervievați în cadrul documentarului cred că adopțiile ilicite ar putea constituie aproximativ 15% dintre toate adopțiile făcute între 1960 și 1989 în Spania. Practica ar fi început în anii '50, ca un sistem prin care copii erau luați de la familiile republicane, privite ca periculoase din punct de vedere politic de către regimul generalului Franco. Sistemul a continuat să funcționeze și după moartea dictatorului, în 1975, perioadă în care Biserica Catolică încă deținea o influență puternică asupra vieții publice, și mai ales asupra serviciilor sociale. Potrivit Daily Mail, abia în 1987 guvernul spaniol a început să reglementeze adopțiile.
Cutremurătoarea povestea a fost scoasă la iveală după ce doi bărbați, Antonio Barroso și Juan Luis Moreno au descoperit că au fost furați din maternitate și vânduți. Primul a fost Juan Luis Moreno, căruia tatăl său adoptiv i-a spus adevărul, de pe patul de moarte. Astfel, Moreno a aflat că atât el cât și Antonio Barosso, au fost cumpărați de la un preot din Zaragoza (nordul Spaniei), care a primit 200.000 de pesetas (cât un apartament la acea vreme), în schimbul fiecărui copilul.
După ce bărbații ți-au făcut povestea publică, istorisirea lor a ajuns la urechile a numeroase mame din toată Spania, care au crezut despre copiii lor că au murit la naștere. Unele au cerut deshumarea copiilor și au fost șocate să descopere că mormintele conțineau fie oseminte de animale, fie era pur și simplu goale. Documentarul BBC relatează istoria uneia dintre aceste mame, care crede că și-a găsit copilul, acum în vârstă de 40 de ani.
La capătul investigației conduse pentru documentar, jurnalista Katya Adler recunoaște că „există foarte puțină voință politică pentru a ajunge la un sfârșit cu această situație." Mulți dintre părinții care cred că le-au fost furați copiii au făcut teste ADN în speranța că vor reuși să își găsească astfel copiii. Deși câțiva au reușit, lipsa unei baze de date la nivel național va fi foarte dificilă regăsirea. În plus, se consideră că mii de cazuri nu vor ieși niciodată la iveală fiindcă există copii care au fost adoptați nu vor să vorbească de teamă ca părinții adoptivi să nu fie acuzați de infracțiune.