UK Bookmakers

CJ Maramureș continuă tradiția și dorește să înființeze două noi biblioteci în afara României

Scris de CJMM. Posted in Administratie


În cadrul unei intervenții avute în plenul Consiliului Județean Maramureș, la ședința extraordinară de vineri, 22 martie 2019, alesul județean Teodor Ardelean a arătat că sunt 19 biserici maramureșene în afara granițelor țării, dar mai sunt biserici maramureșene și în alte 25 de județe din țară. Dintre bisericile maramureșene din România, chiar prima, aflată în Suiești, comuna Sțănești, județul Vâlcea este celebră și a fost dusă acolo de Iustinian Marina, pe vremea când era patriarh. Totodată, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare a vorbit și despre necesitatea înființării de biblioteci pentru românii din Diaspora, acțiune pe care instituția județeană a mai făcut-o cu mulți ani în urmă.
”Doresc să mulțumesc tuturor consilierilor județeni care au fost parte la diseminarea cărții în lume în toți anii de existență ai Consiliului Județean, dat fiind că, la ora actuală încă funcționează zece biblioteci românești în lume și opt colțuri românești. Din păcate, de la o vreme încoace a dispărut apetitul pentru organizarea de biblioteci, însă de câțiva ani lucrez pe ideea de a face o bibliotecă la Paris, unde mitropolitul e maramureșean și vișeuan, dar și o bibliotecă la Berna. Vestea cea mai bună este că am trimis o scrisoare editurilor din țară și toate mi-au răspuns cu un entuziasm fantastic că vor dărui cărți pentru înființarea noii biblioteci de la Berna, fapt pentru care i-am asigurat că vor fi ctitori ai noii construcții.

Avem până acum 1.500 de cărți, dar dorim să ajungem la 6.000 sau chiar 10.000 de volume pe care să le dăruim. Dorința mea este ca instituția Consiliului Județean Maramureș să participe cu o sumă de bani pentru achiziția de titluri, deoarece Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare nu poate dona din cărțile achiziționate de instituție, acestea rămânând în proprietatea noastră. În acest sens voi face o adresă către Consiliului Județean Maramureș să ajutăm la înființarea bibliotecii din Berna și eventual și la cea din Paris”, a declarat alesul județean Teodor Ardelean.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea s-a arătat încântat de propunerea făcută de consilierul județean și a arătat că, în noul buget al județului Maramureș va fi prevăzută o sumă și pentru aceste două proiecte. ”Este una dintre cele mai frumoase intervenții din ultima perioadă și este important pentru Consiliul Județean să păstreze tradiția legată de instituirea unor biblioteci în afara granițelor țării. Indiferent de președinții care conduc vremelnic instituția județeană, un astfel de gest rămâne în istorie ca un proiect al Consiliului Județean și al Maramureșului, făcut pentru cei care nu se mai află în țară, în prezent. Astfel de tradiții trebuie continuate și tocmai de aceea am cerut un acord de principiu plenului, de a prinde în buget aceste două proiecte care să fie finanțate până în luna iunie, pentru a contribui și noi la eforturile pe care Guvernul României le face în perioada în care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020