Deputatul Gabriel Zetea a cerut ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu clarificări privind reducerea numărului de elevi din clasele a IX-a în Maramureș

Scris de PSD. Posted in Administratie


Parlamentarul social-democrat de Maramureș, Gabriel Zetea a adresat o întrebare ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu cu privire la reducerea numărului de elevi din clasele a IX-a în județul Maramureș. Deputatul PSD Maramureș i-a atras atenția cu privire la situația grea prin care trece sistemul educațional în Maramureș și l-a rugat pe demnitar să țină cont de faptul că această criză a restructurării claselor afectează multe licee din județ și, implicit, elevii și cadrele didactice din Maramureș.
”Am prezentat, punctual, cazul Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, al Colegiului de Arte Baia Mare, al Liceului Agricol ”Alexiu Berinde” Seini și al Liceului Teoretic ”Bogdan Vodă” Vișeu de Sus, de unde am primit memorii semnate atât de cadrele didactice, cât și de către părinții elevilor.

Până în 3 martie 2021 aștept ca ministrul Cîmpeanu să îmi răspundă, în scris, ce se va întâmplă cu elevii din județele Maramureș și Satu Mare care își doresc să urmeze un profil agricol, iar Inspectoratul Școlar Județean Maramureș reduce clasele fără nicio analiză coerentă în cazul Liceului Agricol din Seini. Ce se va întâmpla cu profesorii specializați pe un profil anume, care nu vor mai avea cum să predea materia la clasă dedicată unui anumit sector?”, a declarat deputatul PSD, Gabriel Zetea.

În cazul Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare promovabilitatea a fost de 100% și în anul 2020, concurența este mereu acerbă, iar ultima medie de admitere a fost mereu foarte mare. Vreau să văd cum le va explica ministrul Cîmpeanu elevilor din Maramureș că le blochează șansa de a urma un colegiu de elită. Mai mult, la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” activează peste 70 de cadre didactice. Prin desființarea a două clase, profesorii care predau la acest liceu nu vor reuși să își acopere norma. Ce se va întâmpla în cazul lor?”, se întreabă Gabriel Zetea, deputat PSD de Maramureș.

Parlamentarul social-democrat a întrebat, de asemenea, ce se va întâmpla cu elevii de pe Valea Izei, Valea Ruscovei, Valea Vișeului și din comunele adiacente, care nu vor mai putea urma cursurile liceale pentru că se dorește reducerea unei clase la Liceul Teoretic ”Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus, fapt care va duce, cel mai probabil, la abandon școlar. Deputatul PSD Maramureș a cerut clarificări și cu privire la soarta profesorilor care vor rămâne cu catedra descoperită.

”Nu în ultimul rând am subliniat faptul că la Colegiul de Arte din Baia Mare se dorește comasarea clasei de arhitectură cu clasa de arte plastice. În întreaga țară există doar câteva colegii de artă, iar elevii din Baia Mare au fost mereu printre cei mai buni la olimpiadele naționale desfășurate pe segmentul Arhitectură. Mai mult, concurența a fost mereu acerbă pe aceste clase, pentru că acest colegiu deservește întreg județul Maramureș. Am cerut să mi se răspundă care este criteriul prin care s-a decis comasarea celor două specializări care sunt, în esență, extrem de diferite în ceea ce privește materiile de specialitate dar și ce se va întâmpla cu profesorii specializați în aceste domenii vocaționale”, a precizat deputatul PSD Gabriel Zetea.  

Parlamentarul de maramureș susține că învățământul și elevii Maramureșului nu trebuie să sufere în această luptă politică surdă și tocmai de aceea i-a cerut ministrului Educației să îi răspundă punctual la fiecare întrebare în parte, în termenul prevăzut de lege. Întregul document poate fi consultat la adresa:

http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=61518&idl=1

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022