Consiliul Județean Maramureș și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, proiect comun pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19

Scris de CJMM. Posted in Administratie


În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș din luna iunie a fost stabilită promovarea și implementarea în comun de către judeţul Maramureş şi Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, a proiectului „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin dotarea Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare”. Proiectul prevede accesarea de fonduri nerambursabile prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1 Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

În spațiul public au fost lansate mai multe scenarii referitoare la o axă de finanțare prin POIM, pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de prevenirea răspândirii noului coronavirus, efectuate de către autoritățile locale, spitalele din subordine sau asistența socială. În fapt lucrurile sunt diferite, pe această axă de anunțată de către Guvern nefiind eligibile pentru finanțare toate instituțiile menționate. În cazul concret al Consiliului Județean Maramureș, respectiv al instituțiilor din subordine, deocamdată, singura unitate efectiv eligibilă pentru recupera o parte din banii investiți în această direcție și pentru a face anumite dotări pe acest program este Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.



Instrucțiunile prevăd posibilitatea depunerii unui proiect promovat în parteneriat, în care instituția Consiliului Județean Maramureș se implică prin oferirea de sprijin administrativ echipei de proiect de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, instituția eligibilă, în fapt, pentru acest proiect.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a arătat că acele cheltuieli realizate efectiv de către Consiliul Județean Maramureș nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, însă că s-a încercat verificarea posibilității ca și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare să beneficieze de o astfel de finanțare. „Am transmis o adresă Ministerului Fondurilor Europene, la începutul lunii mai, prin care am cerut clarificarea întregii situații, dar și informații despre posibilitatea ca și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare să fie eligibil pe acest proiect. Nu am primit un răspuns, deși s-a scurs o perioadă considerabilă de timp de la acel moment. Săptămâna trecută a fost lansată însă o nouă instrucțiune, care dă într-o oarecare măsură posibilitatea și acestei unități spitalicești de a depune un astfel de proiect.”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Există o listă indicativă a echipamentelor și materialelor care pot fi decontate în cadrul acestui program de finanțare, acestea fiind împărțite pe două componente: componenta de echipamente care au fost procurate sau se propun a fi procurate până la finalul anului și componenta de materiale de protecție. Dintre cele două, Consiliul Județean Maramureș, împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare au identificat, din punct de vedere financiar, care sunt sumele care vor fi solicitate spre rambursare. De asemenea, se pregătesc procedurile de achiziție publică precum și documentele suport ale cererii de finanțare, urmând ca în cel mai scurt timp, toate documentele aferente proiectului să fie încărcate.

Atât sumele reprezentând cheltuieli neeligibile, neprevăzute şi/sau conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, cât și resursele financiare necesare implementării optime a proiectului, în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale, vor fi asigurate din bugetul propriu al județului sau după caz, al spitalului.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024